ECONOMIA

Quant valen els petons més famosos de la història?

Temps de Lectura: 4 minuts

Quant valen els petons més famosos de la història?
Avatar

CaixaBank

11 Abril, 2024


Hi ha petons famosos, hi ha petons valuosos i n’hi ha que tenen les dues característiques. Amb motiu del Dia Internacional del Petó, que se celebra el 13 d’abril, descobrim el valor d’alguns dels petons més famosos de la història.

‘El petó’, Gustav Klimt

El pintor austríac Gustav Klimt va pintar la seva obra El petó entre 1907 i 1908. Aquest oli es convertirà en icona universal de la passió i segurament és el quadre més conegut de l’artista.

Ben segur que durant el Dia Internacional del Petó te’l trobaràs en publicacions de xarxes socials o il·lustrant tota mena de continguts.

És tal la magnitud artística d’aquesta pintura, que el Museu Belvedere, on encara s’exhibeix, el va comprar, fins i tot abans que s’acabés, per 25.000 corones de l’època, tot un rècord.

És complicat valorar l’obra avui dia, ja que no està a la venda ni sembla que ho hagi d’estar mai. Això sí, es pot dir que continua sent un bé valuós: la galeria ha posat a la venda 10.000 NFT d’El petó a 1.850 euros cada un, que encara es poden adquirir

‘Al llit: el petó’, Henri de Toulouse-Lautrec

Els petons sempre han estat font d’inspiració per als artistes i Henri de Toulouse-Lautrec no en va ser una excepció.

El pintor va residir en alguns bordells parisencs a finals del segle XIX i principis del XX, on va pintar algunes de les seves obres cimera. En un d’ells, va pintar una sèrie de quatre composicions, en què l’artista mostra moments d’intimitat entre dones. Una d’aquestes obres, que mostra dues protagonistes foses en un petó, es va posar a la venda a Sotheby’s el 2015 i es va vendre per 10.789.000 de lliures esterlines (uns 12,5 milions d’euros).

‘Drawing for Kiss V’, Roy Lichtenstein

Una obra icònica de l’art pop del segle XX, dibuixada per Roy Liechtenstein. Drawing for Kiss V forma part de la sèrie més celebrada de l’artista, en què recollia una sèrie de retrats de dones procedents de còmics romàntics.

Va ser, sens dubte, una de les obres d’art més desitjades del segle XX i la història després de la seva adquisició és realment curiosa: a la seva anterior propietària només li va costar 10 dòlars. És el que va pagar per l’entrada a un esdeveniment artístic celebrat el 1965 a Nova York, al qual cada assistent anava amb una clau que obria una taquilla. A la que li va tocar, hi havia aquest dibuix, que va acabar venent el 2011 per 2.098.500 dòlars (1.939.539,01 euros).

‘Kissing coppers’, Banksy

Pocs artistes anònims són tan arxiconeguts com el genial Banksy, els grafits del qual radiografien, com poques obres, l’època en què vivim. La sàtira social de Banksy apareix de sobte en forma de pintura feta amb aerosol en una paret urbana i adquireix gairebé immediatament un gran valor.

Una de les seves obres més conegudes es diu Kissing coppers i mostra dos policies britànics fent-se un petó i fosos en una abraçada. L’obra va aparèixer a la paret d’un pub de Brighton i es va vendre el 2014 a Miami per 418.000 euros.

‘L'eterna primavera’, Auguste Rodin

Dos personatges de la Divina comèdia de Dante enllaçats en un petó que hauran de mantenir durant tota l’eternitat.

Això és el que mostra una de les obres més famoses d’Auguste Rodin, L’eterna primavera, una peça d’una bellesa extraordinària, de 40 x 52 centímetres, que l’artista va produir tant en bronze com en marbre.

Una de les versions de marbre d’aquesta escultura, feta per l’artista, va assolir en subhasta l’extraordinària quantitat de 18 milions d’euros l’any 2016.

‘El petó davant de l'ajuntament’, Robert Doisneu

Una instantània presa per Robert Doisneu per encàrrec, per a la revista Life el 1950, es va convertir en una de les fotografies més conegudes del món.

A El petó davant l’ajuntament, el fotògraf va retratar a una parella d’estudiants mentre es besaven davant la casa consistorial de París. El resultat: un altre gran candidat a protagonitzar tota mena de publicacions durant el Dia Internacional del Petó.

La jove protagonista es va emportar una còpia de la instantània, amb una mida de 18 x 24,6 cm. Al cap dels anys, el 2005, va subhastar la fotografia, que es va adjudicar per 155.000 euros.

Accepto les condicions d'ús.