SOSTENIBILITAT

Vols portar una vida més sostenible? Aquestes app t’ajudaran

Temps de Lectura: 5 minuts

Vols portar una vida més sostenible? Aquestes app t’ajudaran
Avatar

CaixaBank

17 Abril, 2022


Fa ja temps que busquem la sostenibilitat en tots els aspectes de la vida. Es tracta d’instaurar un canvi d’hàbits en el nostre dia a dia. Però, per on podem començar? No hi ha res més fàcil que recórrer al nostre smartphone i utilitzar algunes app que ens ajudaran a convertir en sostenible la nostra rutina diària.

Una app per calcular la teva petjada de carboni

Abans d’actuar, convé que facis una anàlisi de la teva situació. Has de saber quin impacte tenen sobre el medi ambient accions tan quotidianes com els teus desplaçaments o la teva alimentació. Això et servirà per comprovar si les mesures que adoptis per reduir la teva petjada de carboni estan funcionant.

Per fer-ho, disposes d’app com ara Carbon Footprint, que és capaç de mesurar la petjada de carboni tant dels teus desplaçaments com dels aliments que consumeixes. I no només això: també t’ajuda a establir un objectiu mensual basat en una reducció del 7,6 %, que és la quantitat anual d’emissions que tots hauríem de disminuir per mantenir l’escalfament global dins l’objectiu d’1,5 ºC.

Trucs per a una vida més ecològica

Una vegada calculada la petjada de carboni, és hora de passar a l’acció. Hi ha múltiples aspectes que pots millorar en el teu dia a dia per tenir cura del medi ambient.

Descobrir-los és molt fàcil gràcies a aplicacions com The Planet App, que et proposa hàbits de vida sostenible amb els quals comprometre’t de manera setmanal. A més a més, cada dia ofereix trucs i consells que ajuden a complir aquests hàbits i també altres informacions útils, per exemple, sobre productes de temporada. L’aplicació també permet fer un seguiment dels èxits diaris i de quantes emissions de carboni has estalviat a l’atmosfera gràcies a les teves accions.

Si el que necessites és un extra de motivació, altres app com GoGreenChallenge et proposen reptes senzills, com ara recollir escombraries del terra i dipositar-les en un lloc adequat o no llençar ni un sol aliment en tota la setmana.

App per portar una vida més sostenible

Aplicacions que frenen el malbaratament de menjar

Reduir la quantitat de recursos que consumim forma part de l’abecé per aconseguir un planeta més sostenible i tenir cura del medi ambient. Una de les millors maneres d’aconseguir-ho consisteix a rebaixar el malbaratament de menjar a la mínima expressió. Cada dia es llencen més de 900 milions de tones d’aliments al planeta, segons l’ONU.

Davant d’aquest malbaratament massiu d’aliments, han sorgit iniciatives com l’app Too Good to Go, que posa en contacte ciutadans i negocis com ara forns, restaurants i hotels per donar sortida al menjar que no han venut cada dia. Per fer-ho, ofereix paquets amb excedents de menjar a preus reduïts.

Si el que t’interessa és cuinar a casa, també pots reduir el malbaratament aprofitant els aliments que tinguis a la nevera. L‘app Ekilu et permet introduir els ingredients que tinguis a mà i et suggereix receptes que podràs preparar amb aquests mateixos aliments.

Cada residu al seu lloc

Quan els objectes que utilitzem arriben al final de la seva vida útil, és important llençar-los al lloc adequat. Separar correctament els residus és vital per a un reciclatge correcte. Tanmateix, no sempre tenim clar a quin contenidor hem de dipositar-los o on trobar un punt net.

Ecoembes ha desenvolupat un Assistent Intel·ligent de Reciclatge, disponible per a smartphone i assistents de veu, que permet preguntar directament a un chatbot on cal dipositar un residu determinat. Sigui un pot de vidre o una taula de surf, sempre ofereix una resposta adequada.

A l’hora de localitzar els llocs on hem de desfer-nos dels residus, altres app com CleanSpot ajuden a trobar els punts nets més pròxims.

Domòtica per optimitzar el consum d'energia

Vols anar un pas més enllà en la cura de l’entorn? Hi ha aplicacions que t’ajudaran a reduir el consum energètic de la teva llar fins i tot quan no hi ets, gràcies a la domòtica. Això no només reduirà la teva petjada de carboni, sinó també la factura energètica.

N’és un bon exemple Houseinhand KNX, una app que et permetrà apagar els llums que s’han quedat encesos, apujar o abaixar les persianes i controlar la climatització per optimitzar la temperatura de casa teva.

Cuidar el medi ambient és un gran objectiu en què cada acció, per petita que sigui, suma. El teu telèfon mòbil pot convertir-se en el teu gran aliat per aconseguir-ho.

Accepto les condicions d'ús.