ECONOMIA

Previsions per a l’economia espanyola el 2023

Temps de Lectura: 2 minuts

Previsions per a l’economia espanyola el 2023
Avatar

CaixaBank

04 Gener, 2023


El context internacional exercirà una forta influència en l’esdevenir econòmic del 2023, amb tres factors que caldrà vigilar:

  • L’evolució de la guerra d’Ucraïna, que ha generat tensions internacionals més enllà del conflicte.
  • La crisi energètica , en part com a resultat de la guerra d’Ucraïna i dels calendaris de descarbonització de les principals economies en la lluita contra el canvi climàtic.
  • La política monetària, dirigida a combatre la inflació.

Encara que, de manera general, es preveu una retallada en la capacitat adquisitiva de les llars i una desacceleració de les principals economies, Espanya presenta un panorama una mica més optimista.

L'excepció ibèrica

Espanya està menys exposada als efectes de l’augment de preu del gas rus, ja que la seva situació geogràfica fa que es proveeixi d’aquest carburant a través del Magrib. A això cal sumar-hi la nostra infraestructura de regasificació de gas natural liquat.

A més, l’aposta per energies renovables està fent que el preu del kWh baixi. És per això que s’espera que la inflació castigui els preus de la nostra economia menys que els de països del nostre entorn i que no experimentem restriccions energètiques que llastin la nostra economia.

No obstant això, el preu de l’energia podria continuar creixent el 2023 (previsiblement, en menor mesura que el 2022, gràcies al mecanisme de límit del preu del gas proposat al si de la Unió Europea i a l’excepció exposada anteriorment), augmentant la inflació i llastant el creixement de l’economia espanyola.

Què passarà amb la inflació?

Les previsions apunten que la inflació el 2023 baixarà, encara que es mantindrà elevada a causa del preu de l’energia i el de les matèries primeres. En aquest sentit, Oriol Carreras, economista de CaixaBank Research, explica en l’article «Perspectives Espanya: 2023, un any carregat de desafiaments» que «si en un principi el repunt de la inflació es va poder considerar passatger, l’impacte sobre el creixement en els estats inicials del xoc hauria d’haver estat petit, atès que els agents no ajusten massa les seves decisions de despesa».

«Passat un temps, quan els agents internalitzen la persistència creixent del repunt de preus, les decisions de despesa s’ajusten en major mesura i aflora un impacte macroeconòmic més elevat», destaca. L’economista apunta que la inflació podria baixar del 8,5 % de 2022 al 4,5 % el 2023.

I els tipus d'interès?

Les autoritats monetàries mantindran la política de tallar la inflació a través de pujades de tipus d’interès fins que la inflació s’estabilitzi. Per això, és d’esperar que els tipus d’interès continuïn en augment en el primer i segon trimestre del 2023 .

Precisament, la combinació de l’augment de la inflació i la pujada dels tipus d’interès ha minvat la capacitat adquisitiva de les llars espanyoles i continuarà fent-ho el 2023. D’aquesta manera, CaixaBank Research situa en l’1 % el creixement del PIB per al 2023.

«Es preveu que el creixement s’alenteixi a mesura que l’economia s’ajusti a la crisi energètica que estem experimentant. Amb aquest context, només podem desitjar que tots aquests ajustos ens condueixin a una economia més ben preparada per fer front a desafiaments futurs», assenyala Carreres.

Accepto les condicions d'ús.