ECONOMIA

Rio 2016 i el Pla ADO: impuls per a l’olimpisme

Temps de Lectura: 5 minutos

Rio 2016 i el Pla ADO: impuls per a l’olimpisme
Avatar

CaixaBank

04 Agost, 2016


26. Aquestes eren les medalles que els esportistes olímpics espanyols havien aconseguit fins als Jocs Olímpics de Seül de 1988. A partir d’aquesta data, els èxits dels nostres s’han multiplicat per tres en poc més de dues dècades. Bona culpa d’això la té l’Associació d’Esportistes Olímpics (ADO) que, fundada aquell mateix any, s’ha erigit com el principal referent per donar suport al desenvolupament i promoció dels esportistes espanyols d’alt rendiment en les competicions olímpiques.

ADO està composta per tres organismes que han estat involucrats en el projecte des del mateix instant de la seva creació: el Comitè Olímpic Espanyol (COE), el Consell Superior d’Esports (CSD) i Radiotelevisió Espanyola (RTVE). A més, des de 2004 existeix el Programa ADOP, que pretén donar el suport necessari als esportistes amb discapacitat per a la seva preparació per als Jocs Paralímpics.

Rio 2016

El Programa ADO per als JJOO de Rio 2016 ha mantingut el pressupost de Londres 2012: 60.000 euros com a ajuda màxima per professional. La relació de beques ascendeix a 363 esportistes o 407 si es té en compte els entrenadors. El criteri? L’acompliment que cada un hagi tingut durant el seu any esportiu, tant en competicions nacionals com internacionals.

Aquest any, les federacions més multitudinàries són la de natació (24 becats), atletisme (22 becats) i piragüisme (20 becats). Per noms, destaquen Mireia Belmonte, el taekwondista Joel González, la campiona del món de bàdminton, Carolina Martín, la regatista Marina Alabau o el nou vegades campió de Roland Garros, Rafa Nadal. Tornen a la llista vells “rockers” com la nedadora de sincronitzada Gemma Mengual o l’esgrimidor José Luis Abajo. Per a aquestes Olimpíades, destaca l’absència de David Cal o Carolina Ruiz de la llista d’esportistes.

 

Un model d’èxit

El Programa ADO s’ha convertit en un dels pilars de l’olimpisme espanyol. Serveix com a prova que les 26 medalles olímpiques aconseguides fins a Seül 1988, en 88 anys, s’han triplicat en 24 anys i 10 edicions de Jocs Olímpics, tant d’estiu com d’hivern. La suma global: 106 metalls. De tots els medallers, el de més èxit va ser el de Barcelona ‘92, en el qual els esportistes espanyols van assolir la gesta de 22 medalles, 13 d’or.

 

CaixaBank, de la mà d’ADO

CaixaBank és soci patrocinador de l’ADO des de les Olimpíades de Barcelona ‘92, al costat d’altres grans companyies espanyoles. La nostra relació amb el moviment olímpic va prendre especial rellevància en l’olimpíada que va començar a Seül ‘88, moment en què es va llançar el programa Libreta de Campeones. Llavors l’objectiu era reconèixer l’esforç diari dels esportistes i col·laborar en la seva seguretat econòmica en el futur.

Ara, més de vint anys després, CaixaBank continua mantenint el seu compromís per l’esport mantenint per a Rio 2016 la mateixa contribució que per als Jocs de Londres de fa quatre anys.

Accepto les condicions d'ús.