SOSTENIBILITAT

Retorn al futur que ens porta el canvi climàtic

Temps de Lectura: 5 minutos

Retorn al futur que ens porta el canvi climàtic
Avatar

CaixaBank

13 Març, 2019


Avui et proposem un viatge. No anem a cap lloc en concret, però sí a una data simbòlica: juny de 2050. Justament a l’equador del segle XXI, un moment que s’han esforçat a predir des d’escriptors de ciència-ficció fins a científics de tot tipus. Ja t’avancem que el més probable és que cap de les projeccions que fem sigui completament encertada, però el futur que ens dibuixen les ments més preclares del moment no deixa lloc al dubte: ens acostem a un món en què no voldrem viure.

Així doncs, reuneix altes dosis d’optimisme i prepara’t per viure una experiència única, perquè aquest serà un viatge que no et deixarà indiferent.

Un món d'extrems

Benvingut a l’any 2050. Benvingut a un món de condicions extremes produïdes pel canvi climàtic que les generacions anteriors no van saber detenir a temps. Avui el planeta és entre 1,5 i 3 graus més calent que al començament de segle, encara que tu no ho notes immediatament. De fet, al capvespre fa una temperatura càlida però suportable. Al cap i a la fi, ets a Espanya al començament de l’estiu. Però quan el sol s’acaba de pondre t’adones que, lluny d’abandonar-te, la sensació de xafogor augmenta. Això és perquè ara el sud d’Europa pateix llargs períodes en què la mitjana nocturna no baixa dels 30 graus en moltes ciutats, cosa que fa que dormir sigui impossible sense un sistema d’aire condicionat connectat permanentment.

Quan et lleves el matí següent, esperes obrir la finestra i respirar una mica de la frescor característica de les primeres hores, però en lloc d’això et rep una brisa calenta més típica d’una onada de calor. No estàs equivocat. Avui les temperatures s’acostaran perillosament als 50 graus en algunes províncies d’Espanya i pràcticament tot el país es troba en alerta vermella per una onada de calor procedent del desert del Sàhara que també arrossegarà partícules en suspensió. Gairebé no pots creure-ho quan veus la previsió a l’informatiu del matí.