El 1985, Mikhaïl Gorbatxov va arribar al poder a l’URSS amb el seu nomenament com a secretari general del PCUS. Va heretar una economia amb seriosos problemes i una estructura política ineficient. Per aquesta raó, va emprendre una sèrie de reformes per intentar salvar el sistema. Entre aquestes accions hi havia la de frenar l’escalada armamentista que estava ofegant l’economia i que acabaria per esgotar la Guerra Freda.
El pla de reformes de Gorbatxov tenia dos vessants fonamentals: la Perestroika i el Glasnots. La primera mesura es referia a una sèrie de reformes perquè el govern relaxés el control sobre l’economia de l’URSS. Per primera vegada des dels anys 20, els ciutadans i les cooperatives podien ser propietaris de negocis. A més, es va obrir la porta a les inversions estrangeres i es va reconèixer el dret a la vaga.
El Glasnots tenia un vessant més social: es va permetre als diaris publicar articles crítics amb el govern, es van alliberar presos polítics i es van instaurar eleccions legislatives a les quals es podien presentar altres partits a part del PCUS.
Les reformes econòmiques van tardar més a florir que les socials. Escassetat de productes, racionaments i augments de preus van provocar la frustració dels ciutadans davant el govern, la qual ja podien expressar. D’altra banda, les revolucions de 1989 en diferents països del Pacte de Varsòvia i la caiguda del mur de Berlín, així com els moviments separatistes en diferents repúbliques, van precipitar la dissolució de la federació.
A més, la línia dura del PCUS va plantejar una forta oposició a Gorbatxov, a qui va intentar enderrocar el 1991. El 25 de desembre d’aquest mateix any, el líder rus dimitia de la presidència i un dia després se certificava la dissolució de l’URSS. Tal com va reconèixer al seu discurs de comiat, «l’antic sistema es va esfondrar abans que un de nou tingués temps de començar a funcionar».
Comentaris