SOSTENIBILITAT

Set consells per reduir la contaminació digital

Temps de Lectura: 5 minutos

Set consells per reduir la contaminació digital
Avatar

CaixaBank

25 Octubre, 2021


En les últimes dècades, la conscienciació respecte dels residus que produïm no ha parat de créixer. Cada dia, més empreses se sumen a aquest compromís i adopten mesures per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i satisfer les demandes d’un consumidor que es preocupa per triar regals sostenibles, prescindir de plàstics, reciclar i consumir de manera responsable. Però, aquest consumidor, és conscient de la contaminació digital que produeix?

Què és la contaminació digital?

La pol·lució digital, o contaminació digital, es refereix a l’emissió de CO2 resultant dels processos necessaris per crear i mantenir el món digitalitzat en què vivim. Perquè te’n facis una idea, un correu electrònic d’1 MB emet uns 19 grams de CO2, segons un estudi de l’Agència Francesa del Medi Ambient. Per visualitzar-ho millor, podem dir que enviar 20 correus electrònics al dia durant un any contamina tant com conduir 1.000 quilòmetres amb cotxe.

Hi ha dos tipus de pol·lució digital:

– La relacionada amb centres de dades i infraestructures de xarxa.

– La relacionada amb els equips de consum.

Consells per combatre la contaminació digital

Si vols reduir la petjada que generes amb l’ús dels teus dispositius mòbils i les apps que fas servir, pot ser útil aplicar aquests consells:

Elimina subscripcions, butlletins, fonts de spam i cadenes que ja no t’interessin.

Neteja els dispositius (fixos i mòbils). Les fotos, els missatges antics, els vídeos, els mems i els stickers ocupen una gran quantitat d’espai digital.

Neteja periòdicament la safata d’entrada. Hi ha molta informació que convé emmagatzemar durant un temps, però n’hi ha que pot anar directament a la paperera.

Envia arxius adjunts mitjançant enllaç de baixada: són un parell de clics més, però estalvies CO2.

Utilitza plataformes de missatgeria directa. Molts dels correus electrònics que rebem són preguntes i respostes que es resoldrien ràpidament en una conversa de cinc minuts. Si parlar és impossible, o si se’n vol deixar constància per escrit, hi ha altres solucions de missatgeria directa, que consumeixen menys energia i contaminen menys que el correu electrònic.

Elimina la reproducció automàtica. La reproducció automàtica a les xarxes socials o plataformes com YouTube genera una quantitat de residus enorme. Es calcula que, desactivant la reproducció automàtica de YouTube, s’estalviarien més de 323.000 tones de CO2.

Prolonga la vida dels teus dispositius. És important que siguem conscients de l’ús que donem als nostres dispositius i de quines necessitats reals ens satisfan. Així, podrem triar un producte apropiat i prolongar-ne la vida útil fins que s’espatlli o fins que realment necessitem altres funcionalitats. Optar per la compra de dispositius recondicionats també és una bona solució per reduir la producció de residus.

Accepto les condicions d'ús.