ECONOMIA

Com accedir a l’esborrany i presentar la declaració de la renda 2023

Temps de Lectura: 4 minutos

Com accedir a l’esborrany i presentar la declaració de la renda 2023
Avatar

Pedro Rodríguez Mateo

Asesoría Fiscal CaixaBank

09 Abril, 2024


L’esborrany de la renda que fa l’Agència Tributària (AEAT) facilita a molts contribuents la presentació de les seves declaracions cada any.

Confirmar, modificar i presentar l’esborrany d’Hisenda són processos senzills que ja es poden fer. T’explico com fer-ho des de la seu electrònica de l’AEAT.

1.- Accedeix al web d'Hisenda

El primer que has de fer és entrar a la seu electrònica de l’Agència Tributària. A la part superior dreta, veuràs un requadre blanc titulat “Campanya de la Renda 2023”, amb un botó que indica “Accedir a la campanya”.

Un cop siguis en aquest apartat, busca l’opció “Servei tramitació d’esborrany / declaració (Renda WEB)” i accedeix-hi.

2.- Identifica't

El següent pas que has de fer per presentar l’esborrany d’Hisenda és identificar-te.

Si has consultat les teves dades fiscals anteriorment, has de saber que el procés d’autenticació és molt similar. Si no ho has fet, aquestes són les maneres que tens de demostrar la teva identitat i poder accedir a l’esborrany:

  • Sistema Cl@ve: pots sol·licitar el registre en el sistema d’identificació Cl@ve per internet, amb una carta d’invitació, per videotrucada o des de la mateixa app de Cl@ve.
  • Certificat electrònic de l’FNMT: es tracta d’un mètode molt còmode per fer tota mena de tràmits per internet, no només amb l’AEAT. S’ha de sol·licitar a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT).
  • DNI electrònic: si tens un DNI electrònic, pots fer-ne els certificats per accedir al servei d’esborrany d’Hisenda. En els més antics, hauràs de fer servir un dispositiu que permeti llegir-ne el xip. Amb el model DNI 3.0. pots fer servir una connexió NFC per fer-ho.
  • Número de referència: si no pots o vols fer servir cap de les opcions anteriors, pots sol·licitar a Hisenda un número de referència. Per fer-ho, se’t demanaran algunes dades i necessitaràs tenir a mà el DNI o NIE i l’import de la casella 505 de la declaració de la renda de l’exercici 2022, que és la que vas presentar el 2023. Si no vas presentar declaració o el valor de la casella és zero, tingues a mà l’IBAN d’algun compte bancari del qual siguis titular i que li consti a Hisenda.

3.- Confirma les teves dades personals

Un cop que t’hagis identificat correctament, l’aplicació et demanarà que confirmis o modifiquis les teves dades personals, si no ho has fet abans. Entre aquestes, el teu nom i cognoms i informació sobre el teu domicili fiscal.

4.- Afegeix dades addicionals

Un cop ratificades les dades bàsiques, accediràs a una altra pantalla denominada “Dades identificatives”. Aquí hauràs d’incloure la informació sobre el teu cònjuge o fills, si en tens. En aquest moment pots indicar si vols fer únicament una declaració individual, només hauràs de marcar la casella corresponent.

A continuació, si l’aplicació detecta que falta alguna dada per afegir, t’avisarà perquè ho facis amb l’opció “Veure dades fiscals”.

En el pas següent, podràs decidir si vols incloure en la teva declaració certes dades fiscals que li consten a Hisenda o no, com ara deduccions per compra d’habitatge habitual.

5.- Generar l'esborrany

L’aplicació de l’Agència Tributària presentarà, a continuació, les diferents modalitats de tributació en columnes separades, perquè puguis comparar els resultats i triar el que et sigui més convenient.

Són càlculs que efectua a partir de les dades fiscals que li consten, com també les deduccions que et corresponen i inclou de manera automàtica.

Aquestes opcions es poden modificar o ajustar. Per exemple, si vols, pots afegir deduccions o afegir ingressos que no li constin a Hisenda i hagis percebut.

Això és molt important: si hi ha algun error en les dades, la teva responsabilitat és corregir-les i seguir els passos que siguin necessaris per modificar-les. Si vols veure com queda l’esborrany, pots baixar una vista prèvia per tornar a revisar-ho tot.

6.- Presentar la declaració

Estàs conforme amb l’esborrany? Llavors, ha arribat el moment de presentar la declaració. Fes clic a l’opció corresponent (“Presentar declaració”) i accediràs a l’últim pas, en què podràs indicar la modalitat de declaració escollida, i també la forma de pagament, i un compte corrent per a la domiciliació.

Un cop hagis fet això, només has de prémer l’opció “Acceptar” per signar la declaració i deixar-la presentada.

Què passa si no estic conforme amb l'esborrany?

Si consideres que l’esborrany és incomplet, sempre pots elaborar la teva pròpia declaració des de zero i presentar-la per internet.

El mateix programa Renda Web s’encarregarà d’efectuar els càlculs necessaris a partir de la informació que introdueixis. Això sí, en aquest cas, no s’aplicaran deduccions de manera automàtica i t’hauràs d’encarregar d’introduir-les totes.

Accepto les condicions d'ús.