Aquest any 2021, prop de 900 empreses han sortit a borsa a la recerca de finançament per part d’inversors de tot el món. És una activitat comuna i que es fa de manera constant. Tanmateix, el que ha passat durant els últims mesos ha superat les expectatives i, en casos com el d’Espanya, s’espera que aquest any arribi al rècord històric d’OPV, especialment en els sectors de les energies renovables.
A escala global, durant el primer trimestre de l’any es van registrar 430 operacions, amb una recaptació de 105.600 milions de dòlars (89.230 milions d’euros), segons indica l’empresa de consultoria EY en el seu informe sobre els tres primers mesos de l’exercici. L’augment de noves incorporacions d’empreses cotitzades oscil·laria entre el 85 % i el 271 %, unes xifres significatives si es té en compte que els primers mesos de l’any solen ser tranquils pel que fa a OPV.
L’informe d’EY, a més, assenyala que les xifres d’operacions d’OPV globals i els guanys han registrat el seu millor comportament de les últimes dues dècades, sense incloure-hi les sortides a borsa de les SPAC, que només durant el primer trimestre del 2021 van formalitzar més acords i van recaptar més guanys que en tot el 2020, que ja va ser un any de rècord. Davant d’una situació tan anòmala com aquesta, és raonable preguntar-se a què es deu.