INNOVACIÓ

Projectaran hologrames els mòbils del futur?

Temps de Lectura: 3 minuts

Projectaran hologrames els mòbils del futur?
Avatar

CaixaBank

27 Desembre, 2023


Com seran els mòbils del futur? Des de terminals flexibles fins a xarxes neuronals artificials integrades als mòbils, hi ha diverses línies d’innovació per a aquests dispositius, que han esdevingut elements gairebé indispensables en el nostre dia a dia.

Però hi ha un avenç que connecta directament amb la nostra idea de futur i avantguarda i que ens ha portat referències cinematogràfiques com les sagues de “Star Wars”, “Regreso al futuro” o “Blade Runner”. Parlem dels hologrames.

Quin ús tenen els hologrames als mòbils?

Els hologrames als mòbils són una nova frontera. Ja hi ha algunes aplicacions per a mòbils que projecten hologrames d’imatges. Algunes utilitzen projectors, piràmides hologràfiques de

paper o altres recursos, a més de les ulleres de RV.

Tanmateix, i encara que alguns models incorporen algunes tímides funcionalitats sobre això, el repte dels fabricants de mòbils és dotar els terminals de la capacitat de generar hologrames de qualitat de qualsevol imatge o vídeo, incloent-hi les videotrucades.

Una de les línies de desenvolupament es basa en les denominades xarxes neuronals profundes, que imiten el processament del cervell humà de la informació visual i s’entrenen per analitzar imatges, per la qual cosa millora la manera en què percebem els hologrames.

D’una banda, s’automatitza el sistema, fet que dona lloc a imatges en 3D amb una profunditat realista. D’altra banda, s’economitza en termes de capacitat i memòria del dispositiu, ja que redueix el requeriment per a la generació d’holografia 3D en temps real en menys d’un megabyte, una mesura poc exigent davant els centenars de gigues de què disposen els mòbils avui dia.

El segon pas en el desenvolupament dels hologrames als mòbils passa per la intel·ligència artificial (IA), que genera un patró de predicció per a les imatges en moviment. Això redunda en l’economia de dimensions i requeriments del dispositiu, així com en la generació d’imatges 3D en moviment, que es percep com més fluida i ràpida.

Però no tot radica en la tecnologia dels terminals. La connectivitat també hi té un paper important a través del 5G i el 6G. Empreses de telefonia ja estan implementant proves per donar suport als hologrames als mòbils.

Videotrucades 3D per a una comunicació més pròxima

Deixant de banda funcionalitats més tècniques, el principal actiu dels hologrames als mòbils seran les videotrucades 3D. Per què?

Fins a aquest moment, les trucades de veu o videotrucades no tenen la possibilitat d’acostar-nos a una comunicació interpersonal pròxima. El 3D permet establir contacte visual, que habilita un marc diferent en una conversa.

En un àmbit laboral, oferiria més connexió entre persones i impulsaria la productivitat. En una dinàmica personal podria fer la comunicació més accessible a persones amb discapacitat, ja que té una aproximació més completa a la gestualitat de l’interlocutor.

Accepto les condicions d'ús.