No tots els ciutadans estan obligats a presentar la declaració de la renda. Tanmateix, des d’aquest any, tots els treballadors autònoms ho han de fer. N’hi ha prou que hagin estat d’alta en el RETA o en el RETM durant l’exercici anterior perquè hagin de complir aquest tràmit.
Amb la campanya ja en marxa fins al dia 1 de juliol, saber si alguna de les assegurances que els autònoms tenen contractades són deduïbles en la seva declaració de la renda (i fins a quin import) és una informació especialment útil.
Aquest tipus de pòlisses són imprescindibles per protegir l’autònom davant de possibles incidències amb tercers. De fet, la seva subscripció és molt freqüent entre professionals de la construcció, metges, advocats, propietaris de negocis d’hostaleria i d’altres oberts al públic, ja que és necessària moltes vegades per obtenir la llicència d’obertura.
Encara que no sigui una assegurança obligatòria per a totes les professions, és molt recomanable en moltes, i per això és tan habitual. En el cas de la declaració de la renda, la deducció aplicable serà del 100%, sempre que les cobertures de la pòlissa es destinin a les eventualitats que puguin sorgir en el desenvolupament de l’activitat econòmica.
Les pòlisses mèdiques també són cada vegada més habituals i, en el cas dels treballadors autònoms, aquestes assegurances també són deduïbles a l’hora de fer i presentar la declaració de la renda. Això vol dir que els autònoms es poden deduir l’import que paguen per la seva assegurança de salut, així com la del seu cònjuge i la dels seus fills de menys de 25 anys.
El que canvia en aquest cas és la quantitat desgravable. Com a màxim, l’assegurança de salut desgrava 500 euros a l’any per persona. Aquest límit puja fins als 1.500 euros anuals deduïbles en el cas de persones amb discapacitat.
La condició indispensable perquè aquestes assegurances siguin deduïbles és que el vehicle s’utilitzi al 100% per a l’activitat professional de l’autònom. Què vol dir això? Que si el vehicle també s’utilitza per a la vida personal, l’assegurança no serà deduïble en la declaració de la renda.
Hi ha despeses relacionades amb el lloc on l’autònom desenvolupa la seva activitat que també es poden deduir en l’IRPF. Aquest és el cas de les assegurances de les oficines, despatxos i agències, els comerços, els tallers, els locals d’hostaleria i oci, les acadèmies, les clíniques i altres immobles similars.
Les primes d’aquest tipus d’assegurances per a negocis es poden deduir totalment en la declaració de la renda, sempre que aquestes assegurances estiguin relacionades de manera directa amb l’activitat professional de l’autònom.
Encara que les assegurances dels locals es poden deduir al 100%, tal com acabem de veure, no passa el mateix amb les assegurances de la llar. En una època en què el treball a distància és habitual, pot no semblar-ho, però en realitat es tracta de casos diferents.
En aquests casos, Hisenda només permetrà deduir aquesta despesa quan l’autònom treballi a casa seva. A més, només es podrà deduir un percentatge de la prima, que serà el mateix en què resulti afectat l’habitatge per l’activitat laboral. És a dir, el corresponent a la part de l’habitatge en què desenvolupi la seva activitat.