Sabies que hi ha estats sobirans més petits que el parc d’El Retiro de Madrid? O amb menys votants censats que a l’illa d’El Hierro?
Alguns són tan diminuts com un poble remot o tenen menys habitants que una aldea, però són països en tota regla.
Et presentem un rànquing amb els països més petits del món de més gran a més petit en extensió.
Les dues illes que conformen la Federació de Saint Kitts i Nevis ocupen poc més que la ciutat de Santiago de Compostel·la. Estan situades al nord-est del mar Carib i van ser descobertes per Cristòfor Colom el 1493. Ambdues conformen el país més petit d’Amèrica i, entre les dues, hi viuen poc més de 47.000 habitants.
Aquestes dues illes tenen nombrosos rius i platges d’arena a les costes. La seva economia es basa principalment en el turisme, l’agricultura i les manufactures lleugeres.
Tot i que tradicionalment l’economia de Saint Kitts i Nevis es va basar en el cultiu de canya de sucre, el declivi d’aquesta indústria va els va empènyer a diversificar l’activitat agrícola i a estimular el turisme en les últimes dècades.
La República de les Illes Marshall és un arxipèlag situat a mig camí entre Austràlia i Hawaii. Format per 1.152 illes, té una població d’uns 75.000 habitants. La capital és Majuro, un atol format per 64 illes.
L’economia d’aquest arxipèlag es fonamenta en la presència d’una base militar nord-americana en uns dels seus atols. L’agricultura és eminentment de subsistència i la indústria es limita a artesanies i a la tonyina i la copra processades.
És una mica més gran que la ciutat de Huelva i té uns 40.000 habitants, dels quals poc més d’un terç són estrangers.
Liechtenstein es troba en un enclavament muntanyós entre Àustria i Suïssa. Precisament, aquesta situació fronterera explica que cada dia es desplacin a treballar a Liechtenstein més de 20.000 persones, la majoria procedents d’aquests dos països i també d’Alemanya.
El sector terciari aporta el 57,3% del producte interior brut (PIB) d’aquesta monarquia constitucional.
Itàlia encercla un dels països més petits del món: San Marino. Es tracta d’una zona medieval situada en un enclavament muntanyós, a prop de la costa est italiana.
Amb gairebé 34.000 habitants, és una república parlamentària, els caps d’Estat de la qual són dos capitans regents escollits d’entre aquells ciutadans que tinguin la nacionalitat de San Marino i que no hagin exercit aquesta direcció durant els tres anys anteriors.
L’agricultura, la ramaderia i el turisme n’impulsen l’economia.
Un altre estat insular que se situa entre els més petits del món. Això sí, Tuvalu no és una illa, sinó un arxipèlag situat a mig camí entre Hawaii i Austràlia, als esculls i atols del qual viuen poc més d’11.000 persones.
L’economia de Tuvalu té una particularitat interessant: al voltant d’1 de cada 12 dòlars que ingressa prové de la venda de dominis .tv. Tanmateix, el seu aïllament influeix perquè es trobi en la llista de països menys desenvolupats de l’ONU.
Tampoc hi ajuda la seva vulnerabilitat a factors externs com ara els fenòmens climàtics, ja que cap de les illes supera els 6 metres d’elevació.
La República de Nauru és un atol situat al sud de l’equador, a l’est de Nova Guinea i a uns 4.000 km al nord-est de Sydney (Austràlia). Es considera la república independent més petita del món, independitzada d’Austràlia el 1968.
A Nauru, hi viuen poc menys de 10.000 habitants, que es divideixen en dotze tribus. No disposen d’una capital oficial, però tant el Parlament com la majoria del Govern tenen la seva seu al districte de Yaren, al sud de l’atol. Peix congelat i fosfats de calci en són els productes més exportats.
Aquesta monarquia constitucional té al voltant de 39.000 habitants; és a dir, una població lleugerament inferior a la de la ciutat de Sòria.
Si combinem aquesta dada amb la seva extensió de tot just dos quilòmetres quadrats, obtenim un dels territoris més densament poblats d’Europa, amb més de 19.000 habitants per quilòmetre quadrat.
Tanmateix, només unes 9.600 persones tenen la nacionalitat monegasca i, d’aquestes, poc més de 7.000 compleixen l’altra condició necessària per poder votar: tenir més de 25 anys. Això significa que el cens electoral de Mònaco és inferior al de l’illa d’El Hierro.
El turisme i l’oci, el sector financer i l’immobiliari són algunes de les activitats que més contribueixen a l’economia del principat.
És un Estat relativament nou —es va constituir com a tal arran dels Pactes del Laterà del 1929—, el més petit de tots els del món —amb prou feines té 44 hectàrees— i el que menys habitants té —només 618 persones en tenen la ciutadania—.
Tanmateix, l’Estat de la Ciutat del Vaticà té una gran influència, ja que és la seu espiritual de més de 1.300 milions de catòlics arreu del món.
El papa és el cap d’Estat d’un país tan diminut que està envoltat per una ciutat, Roma. Tots els habitants són catòlics i té dues llengües oficials: l’italià i el llatí. Les activitats associades al sector turístic, com ara la venda d’entrades per visitar el seu patrimoni, de records o de segells, sustenten bona part de la seva economia.