SOSTENIBILITAT

El Banc Mundial presenta un bo per protegir el rinoceront negre

Temps de Lectura: 2 minuts

El Banc Mundial presenta un bo per protegir el rinoceront negre
Avatar

CaixaBank

29 Agost, 2022


El rinoceront negre i el rinoceront blanc són les dues subespècies que viuen a la sabana africana. Però el rinoceront negre afronta l’amenaça de la caça furtiva, la principal causa de la desaparició massiva d’exemplars en les últimes dècades, que ha abocat aquest mamífer a entrar en la llista d’espècies en perill d’extinció.

Els últims censos (2018) constaten l’existència de poc més de 5.000 individus, repartits en diversos països del sud de l’Àfrica, com ara Namíbia, Angola, Kenya, Tanzània, Zimbàbue, Moçambic i Sud-àfrica.

Per salvar-los, el Banc Mundial ha presentat un bo que contribuirà a protegir els rinoceronts de dues reserves, el Parc Nacional Addo Elephant (AENP) i la Reserva Natural Great Fish River (GFRNR),totes dues a Sud-àfrica.

Com funciona el bo?

Es tracta d’un Bo de Desenvolupament Sostenible del Banc Mundial de 150 milions d’euros a 5 anys amb venciment el març de 2027 que alterna un bo d’ús d’ingressos amb un mecanisme que s’activa per mitjà de resultats que disposen d’una font addicional de finançament per a la protecció del rinoceront negre.

L’emissor dels bons, el Banc Internacional de Reconstrucció i Foment (BIRF), no farà pagaments de cupons als inversors, sinó que destinarà els fons a la conservació de l’espècie en extinció.

En el moment del venciment, els inversors obtindran el rescat del bo. Però, a més, si el resultat és positiu (es compleixen els objectius de conservació del rinoceront), els inversors rebran un pagament final en funció de l’èxit del resultat.

Segons el Banc Mundial, es tracta d’un producte innovador que aprofita els mercats de capital per recaptar fons d’inversors privats sense augmentar el deute sobirà de Sud-àfrica.

Un dels avantatges que destaca el Banc Mundial és que aquest bo no és només atractiu pel rendiment total, sinó també pels resultats directes i mesurables. Fins i tot espera que es converteixi en un model de publicoprivat que es pugui replicar per ajudar a millorar la biodiversitat d’altres llocs del món.

Què es finança amb aquest bo?

Es finançaran les dues reserves sud-africanes que ja hem esmentat, que unides comprenen 153.000 hectàrees. La protecció del rinoceront, a més, repercutirà de manera positiva en la resta d’espècies que hi conviuen. Finalment, el benefici es farà extensiu a les comunitats locals, eminentment rurals, a través de la generació d’ocupació gràcies a la indústria del turisme respectuós, sostenible i conscient.

Accepto les condicions d'ús.