La irrupció de la COVID-19 va deixar molt tocada l’economia espanyola. L’evolució desfavorable de la pandèmia i unes restriccions més dures a l’inici de la crisi van portar a tancar l’any 2020 amb una abrupta caiguda del PIB del 10,8 %, un descens no vist des de, almenys, la Guerra Civil.
Darrere d’aquesta contracció es trobava el dur cop que havien patit les activitats terciàries, sobretot les lligades al turisme, i algunes característiques de l’economia espanyola, com ara l’elevada temporalitat de l’ocupació o la mida empresarial reduïda.
Un any després de l’inici de la crisi i amb la vacunació de la població a ple rendiment, Espanya es prepara per posar en marxa el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), a través del qual es desemborsaran més de 70.000 milions d’euros en forma de transferències durant el període 2021-2026 dels coneguts com fons europeus Next Generation. Però, quin serà el seu impacte real en l’economia espanyola?
Els experts de CaixaBank Research expliquen al dossier Fons europeus NGEU: una oportunitat històrica per reformar bé que el PRTR tindrà un efecte positiu per a l’economia espanyola perquè es tracta d’un pla fonamentalment d’inversió i es basarà en reformes estructurals, cosa que permetrà virar cap a règims regulatoris més flexibles i aconseguir que els efectes perdurin més enllà de la implementació del pla.
També apunten que, en ser una ajuda coordinada i procedent de la Unió Europea, és probable que tingui un impacte positiu addicional derivat dels efectes que tindrà en els diferents països. A més, la conjuntura és oportuna, especialment després d’haver superat el primer shock de la COVID-19, combinat amb un entorn de tipus d’interès molt baixos.
Partint d’aquesta base, han projectat dos escenaris per veure quina podria ser l’evolució de l’economia espanyola en funció de com es desenvolupi el PRTR.