INNOVACIÓ

Intel·ligència artificial per frenar el canvi climàtic

Temps de Lectura: 5 minuts

Intel·ligència artificial per frenar el canvi climàtic
Avatar

CaixaBank

23 Octubre, 2020


El canvi climàtic és un problema molt complex. Tant és així, que fa dècades que n’analitzem l’existència, les causes i les possibles solucions. De fet, el primer informe exhaustiu sobre el canvi climàtic mundial resultat del diòxid de carboni supera ja els 40 anys. Des de la seva publicació, seguim investigant com frenar aquesta xacra que amenaça la supervivència mateixa del planeta.

És un problema que ens preocupa a tots. Pares que pateixen pel futur dels seus fills, ciutadans conscienciats que temen per la biodiversitat del planeta, llars que practiquen l’eficiència energètica… ja hi ha moltíssimes persones que intenten involucrar-se i aportar el seu granet de sorra per frenar l’amenaça del canvi climàtic amb l’esforç de tots.

Les dades validen la idea que cada acció compta: simplement canviant el frigorífic vell per un model modern d’alta qualitat podrem reduir 100 kg les emissions anuals de CO2. I estendre la roba en comptes d’utilitzar l’assecadora ens estalviarà uns 300 kg de CO2.

Tan important és el canvi climàtic, que l’ONU l’ha inclòs com un dels seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), una sèrie de prioritats marcades per assegurar la prosperitat de les generacions presents i futures. Concretament, l’ODS núm. 13 (acció pel clima) anima a adoptar mesures urgents per combatre aquest fenomen i els seus efectes. Una tasca en què la tecnologia punta, com la intel·ligència artificial, ens pot ajudar.

Un problema de llarg recorregut

Resulta que, encara que fa dècades que som conscients de l’existència del canvi climàtic, encara no hem aconseguit aturar-lo. Segons l’ONU, ni tan sols ens ajudarà de manera consistent a aconseguir-ho l’aturada econòmica que va experimentar el món enguany a causa de la pandèmia de la COVID-19.

Malgrat que s’estima que les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle cauran el 6 % el 2020, aquesta millora només serà temporal. De fet, s’espera que recuperin fins i tot a nivells superiors quan l’economia torni a recuperar-se de la pandèmia.

Això significa que el canvi climàtic no s’aturarà i que seguirà amb les seves devastadores conseqüències, que també afecten l’economia. Només cal pensar en el cost que suposen els huracans, les pèrdues de collites per la sequera, els incendis forestals o les grans migracions que impedeixen la fixació de la riquesa en diferents àrees del globus.

Tanmateix, no tot està perdut. El desenvolupament tecnològic, especialment en intel·ligència artificial, pot suposar un important salt endavant en la comprensió d’aquest fenomen que encara seguim estudiant. Fins i tot pot ajudar a prendre decisions més encertades per combatre’l de manera molt més eficient.

Intel•ligència artificial que té cura del planeta

Normalment, associem l’aplicació de la intel·ligència artificial a qüestions relacionades amb els negocis. Tanmateix, també és una peça clau que revoluciona recerques de tota mena. La clau la trobem en el fet que un sol programa té la capacitat d’estalviar als investigadors centenars d’hores de treball manual.

Aquest principi ja s’aplica a la lluita contra el canvi climàtic, i grans companyies tecnològiques com Google, IBM o Microsoft impulsen l’ús de la intel·ligència artificial per combatre el canvi climàtic.

N’és un exemple el projecte SilviaTerra que promou Microsoft. Aquest programa és capaç de predir la salut dels boscos a partir d’imatges per satèl·lit i avisar sobre les actuacions que s’han de fer per revertir qualsevol problema. D’aquesta manera, agilitza considerablement el treball sobre el terreny en grans àrees i ajuda a prendre les millors decisions per conservar un recurs, els arbres, clau per absorbir gasos amb efecte d’hivernacle com el diòxid de carboni.

Tanmateix, la tecnologia pot tenir dues cares pel que fa al canvi climàtic. Ens ajuda a combatre’l, però també el pot empitjorar. Pensem en els recursos energètics necessaris per refredar els enormes centres de dades que utilitzen companyies com Google. En aquest sentit, el projecte DeepMind ha estat capaç de crear un algoritme que s’ensenya a si mateix com utilitzar la mínima quantitat possible d’energia en aquesta tasca. Com a resultat, s’ha aconseguit una disminució del 40 % i una eina que es pot utilitzar en molts altres projectes.

D’altra banda, la iniciativa Green Horizon d’IBM, també basada en intel·ligència artificial, és capaç de crear prediccions de contaminació i meteorològiques que ajuden les autoritats a prendre millors decisions a l’hora de reduir les seves emissions contaminants.

Passar a l'acció

La intel·ligència artificial pot ajudar-nos a combatre el canvi climàtic, però l’acció humana és imprescindible per poder superar aquest problema. No podem delegar tot el treball en les màquines: la conscienciació i l’acció de ciutadans, Administració i empreses és imprescindible per a l’èxit.

Un bon exemple en són les diferents iniciatives que es van desenvolupar en el marc de la Setmana Social Digital de Voluntaris ”la Caixa”, que aquest any té lloc entre els dies 17 i 25 d’octubre. Així, la delegació de voluntaris d’Almeria ha organitzat una plantació d’espècies autòctones a la muntanya de Pinar del Rey, a Vélez Rubio, que tindrà lloc el 7 de novembre vinent. D’altra banda, la delegació d’Andalusia oriental ha organitzat un taller de reciclatge de roba usada per convertir-la en bosses per guardar les màscares.

També destaca en aquest sentit la iniciativa dels voluntaris de la Comunitat Valenciana, que animava a dur a terme accions pel medi ambient com ara plantar un arbre o recollir deixalles a l’entorn natural. Per cadascuna d’aquestes accions, es farà una donació a Save The Children. Per part seva, els voluntaris de Burgos i Sòria explicaven com reduir les escombraries digitals que acumulem als nostres dispositius i que suposen un augment en el consum d’energia dels centres de processament de dades en el núvol.

CaixaBank té la Declaració sobre canvi climàtic, que promou el suport financer a iniciatives d’energies renovables, així com infraestructures i agricultura sostenibles, entre d’altres. També la gestió del risc mediambiental en el finançament de projectes i fins i tot l’establiment d’objectius anuals de reducció de petjada de carboni de l’activitat de la mateixa entitat. La transparència en la informació sobre els seus progressos i les aliances amb altres organismes formen part també d’aquesta declaració.

El canvi climàtic no espera i és imprescindible actuar ja per aconseguir frenar-lo. El futur de la societat i del planeta en depèn.

Accepto les condicions d'ús.