El 29 d’agost se celebra el Dia Mundial del Videojoc, un sector que al nostre país va facturar 2.012 milions d’euros el 2022, segons l’informe La industria del videojuego en España, publicat aquest any per l’Associació Espanyola del Videojoc (AEVI).
Si bé al principi els videojocs estaven pensats per jugar-hi en arcade i consoles, la irrupció a les llars dels ordinadors personals va obrir una porta al sector per a la seva expansió.
D’altra banda, el naixement del gènere de l’aventura gràfica o el boom de la indústria japonesa també van contribuir a popularitzar els videojocs.
Des de llavors, la innovació, sobretot amb l’arribada dels jocs online, i la introducció de nous gèneres han marcat l’evolució del sector fins al dia d’avui.
Per celebrar el #DiaDelVideojoc, hem elaborat una llista amb els videojocs més venuts de la història, segons dades de Forbes. Tots són grans èxits que a molts han fet passar hores de diversió.
Es tracta d’un videojoc de món obert en 2D. En el moment del seu llançament el 2011, va arribar a vendre 50.000 còpies. Desenvolupat per Re-Logic i distribuït per 505 Games, es calcula que ha arribat a vendre 45 milions de còpies a tot el món. Les vendes en diferents formats suposen 405 milions d’euros.
Aquest videojoc d’acció-aventura western es desenvolupa en un món obert, ple de detalls realistes. Llançat el 2017 per Rockstar Games, ha venut 45 milions d’unitats. La facturació, tenint en compte diferents formats, arriba als 810 milions d’euros.
El 1996, Nintendo posa a la venda la generació cromàtica de Pokémon, la primera aparició d’aquests personatges d’anime a les pantalles de jocs. Tot i que el llançament va ser per a Gameboy, aquest títol s’ha adaptat a altres dispositius. Les seves vendes arriben als 47,5 milions d’unitats, amb una facturació de 1.137 milions d’euros. Com a curiositat, els cartutxos originals assoleixen preus sorprenentment alts al mercat de segona mà. Un d’aquests exemplars sense obrir pot arribar als 23.000 euros en plataformes de compravenda.
Es tracta d’un altre èxit de Nintendo, aquesta vegada per a la consola Wii. Es va posar a la venda el 2014 i va vendre 1,2 milions de còpies els 4 primers dies. És la vuitena entrega d’aquest videojoc de carreres de cotxes, amb els entranyables personatges de Mario. Es calcula que s’han venut 55 milions d’exemplars d’aquest títol, per la qual cosa la seva facturació pujaria a 2.200 milions d’euros.
En sisena posició trobem el videojoc que va popularitzar al personatge de Mario, emblema de Nintendo. Tot i que la seva primera aparició a les pantalles va ser en el joc multiplataforma Mario Bros, la veritable explosió va ser el 1985 amb Super Mario Bros. El joc s’ha editat per a tota mena de suports, encara que el llançament original fos per a la consola NES. Les vendes han arribat als 58 milions d’unitats venudes a tot el món. Igual que passa amb Mario Kart, els cartutxos originals són molt apreciats pels col·leccionistes. S’han arribat a pagar 596.686 euros per un cartutx precintat, un dels videojocs més cars de la història.
Sota aquestes inicials s’oculta un videojoc online de mode Battle Royale, llançat per l’estudi del mateix nom i distribuït per diferents companyies per a cada suport. El seu llançament va ser originalment per a Windows el 2017, però el 2018 es va llançar per a Xbox One, Android, iOS i Play Station 4. Aquest títol ha facturat 2.250 milions d’euros a través de 75 milions de jocs venuts.
En el quart lloc trobem un altre producte de Nintendo, un videojoc d’esports per a la seva consola Wii. En un inici i en bona part dels mercats, aquest títol només es comercialitzava a través de la compra de la consola mateixa, llançada el 2006. La venda de 82,9 milions d’unitats de Wii Sports ha suposat una facturació de 2.487 milions d’euros.
Darrere d’aquest videojoc hi ha una història curiosa: va ser desenvolupat per un enginyer soviètic i llançat el 1984, basant-se en una varietat de trencaclosques tradicionals russos. Estudiants van portar el joc a universitats europees i d’aquí a IBM. A partir de llavors, es va reprogramar per a ordinadors occidentals i va arribar al mercat nord-americà i europeu el 1987 a través d’Atari.
La seva popularitat va arribar amb el llançament de la Game Boy el 1989, ja que era el videojoc que acompanyava la consola. Des de llavors, Tetris s’ha adaptat a infinitat de formats i se n’han llançat diferents versions, amassant uns 3.000 milions d’euros en vendes, amb 100 milions d’unitats venudes.
El Grand Theft Auto V (conegut com a GTA 5) és un videojoc d’acció-aventura de món obert. Va ser desenvolupat per Rockstar North i distribuït per Rockstar Games per llançar-se el 2013 per a consoles. És el cinquè capítol de la saga i es considera un dels títols més cars de la història, amb una despesa de 240 milions d’euros. Però també és un dels videojocs que més ha recaptat durant les 24 hores posteriors al seu llançament, uns 723 milions d’euros. Amb 169 milions d’exemplars venuts, la seva facturació puja a 5.070 milions d’euros.
Al capdavant de la classificació hi trobem un videojoc de construcció de món obert desenvolupat per Markus Persson i Mojang Studios i distribuït en multitud de plataformes per Sony i Mojang. Es va llançar el 2009 i se’n va rellançar una versió estable dos anys després. Presenta diversos modes de joc, per la qual cosa el jugador té llibertat total per buscar els objectius que vulgui: construir lliurement, jugar en línia, veure altres jugadors jugar… Amb 238 milions d’exemplars venuts, la seva facturació és de 250 milions d’euros.