INNOVACIÓ

Quan arribarà el 5G a Espanya?

Temps de Lectura: 5 minutos

Quan arribarà el 5G a Espanya?
Avatar

CaixaBank

10 Març, 2020


Fa anys que en sentim parlar, i ha estat el protagonista de les dues últimes edicions del Mobile World Congress, però encara està fent els primers passos a Espanya. Ens referim a la cinquena generació de comunicacions sense fil, el 5G, que permetrà la navegació a una velocitat tan alta que l’ús dels dispositius mòbils serà totalment diferent. La seva implantació s’ha prolongat més de l’inicialment anunciat, bàsicament per les dificultats de les operadores de telecomunicacions d’assegurar-se el retorn de les inversions multimilionàries que exigeix, ja que és necessari multiplicar el nombre d’antenes de telefonia mòbil desplegades al territori.

Les dades en 2G van permetre carregar les pàgines web relativament bàsiques de manera eficaç des de qualsevol telèfon mòbil. Després va aparèixer el 3G, que, entre altres coses, va contribuir a l’auge dels podcasts: la descàrrega de programes d’àudio per Internet va resoldre els problemes d’usabilitat associats amb la transferència d’MP3. Avui dia, el 4G/LTE fa que la velocitat de descàrrega del vídeo en el mòbil sigui tolerable i ens brinda els primers indicis del que arribarà: el consum massiu de la realitat augmentada i virtual, i la connexió de diferents dispositius, cosa que anomenem l’Internet of Things (IoT).

Què és el 5G?

El 5G és la cinquena generació de les tecnologies i estàndards de comunicació sense fil, un desenvolupament o evolució de l’actual 4G/LTE.

L’estàndard oficial del 5G ja ha estat aprovat, i promet ser entre 10 i 20 vegades més ràpid que les actuals connexions mòbils. S’espera que la taxa de dades sigui de 10 a 100 vegades millor que les actuals xarxes 4G, 4g+ o LTE. La velocitat màxima que el 5G serà capaç d’oferir-nos estaria al voltant dels 10 Gbps, superior a la que avui ofereix la fibra òptica. Per fer-nos una idea, el 5G permetrà carregar vídeos en Ultra HD o models en 3D en pocs segons.

També oferirà la possibilitat de tenir més dispositius connectats simultàniament, concretament fins a 100 dispositius a la vegada per cel·la o node en un metre quadrat. Es tracta d’un salt qualitatiu que vincularà les persones amb tot allò que les envolta. Un escenari per a aquesta característica seria, per exemple, el d’un estadi esportiu, on milers de persones podrien interactuar simultàniament amb qualsevol esdeveniment que es desenvolupi en viu a través dels seus telèfons mòbils.

Finalment, un altre dels avantatges del 5G és que aconseguirà reduir el consum energètic en un 90%, cosa que permetrà més autonomia de les bateries amb la mateixa capacitat.

Quin impacte social tindrà el 5G?

Diversos projectes de la Unió Europea, com 5GCity, analitzen i promouen l’impacte social d’aquesta nova tecnologia. A més de millorar la connectivitat i permetre nous serveis, el 5G millorarà la qualitat de vida dels ciutadans, per exemple, permetent l’accés a una sanitat de primera qualitat, que possibilitarà intervencions quirúrgiques a distància minimitzant el risc. Les ciutats intel·ligents, d’altra banda, gestionaran de manera més eficient la circulació de vehicles o la recollida de residus, i impulsaran mesures pioneres amb relació als serveis socials o l’atenció a les persones.

Una altra important aplicació del 5G concerneix la protecció de dades de l’usuari. L’augment de la capacitat de la xarxa permet multiplicar la potència dels nodes locals, de manera que no fa falta transportar-los a una xarxa general per fer autenticacions o altres operacions. Això limita la vulnerabilitat en el tractament de grans quantitats de dades.

2020, l'any del desplegament

L’estàndard existeix, i tant les operadores com els fabricants de mòbils comencen a anunciar la seva implantació. Els primers mòbils a suportar-lo ja han estat presentats, i diverses operadores ja han posat en marxa les seves ofertes.

Tenint en compte els anuncis de les operadores i la posada en marxa dels projectes ressenyats, sembla que el 2020, aquesta vegada sí, el 5G es desplegarà definitivament a Espanya, tot i que la consolidació encara pot trigar un temps. Estan preparats per gaudir de la navegació a la velocitat de creuer?

Accepto les condicions d'ús.