SOSTENIBILITAT

Vols frenar el canvi climàtic? Treballa pel medi ambient

Temps de Lectura: 5 minutos

Vols frenar el canvi climàtic? Treballa pel medi ambient
Avatar

CaixaBank

09 Febrer, 2022


La Terra és un planeta que ens ho dona tot. No és casualitat que la vida s’hi hagi obert pas: de la temperatura a la disponibilitat d’oxigen, les seves condicions són ideals per habitar-lo. Són característiques que depenen d’un fràgil equilibri que està en perill. El canvi climàtic és l’amenaça més gran que té en contra. Per això tota la humanitat s’ha conjurat per frenar-lo.

Des de la incorporació d’hàbits més ecològics fins a la introducció de l’economia circular, són molts els àmbits des dels quals es pot abordar aquest problema. Fins i tot per a aquells que vulguin consagrar el seu temps al propòsit de frenar el canvi climàtic hi ha alternatives. Al cap i a la fi, quina millor manera de comprometre’s amb aquest objectiu que dedicar-hi la feina diària.

Si vols saber com fer-ho, tot seguit trobaràs algunes professions que permeten treballar cada dia per aconseguir que el canvi climàtic deixi d’amoïnar-nos.

Enginyer/a ambiental

En què consisteix

L’enginyeria ambiental és la que permet avaluar els danys que els processos d’una companyia poden causar al medi ambient i posar-hi remei fins i tot abans que es produeixin.

Què cal estudiar

Per accedir a aquesta professió, hi ha graus dedicats en diferents universitats. Si ja ets enginyer o bé titulat en alguna ciència experimental, també hi ha màsters universitaris que et permetran completar la teva formació per dedicar-te a aquesta activitat.

Com ajuda al medi ambient

Si treballes en aquesta professió, t’encarregaràs de dissenyar processos, productes i serveis tecnològics que permetin prevenir, controlar i solucionar problemes mediambientals a qualsevol empresa o institució. Per exemple, t’asseguraràs que les operacions d’una fàbrica no causin impactes ambientals negatius a l’entorn on està situada o de mitigar-los si ja es produeixen. També podràs participar en l’elaboració de polítiques mediambientals per a empreses o sistemes de monitoratge del seu consum de recursos.

Especialista en ecodisseny

En què consisteix

La millor manera d’evitar que un producte causi danys al medi ambient és introduir l’ecologia en el seu ADN des del primer moment. A això es dediquen els especialistes en ecodisseny: a assegurar-se que el disseny i el desenvolupament d’un producte incorporin criteris mediambientals que disminueixin el seu impacte sobre l’entorn durant tot el seu cicle de vida.

Què cal estudiar

Molts professionals que es dediquen a l’ecodisseny accedeixen a la professió des de graus en Enginyeria Industrial, Disseny o Belles Arts, per després especialitzar-se amb algun màster o postgrau.

Com ajuda al medi ambient

Si treballes com a ecodissenyador, aconseguiràs, entre altres coses, que per a la fabricació d’un producte s’utilitzin els mínims recursos possibles, que aquest aprofiti al màxim l’energia que necessiti durant la seva vida útil o que la seva eliminació suposi un impacte mínim. Aquest mena de feines poden estalviar milers de litres d’aigua, tones d’emissions contaminants a l’atmosfera o evitar la desforestació de grans àrees verdes, així com contribuir decisivament a la implantació d’una economia circular i més sostenible.

Tècnic/a en educació i control ambiental

En què consisteix

Aquesta és una professió molt versàtil, que permet exercir-la en qualsevol organització, tant pública com privada, l’objectiu de la qual consisteix en controlar el medi ambient i els seus recursos. També habilita per fer programes d’educació ambiental, treballar com a guia en activitats relacionades amb aquest àmbit o la gestió ambiental de diferents projectes en espais naturals.

Què cal estudiar

Hi ha un cicle superior de formació professional que s’imparteix en diverses autonomies i es dedica a preparar aquesta mena de professionals. També hi ha màsters especialitzats que poden cursar els graduats en els camps de Ciències Socials i de l’Educació, així com en els de les Ciències Naturals.

Com ajuda al medi ambient

Els tècnics en educació i control ambiental tenen una funció clau: divulgar i educar la població en la necessitat de protegir el medi que els envolta. Ja sigui com a monitors d’activitats informatives, com a educadors, guies o organitzadors d’activitats mediambientals, tenen a les seves mans la capacitat de despertar la consciència de diferents persones i provocar una reacció en cadena que ajudi a frenar el canvi climàtic.

Agricultor/a ecològic/a

En què consisteix

Les persones que es dediquen a l’agricultura ecològica produeixen aliments per a la població, com qualsevol agricultor, però ho fan des d’un enfocament que promou un impacte mediambiental reduït. Ho fan mitjançant l’ús responsable de l’energia i els recursos naturals com l’aigua, el manteniment de la biodiversitat o la conservació dels equilibris ecològics regionals, entre altres aspectes.

Què cal estudiar

En aquest cas, si ja treballes en agricultura, has d‘accedir a una certificació emesa per algun dels organismes de control habilitats per les comunitats autònomes. Aquests s’encarregaran de supervisar el procés que garanteix que a la teva explotació es fa una producció ecològica.

Com ajuda al medi ambient

Només les emissions del sistema alimentari mundial poden elevar la temperatura mitjana del planeta per sobre del límit desitjat d’1,5 ºC. L’agricultura ecològica, que té en compte el seu impacte sobre l’entorn, és una manera d’aplacar aquest efecte i contribuir que l’alimentació dels ciutadans sigui més sostenible. De fet, un estudi assenyala que, a llarg termini, l’agricultura ecològica emet el 40 % menys d’òxid nitrós (NO²) (un gas amb efecte d’hivernacle), que la convencional.

Restaurador/a d'ecosistemes

En què consisteix

Tornar la salut a la natura té molt a veure amb la restauració dels ecosistemes que la componen. Les persones que es dediquen a aquesta activitat són les que s’encarreguen d’invertir la degradació dels ecosistemes per recuperar-ne la funcionalitat ecològica.

Què cal estudiar

Hi ha diversos màsters universitaris relacionats amb aquesta disciplina, als quals es pot accedir des de graus com la Biologia, l’Enginyeria Agrícola o Forestal, les Ciències Ambientals, les Ciències del Mar i carreres similars.

Com ajuda al medi ambient

Des del diagnòstic de l’ecosistema a la posada en marxa de les accions que el restauraran, aquesta professió pot convertir-se en clau per revertir el canvi climàtic. Regenerar les funcions d’espais com zones humides, boscos o selves pot tenir un efecte definitiu sobre el canvi climàtic, perquè tots són excel·lents capturadors de diòxid de carboni (CO²), un dels principals gasos amb efecte d’hivernacle.

Entitats com CaixaBank també treballen cada dia per frenar el canvi climàtic a través de la reducció de l’impacte ambiental de les seves operacions, així com del finançament i la inversió en projectes sostenibles, entre altres qüestions. Un objectiu que requereix un compromís global per convertir-se en realitat i procurar, així, una vida millor per al planeta i els seus habitants.

Accepto les condicions d'ús.