Un total de 54 bancs d’aliments, gairebé 8.000 entitats beneficiàries i més d’1,5 milions de persones ateses. Les dades són aclaparadores, encara més si tenim en compte que corresponen únicament a l’ajuda concedida pels bancs d’aliments associats a la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL).
La crisi provocada per la COVID-19 ha disparat en algunes comunitats autònomes la petició d’aliments. Durant el 2020, FESBAL va distribuir més de 158 milions de quilos de menjar, gairebé un 10 % més que l’any anterior.
Gràcies a les aportacions en diners i en espècie fetes per particulars, empreses i la indústria alimentària, els bancs d’aliments reben o compren subministraments que, un cop ordenats i classificats pels més de tres mil voluntaris que formen part de la Federació, es lliuren a les entitats que atenen directament les famílies necessitades.
“La distribució d’aliments entre els bancs es fa segons el nombre de beneficiaris que atén cada centre i segons l’índex de pobresa de cada província”, explica el director de FESBAL, Miguel Fernández.
José Ramón, voluntari i responsable del Banc d’Aliments de Las Palmas, col·labora amb FESBAL des de fa onze anys i no recorda cap any tan castigat per les necessitats a l’illa com el 2020, impactat per la COVID-19. “L’any passat vam atendre 35.000 persones i vam repartir més de 4,3 milions de quilos d’aliments. Gent que abans ens donava aliments, que tenien un petit comerç, ara, com a conseqüència de la pandèmia sanitària, han tancat i són ells els que ens demanen suport”, explica el voluntari.
Una bona part dels productes que s’inclouen en aquest repartiment són aliments no peribles, com ara llenties, cigrons, arròs, pasta, llet, oli, galetes, tomàquet fregit, conserves de tonyina, aliments infantils, etc. Puntualment, s’hi afegeixen altres productes precuinats i frescos.