ECONOMIA

La dimensió econòmica de les orquestres d’estiu

Temps de Lectura: 5 minuts

La dimensió econòmica de les orquestres d’estiu
Avatar

CaixaBank

27 Juny, 2024


És possible una bona revetlla sense orquestra? Aquests conjunts musicals que amenitzen celebracions per tot Espanya multipliquen les seves actuacions a l’estiu, que és quan sol haver-hi més cites populars.

Moltes festes patronals, romeries i fires no serien el mateix sense una orquestra amenitzant-les.

Hi ha orquestres de tota mena, més grans o més petites, especialitzades en un tipus de música o que toquen estils variats.

Es calcula que a Espanya hi ha unes quatre-centes formacions d’aquest tipus —bona part amb origen a Galícia—, que mouen xifres espectaculars.

En aquest article, t’expliquem:

Quant costa contractar una orquestra

Hi ha tants tipus diferents d’orquestres que resulta complicat posar una xifra aproximada al que cobren per actuació.

I no només això: una mateixa orquestra pot cobrar molt més o menys en funció de diversos factors. Entre aquests, el fet que una data concreta estigui més o menys sol·licitada, si s’actua en cap de setmana o entre setmana, el mes de l’any en què estigui previst l’espectacle, el nombre d’integrants de la banda, la seva popularitat o l’antelació amb què se’n reservi l’actuació.

Per fer-nos una idea de les diferents tarifes que pot cobrar una orquestra, donem una ullada a les dades de la Plataforma de Contractació del Sector Públic, en què diferents ajuntaments publiquen les seves licitacions. Encara que algunes d’aquestes xifres inclouen comissions d’empreses de representació, serveixen per treure conclusions.

Hi trobem actuacions per 35.000 euros de l’orquestra Panorama, una de les més cotitzades, un dissabte del mes d’agost del 2023.

Mentrestant, l’orquestra París de Noia, també entre les més populars, va actuar un dia entre setmana a finals del mes d’agost passat per 16.000 euros.

Parlem d’orquestres molt sol·licitades, que mobilitzen diversos camions i autobusos, que fan muntatges impactants i que fins i tot viatgen acompanyades per clubs de fans, que les segueixen on van.

El 2022, només l’orquestra Panorama tenia contractades 162 actuacions entre l’abril i l’octubre. Aquest mateix mes de maig, la formació va emparaular fins a setze concerts en nou comunitats autònomes.

Encara que les grans orquestres cobren xifres elevades, hi ha opcions per a tots els pressupostos. Això es deu al fet que, com comentàvem abans, són molts els factors que incideixen en el caixet d’una orquestra.

Així, doncs, trobem actuacions d’orquestres com Olympus, amb un important desplegament de mitjans, que han costat 10.000 euros en una festa de fi d’any. O exemples d’actuacions de bandes més modestes en ple mes d’agost per 6.500 euros.

El fenomen fan en les orquestres

Les orquestres reuneixen un important nombre de persones, un aspecte especialment acusat en el cas de les més prestigioses. No és estrany que aquestes últimes congreguin unes 4.000 o 5.000 persones davant el seu escenari, però la xifra es pot multiplicar en el cas de grans recintes.

Aquest va ser el cas de l’actuació de París de Noia que va omplir la plaça Mayor de Valladolid, amb capacitat per a unes 27.000 persones, el maig del 2023. El 2022, el Combo Dominicano, per part seva, va congregar 20.000 persones a O Burgo (Culleredo, la Corunya), més que les que havien anat a veure uns dies abans a artistes com Maluma o Black Eyed Peas a l’estadi de Riazor, que queda ben a prop.

Cal tenir en compte que aquest tipus d’orquestres no només mobilitzen espectadors locals, sinó també grups de seguidors que les segueixen en les seves gires. Tant les grans formacions com alguns dels seus artistes tenen els seus propis clubs de fans.

De fet, l’èxit de convocatòria d’aquesta mena de formacions no s’entén sense la gasolina de les xarxes socials, en què enormes xifres de fidels mantenen la il·lusió per veure els seus ídols.

La Factoria del Show va fer fa poc un rànquing en què destaca Panorama com l’orquestra amb més seguidors a Espanya (més de 200.000, dels quals 110.000 només a Instagram).

Darrere de Panorama hi apareixen Combo Dominicano (amb uns 140.000 seguidors entre Instagram i Facebook), París de Noia (més de 71.000), Grupo Tekila (67.000) i Grupo La Misión (65.000).

Orquestres d'estiu i ocupació

La cara visible de les orquestres són els seus músics, però aquestes formacions generen una bona quantitat de llocs de treball. Es calcula que uns 5.000 són directes, i la xifra de llocs indirectes que generen podria ser molt superior.

Una orquestra gran pot mobilitzar fins a 50 persones per a una sola actuació, entre muntatge, control de l’espectacle i artistes. A més, les orquestres exerceixen com a dinamitzadores de l’economia local, ja que atreuen un nombre elevat de persones que acudeixen al reclam de les revetlles.

Pel que fa al seu volum de negoci, s’estima que una orquestra gran pot facturar al voltant de dos milions d’euros a l’any. Al que recapten en les seves actuacions s’hi han de sumar també la venda de marxandatge, habitual entre les formacions més potents, i de discos, així com els ingressos per reproducció de les seves cançons en plataformes de streaming.

Aquest estiu, sens dubte, el fenomen de les orquestres seguirà aixecant passions per on passi.

Accepto les condicions d'ús.