Hi ha petons famosos, hi ha petons valuosos i n’hi ha que tenen les dues característiques. Amb motiu del Dia Internacional del Petó, que se celebra el 13 d’abril, descobrim el valor d’alguns dels petons més famosos de la història.
Quant valen els petons més famosos de la història?
Temps de Lectura: 4 minuts
CaixaBank
11 Abril, 2024
‘El petó’, Gustav Klimt
El pintor austríac Gustav Klimt va pintar la seva obra El petó entre 1907 i 1908. Aquest oli es convertirà en icona universal de la passió i segurament és el quadre més conegut de l’artista.
Ben segur que durant el Dia Internacional del Petó te’l trobaràs en publicacions de xarxes socials o il·lustrant tota mena de continguts.
És tal la magnitud artística d’aquesta pintura, que el Museu Belvedere, on encara s’exhibeix, el va comprar, fins i tot abans que s’acabés, per 25.000 corones de l’època, tot un rècord.
És complicat valorar l’obra avui dia, ja que no està a la venda ni sembla que ho hagi d’estar mai. Això sí, es pot dir que continua sent un bé valuós: la galeria ha posat a la venda 10.000 NFT d’El petó a 1.850 euros cada un, que encara es poden adquirir
El beso. klimt.
— Francesca Voltaire (@IxbiliaTc) February 15, 2024
Imagen convertida en símbolo universal del amor.
Era inusual que pintase figuras masculinas, pero dicen que es autorretrato y la mujer, Emilie Flöge o Adele Bloch-Bauer (ambas habían sido sus modelos)
La Galería Belvedere (Viena) lo adquirió antes de estar acabado pic.twitter.com/8dteA5hwYZ
‘Al llit: el petó’, Henri de Toulouse-Lautrec
Els petons sempre han estat font d’inspiració per als artistes i Henri de Toulouse-Lautrec no en va ser una excepció.
El pintor va residir en alguns bordells parisencs a finals del segle XIX i principis del XX, on va pintar algunes de les seves obres cimera. En un d’ells, va pintar una sèrie de quatre composicions, en què l’artista mostra moments d’intimitat entre dones. Una d’aquestes obres, que mostra dues protagonistes foses en un petó, es va posar a la venda a Sotheby’s el 2015 i es va vendre per 10.789.000 de lliures esterlines (uns 12,5 milions d’euros).
Au lit: Le baiser.
— Llus Aguilà (@LlusAguila) April 13, 2022
🎨 Henri de Toulouse-Lautrec. pic.twitter.com/WgdZ5qKA1m
‘Drawing for Kiss V’, Roy Lichtenstein
Una obra icònica de l’art pop del segle XX, dibuixada per Roy Liechtenstein. Drawing for Kiss V forma part de la sèrie més celebrada de l’artista, en què recollia una sèrie de retrats de dones procedents de còmics romàntics.
Va ser, sens dubte, una de les obres d’art més desitjades del segle XX i la història després de la seva adquisició és realment curiosa: a la seva anterior propietària només li va costar 10 dòlars. És el que va pagar per l’entrada a un esdeveniment artístic celebrat el 1965 a Nova York, al qual cada assistent anava amb una clau que obria una taquilla. A la que li va tocar, hi havia aquest dibuix, que va acabar venent el 2011 per 2.098.500 dòlars (1.939.539,01 euros).
'Drawing for Kiss V' de Roy Lichtenstein (1964) #DíaDelBeso pic.twitter.com/4nx4v5RSaX
— Beso Estudio (@BesoEstudio) April 12, 2013
‘Kissing coppers’, Banksy
Pocs artistes anònims són tan arxiconeguts com el genial Banksy, els grafits del qual radiografien, com poques obres, l’època en què vivim. La sàtira social de Banksy apareix de sobte en forma de pintura feta amb aerosol en una paret urbana i adquireix gairebé immediatament un gran valor.
Una de les seves obres més conegudes es diu Kissing coppers i mostra dos policies britànics fent-se un petó i fosos en una abraçada. L’obra va aparèixer a la paret d’un pub de Brighton i es va vendre el 2014 a Miami per 418.000 euros.
"The Kissing Coppers" de Banksy pic.twitter.com/MidjMDdvHH
— Ivana Rouliez (@IvanaRouliez) April 13, 2023
‘L'eterna primavera’, Auguste Rodin
Dos personatges de la Divina comèdia de Dante enllaçats en un petó que hauran de mantenir durant tota l’eternitat.
Això és el que mostra una de les obres més famoses d’Auguste Rodin, L’eterna primavera, una peça d’una bellesa extraordinària, de 40 x 52 centímetres, que l’artista va produir tant en bronze com en marbre.
Una de les versions de marbre d’aquesta escultura, feta per l’artista, va assolir en subhasta l’extraordinària quantitat de 18 milions d’euros l’any 2016.
L'escultura també va dedicar obres a la primavera, com aquesta composició d'August Rodin titulada “L’eterna primavera”. pic.twitter.com/7DEkOVRYqe
— Via Lliure RAC1 (@vialliure) April 1, 2018
‘El petó davant de l'ajuntament’, Robert Doisneu
Una instantània presa per Robert Doisneu per encàrrec, per a la revista Life el 1950, es va convertir en una de les fotografies més conegudes del món.
A El petó davant l’ajuntament, el fotògraf va retratar a una parella d’estudiants mentre es besaven davant la casa consistorial de París. El resultat: un altre gran candidat a protagonitzar tota mena de publicacions durant el Dia Internacional del Petó.
La jove protagonista es va emportar una còpia de la instantània, amb una mida de 18 x 24,6 cm. Al cap dels anys, el 2005, va subhastar la fotografia, que es va adjudicar per 155.000 euros.
ICONOS DE LA FOTOGRAFÍA: Robert Doisneau, su obra más significativa es: El beso en el ayuntamiento. La fotografía muestra de forma misteriosa una pareja besándose frente al ayuntamiento de París. (1950)
— Jesús Alfonso (@chuzalfonso) July 21, 2023
De su serie “BESOS” encargo para Life. pic.twitter.com/rN4XGW7fAp