ECONOMIA

Comença la campanya de la renda 2023-2024: això és tot el que has de saber

Temps de Lectura: 5 minuts

Comença la campanya de la renda 2023-2024: això és tot el que has de saber
Avatar

Pedro Rodríguez Mateo

Asesoría Fiscal CaixaBank

02 Abril, 2024


El dia 3 d’abril de 2024 és el primer en què es pot presentar la declaració de la renda corresponent a l’exercici 2023.

Aquestes són les claus que has de tenir en compte:

1. Dates clau

2. Documentació necessària per fer la declaració de la renda

3. Consulta de les dades fiscals

4. Novetats

1. Dates clau

Recorda que la declaració de la renda només es pot presentar per internet, encara que es pot sol·licitar, tant assistència telefònica com presencial, per fer-la, amb petició prèvia d’una cita.

Les dates són les següents:

 • Presentació per internet: del 3 d’abril a l’1 de juliol de 2024 (fins al 26 de juny, si el resultat surt per ingressar amb domiciliació bancària).
 • Petició de cita prèvia telefònica: del 29 d’abril al 28 de juny.
 • Confecció amb assistència telefònica: del 7 de maig a l’1 de juliol de 2024.
 • Petició de cita prèvia presencial: del 29 de maig al 28 de juny.
 • Confecció a les oficines de l’Agència Tributària (AEAT): del 3 de juny a l’1 de juliol.

Per sol·licitar cita prèvia, es pot fer servir el web de l’AEAT o trucar als números de telèfon següents: 91 535 73 26 / 901 12 12 24 (serveis automatitzats) o 91 553 00 71 / 901 22 33 44 (de dilluns a divendres de 9 a 19 hores).

2. Documentació per fer la declaració de la renda

Si vas a una oficina de l’Agència Tributària perquè et confeccionin la declaració, has de portar amb tu una sèrie de documents que necessitarà l’agent:

 • Documents sobre la situació personal: concretament, has de portar el teu DNI i la còpia del de totes les persones incloses a la teva declaració, el número IBAN del compte bancari per ingressar o pagar, referències cadastrals d’immobles i les autoritzacions per representar tercers, si escau.
 • Documents per a deduccions autonòmiques: qualsevol documentació que permeti justificar que et pots acollir a una deducció o benefici fiscal a la teva comunitat autònoma. Des de justificants de donatius fets a còpies dels rebuts del lloguer o rebuts d’assegurances vinculats a la hipoteca.
 • Documents segons la classe de renda percebuda: poden ser rendes per rendiments del treball, rendes per rendiments del capital immobiliari i/o mobiliari, guanys i pèrdues patrimonials per venda d’habitatge habitual, com també per transmetre altres béns (immobles, accions, fons d’inversió), premis, subvencions, etc. Has d’aportar documentació, si has percebut algunes d’aquestes rendes i no apareixen imputades a les teves dades fiscals.

3. Consulta de les dades fiscals

Des del passat dia 19 de març, es pot consultar la informació fiscal que té Hisenda sobre cada contribuent i que fa servir per elaborar l’esborrany de la declaració de la renda corresponent a l’exercici 2023.

Per accedir a aquesta informació, es pot visitar la seu electrònica de l’AEAT o instal·lar l’aplicació mòbil disponible per a dispositius Android o iOS. També cal identificar-se mitjançant sistema Cl@ve, certificat electrònic de la FNMT, DNI electrònic o número de referència.

Allà es poden consultar les dades identificatives del declarant i del seu domicili fiscal. Un cop confirmades o modificades, es pot accedir a les dades fiscals corresponents a l’exercici 2023 que li consten a Hisenda. I a partir del dia 3 d’abril, a més, es pot consultar i presentar l’esborrany de la declaració de la renda.

4. Novetats de la declaració de la renda 2023

En la declaració de la renda de l’exercici 2023 que ara es presenta, hi ha algunes novetats que, en el cas que t’afectin, has de tenir en compte:

 • Tots els autònoms han de presentar la declaració: si has estat d’alta com a treballador autònom en qualsevol moment a partir de l’1 de gener de 2023, has de fer obligatòriament la declaració de la renda. Has de fer-ho sense tenir en compte la quantitat que hagis facturat o el temps que hagis estat en situació d’alta.
 • Deduccions per maternitat: totes les dones amb fills menors de tres anys amb dret a aplicar el mínim per descendents poden minorar fins a 1.200 euros la quota de l’impost per cada fill en aquesta situació.
 • Vendes d’articles en plataformes: recorda que les plataformes com Wallapop o Airbnb han hagut d’informar a l’Agència Tributària sobre els usuaris que hagin fet més de 30 transaccions o hagin obtingut més de 2.000 euros en vendes el 2023. Com que el termini per informar-ne no finalitza fins al 8 d’abril, pot ser que quan baixis l’esborrany de la renda 2023 encara no aparegui reflectida aquesta informació.
 • Presentació per internet: a partir de 2024, la declaració de la renda només es podrà presentar per internet. Sí que podràs rebre ajuda telefònica i presencial per confeccionar-la, com comentàvem abans.
Accepto les condicions d'ús.