ECONOMIA

Síndrome del desordre financer? Organitza les teves finances en 5 passos

Temps de Lectura: 3 minuts

Síndrome del desordre financer? Organitza les teves finances en 5 passos
Avatar

CaixaBank

19 Agost, 2024


Si les teves finances estan fora de control, ets incapaç de contenir les teves despeses i et resulta impossible planificar a llarg termini, ets víctima de la síndrome del desordre financer, que pot posar en risc la salut de la teva economia.

El descontrol en les finances té múltiples causes, que van des de la falta d’educació financera fins a hàbits de despesa poc saludables, passant per deutes excessius. En aquesta situació també hi influeixen la mala planificació financera o l’assumpció de riscos financers innecessaris.

Si vols acabar amb aquest caos i posar a punt la teva economia, aplica aquests cinc consells.

1. Responsabilitza't de les teves finances

Fes un balanç objectiu de la teva situació financera, tenint en compte els ingressos i les despeses que has tingut durant els últims mesos. Inclou-hi els crèdits que tens pendents de pagar.

D’aquesta manera, tindràs una visió completa de la situació, que et permetrà prendre decisions de cara al futur analitzant els teus hàbits.

2. Planifica el teu any financer

Fes una planificació anual de les teves finances analitzant com serà el mes a mes. És important que reflecteixis els ingressos esperats i les despeses previstes, tant les fixes (el pagament de la hipoteca) com les extraordinàries (pagament d’una taxa municipal).

També és recomanable que deixis una petita partida de diners per a despeses inesperades, com la reparació d’un electrodomèstic o l’adquisició d’una peça de roba que cal substituir. Així podràs tenir una projecció d’estalvi, que serà el teu objectiu.

Aquest estalvi no només et donarà tranquil·litat, sinó que també et permetrà passar a un model financer més sa, en el qual anar reduint els deutes.

Cada mes hauràs de comprovar si has complert l’objectiu d’estalvi i, si no ho has fet, entendre per què. Aquesta revisió també et donarà pistes per actualitzar la teva planificació.

3. Digues adeu a les compres impulsives

Fes una llista mensual dels productes i serveis que són estrictament necessaris. Tot el que quedi fora de la llista necessitarà un període de reflexió abans d’adquirir-se.

Durant aquest període (un dia o dos), tindràs temps per valorar tranquil·lament si realment ho necessites i quin impacte tindrà en la teva economia. Recorda que les pàgines d’ofertes, els períodes de rebaixes i altres estímuls et convidaran a consumir. Tot és una qüestió de comprar amb responsabilitat.

4. Forma't en economia domèstica

Hi ha moltes aproximacions a l’economia domèstica, llibres, trucs i tècniques que poden acompanyar-te en aquesta missió. Segur que trobes el mètode que t’ajudarà a aprofundir i consolidar els teus coneixements financers per millorar dia a dia en la presa de decisions.

5. Posa't en mans de professionals i crea hàbits

Els experts en assessorament financer poden ser el millor suport si el que vols és organitzar la teva economia i assolir uns objectius d’estalvi. Amb la seva ajuda, segur que pots crear hàbits que faran que les teves finances tinguin una salut excel·lent.

Accepto les condicions d'ús.