ECONOMIA

Ruta de Lucena a Jaén

Temps de Lectura: 5 minutos

Ruta de Lucena a Jaén
Avatar

CaixaBank

10 Abril, 2020


Ha arribat el moment de tornar a viatjar i molts ho farem al volant, però els navegadors ens condueixen a tots per les mateixes rutes i fan que deixem de passar per multitud de pobles.

Les Rutes per Perdre’s et proposen desviar-te una mica en alguns dels trajectes més habituals per descobrir llocs únics on val la pena aturar-se.

Llocs que, gràcies a la xarxa d’oficines més extensa del país, a CaixaBank coneixem bé. Nosaltres ja hi som i et convidem a venir-hi.

Gaudeix d’aquesta ruta per Còrdova que et porta de Lucena a Jaén, amb una durada total de 2 h 16 min de trajecte en cotxe.

La bellesa història que envolta Aguilar de la Frontera

Ruta per perdre's núm. 2: de Lucena a Jaén

Comencem aquesta ruta en gran: a la Reserva Natural de les Llacunes de Zóñar i Rincón. En efecte, Aguilar de la Frontera està emmarcat en aquest paisatge natural.

Si t’agrada la història, has tingut sort, perquè al seu terme s’hi han trobat restes des del neolític fins a l’edat de pedra.

Sens dubte, un punt imprescindible d’Aguilar és la plaça octogonal de San José. S’estima que els antecedents més remots del poble són a prop d’aquest indret. El punt principal de la vila constitueix un espai urbà atípic, en forma d’amfiteatre.

Fernán-Núñez té denominació d’origen

Ruta per perdre's núm. 2: de Lucena a Jaén

Arribem a Fernán-Núñez, una petita població que viu principalment de l’agricultura i de la construcció. A les seves terres de cultiu, hi destaca la denominació d’origen vitivinícola Montilla-Moriles.

El carrer de la Puerta de la Villa és una de les antigues entrades a la població. Encara s’hi conserven els carrers irregulars i estrets, amb carrerons sense sortida, perfectes per perdre-s’hi, que antigament servien per estacionar els carros.

Arribem a la plaça d’Armas per contemplar el Palau Ducal, d’estil neoclàssic. És un dels edificis de caràcter civil més importants de la província i va ser declarat bé d’interès cultural. El reclam principal és la façana, inspirada en el Palau de les Necessitats de Lisboa.

Un altre monument del poble és l’església de Santa Marina de Aguas Santas, d’estil barroc, que destaca per la majestuositat i per les dimensions.

Les oliveres de Castro del Río

Ruta per perdre's núm. 2: de Lucena a Jaén

Acabem aquesta ruta a Castro del Río, un poble construït en una antiga fortalesa almohade i abraçat per oliveres.

El terme està envoltat de camps de cultius, principalment de cereal i olivera. El riu Guadajoz travessa les zones de regadiu. La situació geogràfica explica l’origen etimològic del poble.

Urbanísticament, Castro és un poble-fortalesa. És al cim d’un turó, envoltat per una muralla de la qual actualment encara es conserven restes. D’altra banda, el riu suposa una barrera defensiva més.

Dins del terme, destaquen alguns exemples de cases pairals i el Museu d’Usos i Costums Agrícoles, perfecte per conèixer de primera mà la tradicional vida econòmica de la població.

Finalment, i relacionat amb l’entorn, hi destaca el sector artesanal de la fusta d’olivera, un tret d’identitat per a la regió i per al país. Es diu que Castro del Río és un dels pocs llocs on es treballa amb aquesta mena de fusta i, probablement, l’únic amb tradició en la fabricació de mobles.

COMENÇA LA RUTA

Prem “Més opcions” al mapa per obrir la ruta al dispositiu.

Accepto les condicions d'ús.