ECONOMIA

Tinc un bitllet d’euro fals? Així pots saber-ho

Temps de Lectura: 5 minuts

Tinc un bitllet d’euro fals? Així pots saber-ho
Avatar

CaixaBank

02 Maig, 2022


L’any passat es van retirar de la circulació 347.000 bitllets d’euro falsos, 180.000 dels quals es van apartar durant el segon semestre de l’any, segons dades del Banc Central Europeu (BCE). La xifra total de falsificacions és un 24,6 % inferior a la registrada l’any anterior, cosa que significa que els bitllets esdevenen més segurs en cada edició.

Els bitllets d’euro compten amb elements de seguretat extraordinaris que eviten les falsificacions. Per exemple, algunes àrees dels bitllets amaguen una sèrie de caràcters d’una mida mínima que només es poden llegir amb una lupa. Els caràcters s’haurien de veure nítids.

Si utilitzem una llum ultraviolada estàndard, el paper no resplendeix, no emet llum i roman fosc. En qualsevol cas, a primera vista es poden detectar fines fibres entreviades en el paper en tres colors diferents.

Els únics dissenys que brillen són la bandera de la UE, els cercles petits i les estrelles grans. Si el girem, un quart de cercle situat a la zona central del bitllet i altres zones resplendeixen en verd. Es poden apreciar, en tons vermellosos, el número de sèrie en horitzontal i una banda.

Si utilitzem una llum ultraviolada especial en el bitllet, veurem que els cercles petits del centre brillen de color groc i les estrelles grans, en tons ataronjats. Així mateix, apareix el símbol «€».

Finalment, davant una llum infraroja, podrem apreciar el número verd maragda, el costat dret del motiu principal i la banda platejada a l’anvers del bitllet. Si el girem, únicament podrem veure la xifra que indica el valor del bitllet i el número de sèrie en horitzontal.

Aquestes mesures de seguretat, millorades amb l’emissió de bitllets de la sèrie ‘Europa’ i les últimes emissions de 100 € i 200 €, han reduït el nombre de falsificacions en els últims anys.

Com sé que un bitllet és fals?

El Banc d’Espanya, seguint les recomanacions del BCE, proposa una metodologia senzilla perquè qualsevol pugui detectar un bitllet d’euro fals: el mètode «toqui, miri, giri».

  1. Toca’l: el procés d’impressió de l’euro té com a resultat un tacte peculiar, amb textura ferma i resistent.
  2. Mira’l: col·loca el bitllet sospitós a contraclaror i comprova que compta amb la seva marca d’aigua i fil de seguretat corresponents. Els bitllets de 20 €, 50 €, 100 € i 200 € també compten amb la inconfusible finestra amb retrat. Aquestes característiques del bitllet són especialment complicades de falsificar.
  3. Gira’l: tots els bitllets d’euro tenen una banda platejada amb un retrat d’Europa en una finestra transparent. El número verd maragda genera un reflex metàl·lic que es desplaça verticalment. Es tracta d’una altra de les efectives mesures de seguretat que ens garanteixen l’autenticitat del bitllet.

Un entre un milió

Hi ha molt poques possibilitats de trobar-se un bitllet fals d’euro, ja que el seu nombre continua sent molt inferior respecte als bitllets autèntics. Per fer-nos-en una idea, l’any passat es va localitzar un bitllet fals per cada milió de bitllets autèntics en circulació. Quan es detecta un bitllet fals, és retirat per les autoritats.

Els bitllets més falsificats continuen sent els de 20 € i 50 €, que representen un terç del total de les falsificacions. La prevalença d’aquestes falsificacions està relacionada amb la seva àmplia circulació i acceptació en transaccions quotidianes.

Específicament, el bitllet de 50 euros fals ha guanyat notorietat en aquest sentit. El motiu? Són els bitllets més fàcils de moure i utilitzar en petites transaccions, habitualment en petits establiments on el seu personal no està entrenat per detectar falsificacions o no disposen de tecnologia per fer-ho.

El BCE indica que, a més, el 95,4 % dels bitllets falsos es van confiscar en països de la zona euro. El 4,2 % es van detectar en Estats membre de la UE, però que no formen part de la Unió Monetària. La resta, un 0,4 %, es van trobar en altres països.

Accepto les condicions d'ús.