ECONOMIA

Quants diners hi ha en circulació a Espanya?

Temps de Lectura: 5 minutos

Quants diners hi ha en circulació a Espanya?
Avatar

CaixaBank

27 Juliol, 2017


És cert que cada dia fem servir menys els diners físics. Bitllets i monedes perden empenta davant els mitjans de pagament electrònics: targetes de crèdit, CaixaBank Pay, Samsung Pay, Apple Pay, aplicacions mòbils per a pagament entre particulars… estan fent més còmode abonar qualsevol compra i també contribueixen a la transparència en la circulació de capitals, ja que totes les transaccions, per petites que siguin, deixen un rastre digital que evita el frau. Malgrat tot, a la majoria ens agrada portar uns quants diners en efectiu per a qualsevol emergència, o per poder pagar en alguns establiments que es resisteixen a implementar serveis que ja podem trobar en qualsevol taxi, per exemple. La pregunta que sorgeix gairebé immediatament és clara: quants diners hi ha ara mateix al carrer? La suma de tots els diners en metàl·lic que circulen al nostre país, a més de curiosa, ens pot donar moltes pistes sobre l’avenç de les noves tecnologies en el pagament i sobre la manera en què els consumidors estem canviant els nostres hàbits diaris. Un informe del banc HSBC reflectia que, des de l’any 2009, l’ús de l’efectiu al món ha baixat un 44%.

Les dades del Banc d’Espanya, que és l’entitat responsable de posar en circulació els diners en metàl·lic, són clares: a l’abril d’aquest any hi havia a les nostres butxaques i carteres un total de 27.309 milions d’euros. És una mica més de la meitat de la quantitat que hi havia al carrer fa tres anys. Parlem de diners en bitllets en tots els seus formats. Les monedes, en números rodons, suposen uns 4.000 milions d’euros més. Lògicament, aquests càlculs són complicats i es redueixen als moviments comptabilitzats a Espanya per entitats financeres i pel banc emissor, ja que dins d’una unió monetària supranacional és impossible saber-ne la quantitat exacta. En un país que rep milions de turistes anualment, el metàl·lic hi entra i en surt amb la mateixa facilitat que hi aterren i s’hi enlairen els avions.

Adeu als bitllets de 500 euros

Els bitllets de 500 euros tenen les hores comptades. El 2018 deixaran d’imprimir-se i se n’iniciarà la retirada progressiva. El Banc Central Europeu estima que el valor total dels bitllets de 500 que queden en circulació és d’uns 300.000 milions d’euros. La quantitat d’aquests bitllets en circulació al nostre país es troba en mínims històrics. La seva associació amb l’economia submergida ha convertit l’esmunyedís paper moneda en un article car, però amb una mala imatge. Sembla que pagar amb un d’aquests bitllets ja no produeix el mateix efecte elitista dels primers temps de la moneda única.

Les pessetes que s'han quedat amb nosaltres

A més d’euros, també queden al nostre país moltes pessetes en circulació. Tantes com 1.638 milions (dada de maig d’aquest any) entre monedes i bitllets. Amb la renovació de la xifra cada cert temps, s’observa que, a poc a poc, continuem canviant pessetes per euros. Si ets dels que encara conserves pessetes i vols fer el canvi a euros, aquí t’ensenyem com fer-ho. Recorda que el termini conclou el 31 de desembre del 2020, ja que després no valdran res.

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari