ECONOMIA

Amb menys xocolata i fins al desembre: així seran els gelats aquest estiu

Temps de Lectura: 4 minuts

Amb menys xocolata i fins al desembre: així seran els gelats aquest estiu
Avatar

CaixaBank

01 Agost, 2024


Si hi ha un testimoni del pas del temps al qual tots acostumen a recórrer, aquest és el gelat.

Els baby-boomers recorden amb afecte els talls de gelat. La generació X i els millennials somriuen en recordar gelats amb forma de peu enfilats en un pal. Sigui com sigui, tots tenim un gelat favorit que es continua adaptant al pas del temps.

Les tendències en nutrició, els hàbits de consum i fins i tot el canvi climàtic influeixen considerablement en els gelats que comprem.

Des de la temporada de venda als ingredients de què consten o els gustos que se n’ofereixen, aquests productes s’ajusten a les demandes del mercat. Així seran els gelats el 2024.

Menys gelats de xocolata el 2024

Aquest estiu del 2024 hi haurà menys varietat de gelats de xocolata. La forta pujada que ha experimentat el preu del cacau en els últims temps n’és la raó principal. Darrere d’aquesta pujada es troben factors com una important caiguda en les collites a conseqüència, entre altres raons, dels efectes del canvi climàtic.

Els fabricants de xocolatines ja han començat a intervenir per adaptar-se a les noves circumstàncies. Els productors de gelats artesans, també.

Això no significa que no es vendran gelats de xocolata aquest estiu. Més aviat vol dir que, en comptes d’oferir set o vuit varietats d’aquest gust als taulells, n’hi haurà només dues o tres, tal com recull el diari La Información.

Precisament, l’encariment d’aquest i altres materials comportarà a una pujada del 3 % de mitjana en els preus dels gelats artesans d’enguany.

Menys greixos, més vitamines

Més enllà de qüestions puntuals del mercat, els gelats s’han anat adaptant amb el pas dels anys a les demandes del públic i també a l’evolució de la legislació. Aquesta circumstància es nota especialment en els ingredients.

De fet, una de les tendències més acusades té a veure amb l’elaboració de productes nutricionalment més adequats. En la dècada dels 70 del segle passat, hi havia gelats industrials que tenien més del 20 % dels greixos en la seva composició.

Avui, aquesta fórmula seria impensable i s’elaboren productes amb proporcions de greixos inferiors.

Amb el pas dels anys, també ha evolucionat l’ús dels sucres. Fins i tot s’investiguen diverses maneres de millorar els processos d’elaboració per evitar que les vitamines de les fruites o els omega-3 de la fruita seca es destrueixin en fabricar gelats artesanals.

Noves opcions per a tots els gustos

Una altra de les respostes dels gelats a l’evolució de la nutrició que demanden els consumidors té a veure amb l’elaboració de gelats aptes per a vegans i de productes lliures de gluten o lactosa.

En el cas dels gelats artesans, aquesta tendència s’observa en tota mena de consumidors. No només els demanen els qui segueixen una dieta vegana o els qui tenen algun tipus d’intolerància, sinó també els qui volen evitar certs ingredients.

També els gustos que s’ofereixen evolucionen i, en el cas dels gelats artesans, estan de moda els de fruites. Síndria, maduixa, taronja o llet de coco són alguns exemples del tipus de gelats artesans que es podran veure aquest estiu a moltes vitrines.

Sembla que també ens intriguen les combinacions inusuals, així que no serà gens estrany trobar-se gelats amb barreges exòtiques. A Alemanya, aquest estiu ja oferiran opcions de xocolata blanca amb espàrrecs o d’altres amb bergamota, curri i wassabi.

A Espanya, tot i que cada vegada demanem productes amb menys sucres i greixos, el 2024 encara continuaran sent populars els clàssics de vainilla, xocolata o torró.

Més vendes durant més temps

El que mai no canvia és l’atracció que sentim pels gelats. En qualsevol cas, va a més.

Segons l’observatori SIGEP Estiu 2024, el 2024, les vendes de gelats creixeran entre el 3% i el 5 % a Espanya. Però no és pas el país europeu on més augmentaran, ja que a Itàlia ho faran al voltant del 12 %.

Es tracta d’un augment que no es concentrarà exclusivament en les vendes dels mesos d’estiu. Per exemple, alguns gelaters artesans preveuen augmentar la temporada fins i tot fins al mes de desembre.

L’any passat, alguns negocis van romandre oberts fins al pont de la Constitució. Abans, solia ser el pont d’octubre el que marcava el moment d’abaixar la persiana, que s’acostuma a aixecar al març.

Darrere de tot això, hi trobem l’extensió d’una altra temporada, la del bany, en part a causa del canvi climàtic.

No tan sols augmenten les vendes en uns estius que són cada vegada més calorosos. Ara, els gelaters artesans es troben que tenen més clients disposats a comprar els seus productes durant més temps, simplement perquè hi ha més mesos de calor.

El resultat: encara que enguany veuràs menys gelats artesans de xocolata, és probable que puguis triar entre més opcions de fruites i que puguis gaudir-les fins al mes de desembre.

Accepto les condicions d'ús.