ECONOMIA

Pel·lícules i sèries sobre economia en què invertir el temps lliure

Temps de Lectura: 4 minuts

Pel·lícules i sèries sobre economia en què invertir el temps lliure
Avatar

CaixaBank

23 Juliol, 2024


L’estiu ens porta temps lliure per al descans i l’oci. Segur que alguna tarda som davant de l’ordinador o el televisor voltant pels catàlegs de plataformes a la recerca d’una cosa que ens entretingui i, potser, ens aporti alguna cosa més.

Si t’interessa l’economia, no et pots perdre aquests títols.

1. «Golpe a Wall Street», 2023

El 2021, una cadena de videojocs anomenada GameStop estava a punt de fer fallida. Tanmateix, un jove youtuber sense formació en finances, però amb gran capacitat d’observació, va començar a recomanar que se’n compressin accions i va aconseguir mobilitzar milers de petits inversors organitzats en fòrums d’Internet.

Això va capgirar els plans de fons d’inversions, que esperaven que GameStop caigués per obtenir beneficis.

Aquesta comèdia de Craig Gillespie retrata la història de Keith Gill, l’internauta que va aconseguir tombar els fons.

L’elenc, amb Paul Dano al capdavant, es completa amb altres intèrprets, com els còmics Pete Davidson, Seth Rogen, Sebastian Stan, Vincent D’Onofrio, Nick Offerman i America Ferrera.

«Dumb Money», que és el títol de la pel·lícula en anglès, no deixarà enrere els menys experts en finances gràcies a la mestria dels seus diàlegs, que en tot moment connecten amb l’espectador.

T’agradarà si t’atreveixes a veure l’altra cara de la moneda d’«El lobo de Wall Street» i et desperta curiositat l’efecte de l’estadística i l’atzar en el trading. Pots veure-la a Prime Video.

2. «El banquero», 2020

L’Amèrica dels anys 50 i 60 era un lloc on els drets civils eren només un somni. En aquest escenari, la població afroamericana era sistemàticament exclosa de la possibilitat de fer negocis.

En aquest context, dos afroamericans decideixen muntar un banc que ofereixi productes i serveis financers a membres de la seva comunitat, però amb un home de palla al capdavant, un home blanc.

Es tracta d’un drama social inspirat en fets reals, amb Anthony Mackie, Samuel L. Jackson i Nicholas Hoult com a protagonistes a les ordres de George Nolfi.

T’agradarà si vols saber com es gestiona un banc. Pots veure-la a Apple TV+.

3. «El fundador», 2016

Basada en fets reals, aquesta pel·lícula explica el naixement de la cadena de menjar ràpid McDonald’s. El biopic en primera persona de Ray Kroc, l’home que va aconseguir convertir un simple restaurant en tota una multinacional, és una proposta original i mordaç.

A Michael Keaton, el paper principal li surt brodat. Les interpretacions de Nick Offerman, John Carrol Lynch, Laura Dern o B. J. Novak donen força a aquest relat d’èxit empresarial, dirigit per John Lee Hancock.

No esperis una perspectiva amable: «El fundador» és un film que mostra amb tota la cruesa els estratagemes moralment dubtosos esgrimits per Kroc per portar el Big Mac a dalt de tot.

T’agradarà si t’intriga la història que hi ha darrere de McDonald’s i tens esperit crític. Pots veure-la a Prime Video.

4. «La playlist», 2022

Aquesta proposta és una minisèrie sueca que ens porta als primers anys del segle XXI: Internet havia revolucionat el món de la música i les descàrregues il·legals afloraven arreu.

Uns joves suecs van buscar la manera d’oferir la música als usuaris de manera legal, amb una compensació als artistes: havia nascut Spotify, la plataforma que ha perfilat el negoci en si aquests últims vint anys.

La producció es basa en un llibre d’investigació publicat per periodistes suecs, «Spotify Untold», que narra els detalls de Daniel Ek i Martin Lorentzon, els creadors de la plataforma.

En sis episodis, es desenvolupen l’evolució d’aquesta start up, els problemes que van afrontar i el seu èxit final.

T’agradarà si estàs interessat a emprendre o t’agrada la música. Pots veure-la a Netflix.

5. «The Gold», 2023

Què passaria si robessis tant d’or en un atracament que, quan el venguessis, alteressis l’economia mundial? És la premissa de «The Gold», una minisèrie de la BBC que ha estat renovada per a una segona temporada i que s’està gravant, en part, a Tenerife.

Ficciona els fets esdevinguts el 1983, quan una banda de lladres atraca el magatzem de seguretat Brink’s-Mat de Londres i es troba, per a la seva sorpresa, lingots d’or per valor de 26 milions de lliures. En sis capítols, s’explica com acaba aquest grup de lladres i com s’ho fan per treure profit del seu robatori.

T’agradarà si ets dels que confia que l’or és un valor segur. Pots veure-la a la BBC.

6. «Teen Titans Go!», 2013

Cartoon Network va llançar el 2013 una sèrie d’animació infantil absolutament irreverent i surrealista que agafa superherois de la DC per crear un univers absurd i imprevisible: els Teen Titans Go.

Durant vuit temporades, Robin, Cyborg, Starfire, Chico Bestia i Raven han viscut tota mena d’aventures, també algunes en l’àmbit de l’economia (un assumpte que preocupa especialment el primer d’aquesta llista, sobretot la seva divulgació).

Les divises, els diners en paper, el concepte d’estalvi, els impostos, la inversió, les hipoteques, estafes piramidals… Els seus episodis estan trufats de petites explicacions sobre conceptes econòmics.

T’agradarà si t’agraden l’animació i l’humor absurd, si ets dels que sap que l’animació no és només per a nens. Pots veure-la a Netflix.

Accepto les condicions d'ús.