ECONOMIA

Per què se celebra el Dia Mundial de l’Estalvi?

Temps de Lectura: 5 minuts

Per què se celebra el Dia Mundial de l’Estalvi?
Avatar

CaixaBank

31 Octubre, 2019


Coincidint amb Halloween, avui, 31 d’octubre, també celebrem el Dia Mundial de l’Estalvi. Un dia que no és tan antic com la nit de bruixes, però poc li falta. Aquesta efemèride compleix 95 anys i es commemora des de 1924.

Aquest va ser l’any en què va tenir lloc, a la ciutat de Milà, el Primer Congrés de l’Estalvi, en què més de 300 representants de 27 països es van reunir per analitzar diverses qüestions sobre l’organització i legislació de les caixes d’estalvis. Durant l’esdeveniment es van prendre dues importants decisions: d’una banda, es va crear l’Institut Mundial de Caixes d’Estalvis, que va escollir Milà com la seva seu durant els seus primers anys; i d’altra banda, el professor Filippo Ravizza va instituir el 31 d’octubre com el Dia Mundial de l’Estalvi coincidint amb la clausura del congrés.

L’Institut va patir diversos canvis fins a la seva refundació el 1994 com a Institut Mundial de Caixes d’Estalvis i Bancs Detallistes i Grup de Caixes d’Estalvis i Bancs Detallistes Europeus (en les sigles en anglès, WSBI-ESBG), amb nova seu a Brussel·les. Tanmateix, la celebració del 31 d’octubre s’ha mantingut invariable des de llavors.

La intenció inicial del Dia Mundial de l’Estalvi era conscienciar la població de tot el món sobre els avantatges que tenia dipositar els seus estalvis en una entitat bancària, en una època, la dècada dels 20, en què molta gent els seguia guardant sota del matalàs. Ja des de les seves primeres celebracions, diverses caixes d’estalvis i altres entitats van començar a participar durant aquest dia, amb activitats com la distribució de llibretes d’estalvi infantil, la publicació d’articles en premsa, la confecció de cartells, l’organització de conferències i concursos, o la difusió de petites pel·lícules publicitàries.

Però, sens dubte, el moment de més auge de la celebració van ser els anys posteriors a la Segona Guerra Mundial, quan el Dia Mundial de l’Estalvi es va convertir en tota una tradició en alguns països com Àustria, on la mascota de l’estalvi, anomenada Sparefroh («l’estalviador feliç»), compta fins i tot amb un carrer dedicat al seu nom.

Avui dia, en canvi, la celebració s’ha reorientat cap als països emergents, en què bona part de la població encara està sense bancaritzar. Als països desenvolupats, els missatges de les entitats insisteixen a conscienciar els ciutadans sobre la importància de l’estalvi diari i no malgastar el que es té, eliminant despeses supèrflues.

És el cas de CaixaBank, que s’adhereix al Dia Mundial de l’Estalvi, i el web de cultura financera de la qual proposa 10 consells per estalviar diàriament que es poden seguir molt fàcilment. Dividits en dos apartats, la planificació de l’estalvi i la reducció de les despeses, els 10 consells són els següents:

PLANIFICA EL TEU ESTALVI

1. Fixa’t un objectiu.

2. Defineix quant i quan.

3. Porta un pressupost.

4. Preestalvia: separa els diners de la teva nòmina quan te la ingressin, sense esperar a final de mes.

REDUEIX DESPESES

5. Porta els diners justos per evitar compres impulsives.

6. Elimina despeses prescindibles: algunes activitats de pagament es poden substituir per altres de similars, però gratuïtes.

7. Redueix el consum energètic: racionalitza el consum i evita desaprofitar energia.

8. Menja a casa o porta un tàper.

9. Utilitza el transport públic o la bicicleta.

10. Cerca formes d’oci gratuïtes.

Accepto les condicions d'ús.