SOSTENIBILITAT

Plans per a un estiu solidari

Temps de Lectura: 5 minutos

Plans per a un estiu solidari
Avatar

CaixaBank

14 Juliol, 2021


Què és el que converteix unes vacances en un estiu inoblidable? Més que no pas la bellesa o l’exotisme de la destinació, són les experiències que hi vivim. En aquest sentit, el turisme solidari és una alternativa que pot convertir un simple viatge d’estiu en una vivència transformadora.

Segons ACNUR, aquesta mena de turisme té quatre característiques fonamentals:
– Impacte ambiental mínim: la consciència ecològica i el bon tracte dels recursos és un dels principis del turisme solidari.
– Conservació i desenvolupament social: tot el que es recapta amb les visites s’acostuma a invertir en aquests dos conceptes. D’aquesta manera es contribueix a solucionar problemes estructurals.
– Generar consciència: les persones que practiquen el turisme solidari adquireixen una consciència més gran de les necessitats dels habitants d’altres llocs.
– Noves experiències: conèixer situacions que escapen a la vida quotidiana aporta una visió més àmplia de la realitat. Fins i tot pot inspirar idees que ajudin a influir positivament en el propi entorn del turista quan torna a casa seva.

En definitiva, allò que proposa el turisme solidari al viatger és implicar-se en activitats beneficioses per a l’entorn que visita i per als seus habitants. Per fer-ho, el millor de tot és deixar-se guiar al lloc de destinació per algun organisme que conegui bé les necessitats de la zona i que organitzi projectes que s’hi ajustin, com ara oenegés i fins i tot agències de viatges especialitzades que proposen tota mena de plans per a qualsevol perfil de viatger.

Turisme solidari familiar, més enllà de l'oci

Si viatges amb nens i vols apostar pel turisme solidari, el millor de tot és cercar experiències que els ajudin a concebre les vacances més enllà de l’oci.

Hi ha viatges dissenyats especialment perquè tant els adults com els infants tinguin l’oportunitat de compartir temps amb famílies que tenen maneres de viure molt diferents. Per exemple, l’associació de turisme sostenible AETHNIC organitza viatges al nord del Marroc amb activitats en què tots participen braç a braç amb famílies locals.

La federació de granges orgàniques WWOOF, per exemple, facilita l’estada de famílies en aquesta mena de localitzacions. Allà, els infants i els adults podran col·laborar en la cura dels animals o en tasques agrícoles des d’un punt de vista de total respecte vers l’entorn i els seus habitants.

Per part seva, el programa de voluntariat de CaixaBank ofereix als seus empleats, exempleats, clients, familiars i amics la possibilitat de participar en més de 200 activitats solidàries aquest estiu. Durant la temporada, el que més es necessita són accions d’acompanyament a menors en situació de risc, persones hospitalitzades, amb discapacitat o gent gran. A més a més, enguany s’ha posat en marxa la iniciativa R4 per a la recollida de residus en espais naturals, que també es pot fer en família.

Estudiants: turisme i voluntariat

El voluntariat internacional és una manera excel·lent de convertir unes vacances en una experiència de turisme solidari. Hi ha oenegés, com ara Tumaini o Cooperatour, que connecten persones voluntàries amb projectes de desenvolupament a diversos continents.

Per a estudiants, ofereixen la possibilitat de fer pràctiques professionals o universitàries en els projectes amb els quals treballen. Els seus viatges solidaris també poden convalidar crèdits universitaris de lliure configuració. Fins i tot proposen viatges de fi de curs en contextos molt diferents als habituals.

Els camps de voluntariat que organitzen les diverses comunitats autònomes són una altra manera de gaudir d’unes vacances solidàries. Es tracta de viatges que permeten que joves de diferents procedències puguin participar junts en projectes solidaris, que van des de suport a residències de gent gran a conservació del patrimoni cultural. Les possibilitats són molt variades.

Adults: experiències transformadores

Igualtat de gènere, iniciatives educatives o sanitàries, projectes ecològics… Les alternatives de turisme solidari per a adults són molt variades i aptes per a qualsevol mena de capacitació. Per exemple, fer tasques d’intèrpret en un camp de refugiats gràcies al coneixement d’idiomes, ajudar a les cries de tortuga a Costa Rica a arribar al mar o donar suport als escolars de la comunitat Castelao de Cap Verd en qualsevol època de l’any si es té disponibilitat del juny a l’octubre i un bon nivell de castellà.

Les experiències de turisme solidari ajuden a potenciar valors positius de solidaritat, sostenibilitat i responsabilitat a qui les exerceix. Posar-se en la pell dels altres és el primer pas per comprendre’ls i ampliar els propis horitzons.

Accepto les condicions d'ús.