ECONOMIA

Què faig si tinc un bitllet d’euro trencat?

Temps de Lectura: 5 minuts

Què faig si tinc un bitllet d’euro trencat?
Avatar

CaixaBank

11 Abril, 2022


Quantes vegades has tingut entre les mans un bitllet d’euro amb trossos trencats, gargots o taques? Saps que pots bescanviar-lo i obtenir-ne un de nou?

El Banc d’Espanya, per mitjà de la seu central o de les sucursals, et facilita el bescanvi d’un bitllet deteriorat per un altre d’igual valor però en perfectes condicions.

Malgrat que els bitllets d’euro estan fabricats amb paper d’alta resistència (100 % cotó), el desgast propi de l’ús fa que perdi les qualitats i es vagi gastant i embrutant gradualment. En conseqüència, és habitual que alguns bitllets perdin part de la superfície per trencament, frecs, humitat…

Per poder presentar el bitllet deteriorat al Banc d’Espanya per bescanviar-lo, has de portar-ne més de la meitat de la superfície original o aportar proves que la part que en falta s’ha destruït. El personal del Banc d’Espanya procedirà a estudiar-lo, per part de la Unitat d’Anàlisi de Bitllets. Una vegada examinat, es determinarà si és autèntic i si les característiques encaixen a la llista de supòsits en què es bescanvia per un altre bitllet d’igual valor en perfecte estat.

El Banc d’Espanya planteja diversos casos que recullen les possibilitats de deteriorament d’un bitllet. Ens fixarem en cadascun d’ells.

Bitllets deteriorats intencionalment

Si la Unitat d’Anàlisi de Bitllets conclou que el deteriorament s’ha perpetrat voluntàriament, es retirarà el bitllet de la circulació, però no se’n farà el bescanvi. El Banc d’Espanya recorda que escriure sobre un bitllet, fer-hi estampacions o inscripcions es considera un deteriorament voluntari. En cas que s’entengui que el sol·licitant del bescanvi actua de bona fe, es permetrà bescanviar el bitllet.

Bitllets tacats de tinta per l'activació de sistemes antirobatori

Hi ha sistemes de transport i custòdia dels bitllets (per exemple, la caixa forta d’un camió de seguretat per transportar fons o un caixer automàtic) que disposen de dispositius carregats amb tintes de seguretat.

Si s’activen aquests sistemes, aquesta tinta s’allibera i taca els bitllets, de manera que genera un deteriorament visible. Aquests sistemes només s’activen en cas de robatori o d’una manipulació incorrecta. Per això, si detectes un bitllet tacat amb tinta, això és el que has de fer:

  • Rebutja’l i exigeix un bitllet en perfecte estat si no tens garanties que la persona que te l’ofereix n’és el propietari legítim.
  • No admetis bitllets amb defectes de color, ja que podrien haver estat sotmesos a algun mètode de rentada per eliminar-ne les taques de tinta.
  • Presenta el bitllet tacat al Banc d’Espanya i aporta-hi tota la informació possible d’on, quan i qui te’l va lliurar.

És important que tinguis en compte que:

  • Si les taques del bitllet són conseqüència de l’activació d’un sistema antirobatori, és possible que no tinguis dret al bescanvi. Només si has estat víctima del robatori tens possibilitat de bescanvi.
  • Si es tracta de clients professionals (entitats de crèdit, empreses de transport de fons i establiments de bescanvi de moneda estrangera), el bescanvi implicarà una comissió de 10 cèntims d’euro per bitllet, sempre que el nombre de bitllets reemborsats sigui igual o superior a 100 exemplars.
  • La comissió no serà aplicable quan el deteriorament dels bitllets hagi estat provocat per intents o perpetracions d’atracament, situacions extremes que han de demostrar-se amb una fotocòpia de la denúncia interposada a les autoritats policials o judicials.
  • Finalment, si l’origen de les taques és fortuït i no està relacionat amb l’activació de sistemes antirobatori, se’n permetrà el bescanvi.

Bitllets amb defectes de fabricació

El Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d’Espanya vetllen per la qualitat en la fabricació dels bitllets d’euro, que segueix un estricte control per complir els requisits perquè es posin en circulació. No obstant això, si t’arriba a les mans un bitllet amb un defecte de fabricació, pots bescanviar-lo sense problemes.

El BCE i els bancs nacionals dels països de la zona euro supervisen l’estat dels bitllets i retiren aquells exemplars que no estan en bon estat i no compleixen els criteris per circular a causa del deteriorament, i els substitueixen per d’altres.

Accepto les condicions d'ús.