ECONOMIA

Què és l’IBEX 35?

Temps de Lectura: 5 minutos

Què és l’IBEX 35?
Avatar

CaixaBank

09 Setembre, 2016


Les notícies sobre la baixada o pujada de l’IBEX 35 són una cosa constant en els mitjans de comunicació. Sembla que té una importància vital per a l’economia del país, però molts en desconeixen el significat i la rellevància.

L’IBEX 35 és l’índex oficial de la borsa espanyola (un indicador que mesura el que pugen o baixen els preus de les accions) format per 35 empreses. Podríem dir que és el “termòmetre” que ens mostra en temps real si els preus en borsa estan pujant o baixant. A més, és un índex les sigles del qual no volen dir res, en contrast amb la creença que la paraula IBEX significa “Índex Borsari Espanyol”.

Quines empreses el formen?

L’IBEX 35 està format per les 35 empreses més negociades de la borsa espanyola o, dit d’una altra manera, les empreses més líquides (les que generen més interès comprador i venedor entre els accionistes). Per tant, una empresa que ara forma part de l’IBEX 35 potser en un futur no ho fa i, al contrari, una companyia que ara no figura entre les escollides potser sí que formi part de l’índex en el futur.

Així, l’IBEX no el formen necessàriament les empreses més grans del mercat espanyol, sinó les més negociades.

Qui decideix les empreses que formen part de l’IBEX 35?

El Comitè Assessor Tècnic dels Índexs IBEX revisa l’IBEX 35, com a mínim, quatre vegades l’any i decideix quines empreses han de constituir-lo després d’analitzar diferents dades, com per exemple el nombre d’operacions negociades i variables semblants relacionades amb l’interès del comprador i venedor.

Per què és important l’IBEX 35?

La importància de l’IBEX 35 resideix, com comentàvem abans, en el fet que serveix com a “termòmetre” de la borsa espanyola, cosa que fa que sigui seguit per molts accionistes espanyols i estrangers i repercuteixi en la confiança d’inversors i mercats. Per això, suposa un bon senyal de l’estat de l’economia, ja que una caiguda dels valors de les empreses que el formen arrossegaria la resta de la borsa i mercat espanyols.

Hi ha més índexs borsaris a part de l’IBEX 35?

La resposta és que sí. Hi ha molts altres índexs IBEX com, per exemple, els que recullen la informació d’empreses mitjanes (com el IBEX MEDIUM CAP).

A més, el càlcul d’índexs borsaris no és una cosa exclusiva de la borsa espanyola. N’existeixen molts d’altres, com els índexs Standard & Poor´s i Dow Jones als Estats Units, el CAC 40 a França, l’FTSE 100 al Regne Unit o el DAX a Alemanya. També hi ha índexs calculats a partir del preu de les accions d’empreses que cotitzen en borses de diferents països, com l’Euro Stoxx 50.

Actualitat 9/09/2015: el Comitè Assessor Tècnic ha decidit augmentar el Coeficient de CaixaBank a l’IBEX35 (el pes que té l’entitat en l’índex), passant del 60% al 100%, aquesta modificació entrarà en vigor el proper 19 de setembre.

Amb aquesta informació, ja coneixes els conceptes bàsics que cal saber sobre l’IBEX 35. Si t’ha semblat útil aquest article, no perdis detall dels nostres posts de cultura financera, en què t’expliquem de forma propera i senzilla els conceptes econòmics més importants.

Accepto les condicions d'ús.