L’anàlisi del Fòrum Econòmic Mundial The Future of Jobs Report 2020 posa en relleu la importància de la digitalització, l’automatització de processos i, la inversió en sostenibilitat i capital humà en el nou mercat laboral postpandèmia. Tenint en compte que aquests són els factors clau per definir l’escenari laboral que s’acosta, assenyalem una llista dels perfils que seran més sol·licitats per les empreses:
– Especialista en intel·ligència artificial: les seves funcions són molt àmplies, i pot desenvolupar productes i serveis basats en intel·ligència artificial, desenvolupar solucions electròniques o construir algoritmes. Aquest perfil s’encarrega de dissenyar i crear objectes artificials amb l’objectiu de solucionar problemes concrets. Encara no hi ha un grau específic per a aquest perfil, però ja hi ha diverses universitats espanyoles que ofereixen un màster que et permetria dedicar-t’hi.
– Especialista en Customer Success: aquest és un exemple de sector tradicional que es transforma. Les activitats comercials són tan antigues com l’exercici del dret o la medicina i seguiran dinamitzant el mercat laboral, encara que es busquin perfils més específics. Segons LinkedIn, els especialistes en Customer Success (èxit del client) han augmentat un 70 % de 2018 a 2019, i el Fòrum Econòmic Mundial preveu que sigui un dels perfils més sol·licitats per les empreses. La seva missió és la de mantenir el contacte amb els clients d’una empresa i assegurar que l’experiència del client amb el producte o servei sigui la millor possible. El cert és que tampoc no existeix encara un grau específic, ja que les universitats necessiten temps per respondre a les demandes que va fent la societat, però sí que hi ha cursos específics, i es tracta d’un perfil que requereix més habilitats personals que no pas una titulació concreta. No obstant això, es pot accedir a aquest lloc a través de carreres com ADE, Màrqueting o Comerç Internacional.
– Data Scientist: és l’especialista en Big Data, i té per funció analitzar, gestionar i explotar les dades. És un lloc de treball molt sol·licitat per les empreses, ja que permet optimitzar recursos i assolir objectius. Hi ha diverses carreres que poden donar accés a aquesta especialitat, com ara les Matemàtiques, la Física o alguna enginyeria.
– Desenvolupador d’aplicacions: és un dels perfils més valorats del mercat, ja que avui dia és estranya l’empresa o administració que no disposi d’alguna aplicació, ja sigui per relacionar-se amb els seus clients o per executar processos interns. Per dedicar-t’hi, pots estudiar Enginyeria Informàtica o Enginyeria en Telecomunicacions, però una opció cada vegada més estesa és el Doble Grau en Informàtica i Matemàtiques.
– Pilot de drons: aquest pot ser un dels perfils que experimenti un major auge, ja que els drons s’utilitzen cada vegada en més àmbits, des de la producció audiovisual al control de fronteres. Per exercir aquesta professió, l’ideal és estudiar Enginyeria Aeronàutica o Enginyeria Aeroespacial, però si no, es pot accedir a través d’un màster en RPAS (aeronaus pilotades de forma remota).
– Enginyer ambiental i en energies renovables: en una societat cada dia més conscienciada amb el medi ambient i el canvi climàtic, aquests perfils són i seran molt sol·licitats. La seva missió és trobar solucions tècniques que siguin viables per a l’empresa i li permetin millorar un producte o servei, a la vegada que es produeixen els menors danys possibles a l’aigua, l’aire, el sòl i l’atmosfera. És un camp emergent en què, de moment, és fàcil introduir-te des d’altres enginyeries, però si ho tens clar, pots optar pel Grau en Enginyeria Ambiental o el Grau en Energies Renovables.