INNOVACIÓ

Segon Dividend Digital: arriba l’hora de resintonitzar la TDT

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

08 Gener, 2020


El 5G reclama el seu espai. Literalment. Les freqüències de la TDT actuals hauran de deixar espai per a aquesta tecnologia de xarxa sense fil abans del juny del 2020, segons marca la directiva europea. Això vol dir que els pròxims mesos a alguns de nosaltres ens tocarà resintonitzar els nostres televisors. Aquest canvi no és nou: el 2015, la introducció dels serveis de 4G ja va suposar una retallada en la freqüència de la TDT, que va haver d’alliberar la banda dels 800 MHz. Ara, el 5G –que es desplegarà el 2020– necessita espai en la banda dels 700 MHz, que fins ara ocupava la televisió digital. Ha arribat el Segon Dividend Digital.

Què he de fer?

El canvi de freqüències no obligarà a canviar de receptor de televisió o d’antena. Segons les característiques de la nostra llar o la localitat on residim, caldrà resintonitzar els canals de manera diferent. Si vivim en una casa unifamiliar, segurament tindrem antena pròpia i amplificador de banda ampla, i només caldrà tornar a sintonitzar la TDT a través del televisor, que detectarà automàticament les noves freqüències dels canals. Si, en canvi, vivim en un bloc de pisos o apartaments amb antena col·lectiva i centraleta programable o amplificador monocanal, caldrà que una empresa instal·ladora autoritzada faci el canvi.

El preu d’aquest servei varia segons l’empresa, per la qual cosa l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana comparar preus abans de decidir. En qualsevol cas, el Consell de Ministres va aprovar el passat 21 de juny un reial decret per a la concessió de subvencions per valor de 150 milions d’euros per a les comunitats de propietaris. Segons la infraestructura instal·lada a l’edifici, l’ajuda oscil·laria entre els 104,3 i els 677,95 euros. Per rebre la subvenció, cal presentar una sol·licitud a través del web del Ministeri d’Economia i Empresa.

Afecta a tothom de la mateixa manera?

Durant els pròxims sis mesos, molts canals emetran en simultanisimulcast– en les freqüències nova i antiga, fins a la seva desconnexió permanent el juny. La “reantenització” no ha començat alhora a totes les zones d’Espanya, ni és necessària a totes. A les províncies de Barcelona, Astúries, la Corunya, l’illa de Menorca, part de Toledo i part de Múrcia no s’haurà de fer cap canvi. A la Comunitat Valenciana, el País Basc, Lugo, bona part d’Aragó i algunes zones d’Andalusia i les dues Castelles, el procés va començar el passat 18 de setembre. A la Costa del Sol i al golf d’Almeria va començar el 30 de setembre. A bona part de Catalunya, Madrid i Cantàbria, el passat 14 de novembre. I a la resta d’Espanya, el procés tindrà lloc durant el primer trimestre del 2020.

Sigui com sigui, val més avançar-se que esperar a l’últim moment per resintonitzar la televisió. El procés és fàcil; no obstant això, el Govern ha posat a disposició dels ciutadans dos telèfons per consultar possibles dubtes: el 901 20 10 04 i el 910 88 98 79. També es pot consultar la llista d’instal·ladors autoritzats i registrats, i sol·licitar ajudes amb facilitat. No hi ha excusa per no adaptar la TDT i deixar espai al 5G abans del juny.

Accepto les condicions d'ús.