SOSTENIBILITAT

Repte 7: posar-se en la pell d’un esportista paralímpic

Temps de Lectura: 5 minutos

Repte 7: posar-se en la pell d’un esportista paralímpic
Avatar

CaixaBank

24 Juliol, 2019


Hi ha una manera millor de posar-se en la pell d’un esportista en cadira de rodes que practicar esport amb ell? Existeixen valors i sentiments difícils d’expressar amb paraules. Es necessita alguna cosa més. Per això, uns 300 joves s’han pujat a una cadira de rodes al costat de jugadors del CD Binissalem per jugar el campionat més gran de bàsquet 3×3, celebrat a Mallorca.

Aquest era el repte 7 dels 20 que ha inclòs CaixaBank en el seu programa de 20 reptes que intenta visibilitzar i donar suport a l’esport adaptat en el marc de la campanya Inconformistes de l’esport, arran del seu patrocini del pla ADOP. El seu objectiu consistia en practicar l’empatia, així com fomentar la tolerància i la integració gràcies a una mirada diferent de l’esport adaptat.

En el Moll Vell de Palma de Mallorca, on es va celebrar el torneig, els participants van aconseguir veure la realitat del bàsquet des del punt de vista d’aquells que, per diferents circumstàncies, es veuen obligats a practicar-lo des d’una cadira de rodes.

Un esport dur

Van ser els jugadors del CD Binissalem els que van convidar a alguns dels 3.000 assistents a fer unes cistelles amb ells en cadira de rodes. «Dur», «difícil» o «cansa molt» van ser algunes de les descripcions dels participants que per primera vegada van jugar al costat d’aquests esportistes d’elit.

L’Adrián, de 16 anys, va reconèixer que «estava equivocat» en creure que jugar asseguts «era més fàcil» del que la pràctica li va demostrar. En Tomeu, un altre dels participants, explicava que jugar en la cadira «cansa molt». Per damunt de tot, va reconèixer que ja pot empatitzar millor amb les persones que no poden jugar al bàsquet tal com ell fa cada dia. En Joan, per part seva, va descriure la seva experiència com a «molt bonica», en un esport que obliga a treballar especialment els braços per mantenir el ritme de joc.

Un impuls per tornar a començar

Tots aquests joves van tenir l’oportunitat de compartir pista amb els protagonistes d’autèntiques històries de superació personal. Un dels jugadors més veterans de l’equip, Tolo Prats, va aplaudir les iniciatives com la duta a terme per CaixaBank, en el marc del patrocini de l’esport paralímpic i que ajuden a normalitzar i visibilitzar l’esport adaptat. «Encara hi ha gent que no s’atreveix a practicar esport en una cadira de rodes», assegurava. Es tracta d’animar a sortir de les seves cases els qui necessiten un impuls per tornar a fer esport després de perdre la mobilitat.

Pere Grimalt, cofundador del club, destacava com l’equip ha passat de quatre integrants a tretze en poc temps. «La gent es va animant i amb accions com la que avui s’ha produït a la Plaça 3×3 CaixaBank resulta més fàcil enganxar-los», explicava.

Sens dubte, les vuit hores de bàsquet al carrer de la cinquena parada del circuit Plaça 3×3 CaixaBank 2019 van servir per complir el setè repte d’Inconformistes de l’esport.

Accepto les condicions d'ús.