SOSTENIBILITAT

Quina carrera estudiar? La vida després de l’EVAU

Temps de Lectura: 5 minutos

Quina carrera estudiar? La vida després de l’EVAU
Avatar

CaixaBank

17 Juny, 2021


Arriba juny i amb ell apareixen les terrasses, els pantalons curts i el malson dels estudiants: els exàmens. Però, d’entre tots ells, el més determinant per al futur i el que suscita més inquietud és l’EVAU o prova d’accés a la universitat.

Als nervis que suscita aquest moment s’uneix la situació històrica que travessa el nostre país arran de la pandèmia. Amb un mercat laboral sacsejat per la crisi sanitària i una estructura empresarial que ha hagut de canviar a marxes forçades, conèixer les previsions per a les professions del futur resulta fonamental a l’hora de sospesar opcions.

El món laboral després de la pandèmia

Dan Schawbel, especialista en RH i selecció de personal, apunta que la crisi sanitària ha desencadenat el canvi més disruptiu que s’havia vist al món laboral. I és que la pandèmia no només ha fet estralls en alguns sectors, com el turisme o la restauració, sinó que també ha obligat a molts altres a reinventar-se. Aquest canvi s’ha traduït en:

– Una transformació digital accelerada en l’àmbit empresarial.

–  Flexibilitat d’horari i de la ubicació laboral derivades del teletreball.Formació i actualització professional: les empreses s’han adonat que tenir una plantilla capaç d’adaptar-se a les circumstàncies externes és fonamental en el món tan canviant en què vivim. A més de les habilitats personals, per les quals cada vegada es preocupen més en els processos de selecció, l’actualització i la formació permanent resulten determinants per sobreviure en l’era de la fugacitat i el curterminisme. A aquesta necessitat se suma una oportunitat detectada des de l’any passat: l’educació on-line.

–  Formació i actualització professional: les empreses s’han adonat que tenir una plantilla capaç d’adaptar-se a les circumstàncies externes és fonamental en el món tan canviant en què vivim. A més de les habilitats personals, per les quals cada vegada es preocupen més en els processos de selecció, l’actualització i la formació permanent resulten determinants per sobreviure en l’era de la fugacitat i el curterminisme. A aquesta necessitat se suma una oportunitat detectada des de l’any passat: l’educació online.

–  El benestar dels treballadors: el salari emocional i la salut mental fa anys que és un focus d’interès per a les empreses, ja que s’ha comprovat que incideixen directament en la productivitat. Arran del confinament, s’ha vist imprescindible assegurar unes condicions de motivació i realització que permetin mantenir un espai de treball saludable (encara que aquest espai sigui la mateixa llar) i fer que la plantilla estigui satisfeta amb les seves condicions de treball.

Els perfils del futur

L’anàlisi del Fòrum Econòmic Mundial The Future of Jobs Report 2020 posa en relleu la importància de la digitalització, l’automatització de processos i, la inversió en sostenibilitat i capital humà en el nou mercat laboral postpandèmia. Tenint en compte que aquests són els factors clau per definir l’escenari laboral que s’acosta, assenyalem una llista dels perfils que seran més sol·licitats per les empreses:

– Especialista en intel·ligència artificial: les seves funcions són molt àmplies, i pot desenvolupar productes i serveis basats en intel·ligència artificial, desenvolupar solucions electròniques o construir algoritmes. Aquest perfil s’encarrega de dissenyar i crear objectes artificials amb l’objectiu de solucionar problemes concrets. Encara no hi ha un grau específic per a aquest perfil, però ja hi ha diverses universitats espanyoles que ofereixen un màster que et permetria dedicar-t’hi.

– Especialista en Customer Success: aquest és un exemple de sector tradicional que es transforma. Les activitats comercials són tan antigues com l’exercici del dret o la medicina i seguiran dinamitzant el mercat laboral, encara que es busquin perfils més específics. Segons LinkedIn, els especialistes en Customer Success (èxit del client) han augmentat un 70 % de 2018 a 2019, i el Fòrum Econòmic Mundial preveu que sigui un dels perfils més sol·licitats per les empreses. La seva missió és la de mantenir el contacte amb els clients d’una empresa i assegurar que l’experiència del client amb el producte o servei sigui la millor possible. El cert és que tampoc no existeix encara un grau específic, ja que les universitats necessiten temps per respondre a les demandes que va fent la societat, però sí que hi ha cursos específics, i es tracta d’un perfil que requereix més habilitats personals que no pas una titulació concreta. No obstant això, es pot accedir a aquest lloc a través de carreres com ADE, Màrqueting o Comerç Internacional.

– Data Scientist: és l’especialista en Big Data, i té per funció analitzar, gestionar i explotar les dades. És un lloc de treball molt sol·licitat per les empreses, ja que permet optimitzar recursos i assolir objectius. Hi ha diverses carreres que poden donar accés a aquesta especialitat, com ara les Matemàtiques, la Física o alguna enginyeria.

– Desenvolupador d’aplicacions: és un dels perfils més valorats del mercat, ja que avui dia és estranya l’empresa o administració que no disposi d’alguna aplicació, ja sigui per relacionar-se amb els seus clients o per executar processos interns. Per dedicar-t’hi, pots estudiar Enginyeria Informàtica o Enginyeria en Telecomunicacions, però una opció cada vegada més estesa és el Doble Grau en Informàtica i Matemàtiques.

– Pilot de drons: aquest pot ser un dels perfils que experimenti un major auge, ja que els drons s’utilitzen cada vegada en més àmbits, des de la producció audiovisual al control de fronteres. Per exercir aquesta professió, l’ideal és estudiar Enginyeria Aeronàutica o Enginyeria Aeroespacial, però si no, es pot accedir a través d’un màster en RPAS (aeronaus pilotades de forma remota).

– Enginyer ambiental i en energies renovables: en una societat cada dia més conscienciada amb el medi ambient i el canvi climàtic, aquests perfils són i seran molt sol·licitats. La seva missió és trobar solucions tècniques que siguin viables per a l’empresa i li permetin millorar un producte o servei, a la vegada que es produeixen els menors danys possibles a l’aigua, l’aire, el sòl i l’atmosfera. És un camp emergent en què, de moment, és fàcil introduir-te des d’altres enginyeries, però si ho tens clar, pots optar pel Grau en Enginyeria Ambiental o el Grau en Energies Renovables.

Accepto les condicions d'ús.