SOSTENIBILITAT

Saps quina etiqueta mediambiental correspon al teu cotxe?

Temps de Lectura: 5 minutos

Saps quina etiqueta mediambiental correspon al teu cotxe?
Avatar

CaixaBank

20 Març, 2019


Van començar a arribar fa una mica més de dos anys a les llars amb els vehicles més ecològics. A mitjans de 2016, uns adhesius rodons per col·locar al parabrisa del cotxe apareixien a les bústies juntament amb una carta de la DGT. Es tractava d’unes etiquetes que distingien els automòbils respectuosos amb el medi ambient de la resta.

Col·locar aquestes etiquetes als parabrises era voluntari. Avui ho continua sent a la major part del país. Tanmateix, en llocs com Madrid, fer-les servir serà obligatori a partir de l’abril en certes àrees i sota certes condicions, com per exemple durant episodis d’alta contaminació o per accedir a l’àrea de circulació restringida de Madrid Central.

D’on venen els distintius mediambientals

Els distintius mediambientals responen al Pla nacional de qualitat de l’aire i protecció de l’atmosfera 2013-2016 (Pla AIRE), que proposava la classificació dels vehicles en funció de les seves emissions contaminants. Com a conseqüència, la DGT va establir quatre categories per als automòbils en funció del seu potencial de contaminació: les etiquetes zero emissions, l’Eco, les C i les B.

El resultat és que pràcticament la meitat del parc de vehicles a Espanya està classificat dins d’una d’aquestes quatre categories. La resta no té cap mena de distintiu mediambiental.

Com saber quina etiqueta et correspon

Encara que la DGT va començar a enviar els distintius de manera gratuïta a algunes llars, juntament amb una carta que n’explicava l’ús, en un moment donat va deixar de fer-ho. Per aquest motiu, molts conductors es van quedar sense saber exactament quina era l’etiqueta que els corresponia.

La DGT va habilitar un web que permet saber quina etiqueta pot anar a cada vehicle simplement introduint-ne la matrícula. A més, es pot saber gràcies als requisits que exigeix cada categoria:

Etiqueta zero emissions: per a vehicles 100% elèctrics, híbrids endollables amb una autonomia elèctrica de més de 40 km i els d’autonomia estesa.

Etiqueta Eco: híbrids endollables amb menys de 40 km d’autonomia elèctrica, híbrids no endollables, a més dels propulsats per gas natural (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP).

Etiqueta C: turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats des del gener de 2006 (Euro 4, Euro 5 i Euro 6) i dièsel a partir de 2014 (Euro 6). Vehicles de més de 8 places i de mercaderies (gasolina i dièsel) des de 2005.

Etiqueta B: turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir de gener de 2000 (Euro 3) i propulsats per dièsel a partir de gener de 2006 (Euro 4 i Euro 5).

On aconseguir l’etiqueta mediambiental

Com que la DGT ja no envia els distintius mediambientals, s’han habilitat alguns mitjans addicionals per poder adquirir-los.

Les Oficines de Correus o els tallers de reparació són alguns dels llocs on es pot comprar l’etiqueta mediambiental. També es pot recórrer a un gestor administratiu o adquirir-la en línia en un web que la DGT va habilitar especialment.

Accepto les condicions d'ús.