SOSTENIBILITAT

10 coses que no sabies sobre el reciclatge

Temps de Lectura: 5 minutos

10 coses que no sabies sobre el reciclatge
Avatar

CaixaBank

17 Maig, 2018


Europa ha apostat fort per l’economia circular. Mitjançant aquest sistema, es pretén aprofitar els recursos donant prioritat a la reducció dels elements. Espanya forma part d’aquesta transformació i ja ha fet els primers passos per a adoptar-la. Per aconseguir-ho, la participació ciutadana ha estat i continua sent primordial.

Al nostre país la gent està cada vegada més conscienciada amb el medi ambient, tal com ho reflecteixen les dades d’Ecoembes, l’organització mediambiental sense ànim de lucre que promou l’economia circular a Espanya a través del reciclatge. D’acord amb el darrer informe d’aquesta entitat, el 2016 vam arribar a reciclar el 76% dels envasos de plàstic, llaunes, brics, paper i cartrons a Espanya, cosa que representa un 4% més que el 2015 i l’estalvi d’1 milió de tones de CO2 a l’atmosfera. Tanmateix, encara queda molt per fer. Les xifres d’Eurostat relatives al mateix any revelen que només reciclem el 29,7% de tots els nostres residus municipals.

Un repte ambiciós

El que planteja la nova normativa és que Espanya passi d’un nivell nacional de reciclatge que se situa en el 30% a un del 55% el 2025 i del 65% el 2035. Un repte molt ambiciós, però assolible. Podem mostrar-nos optimistes després de conèixer les dades que presenta el reciclatge de residus d’envasos de vidre, que l’any passat va assolir un repte històric a Espanya. Els ciutadans van dipositar-ne 789.235 tones als iglús verds, cosa que equival a una mitjana de 16,9 quilos i 64 envasos per persona i suposa les xifres més altes des que el 1998 va entrar en vigor la Llei d’envasos i residus d’envasos.

D’altra banda, també hi ha sobre la taula els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, una oportunitat perquè els països i les seves societats emprenguin un nou camí amb el qual millorar la vida de tots en matèria social i mediambiental. Cal destacar especialment l’Objectiu 12: Consum responsable i producció: “Per aconseguir creixement econòmic i desenvolupament sostenible, és urgent reduir la petjada ecològica mitjançant un canvi en els mètodes de producció i el consum de béns i recursos”. L’ONU insta la societat a reciclar, a reduir les deixalles i a donar suport als països en desenvolupament en l’avenç cap a patrons sostenibles de consum de cara al 2030.

A partir de dades d’Ecoembes, hem elaborat aquesta llista amb 10 curiositats i dades clau sobre el reciclatge:

ul.pialist,ol.pialist{color:#777;}ul.pialist li, ol.pialist li{font-size:14px; line-height: 22px}ul.pialist li{list-style: disc;}

  1. És un error pensar que la qualitat dels productes reciclats és pitjor. Tant el vidre com l’alumini i molts plàstics es poden reciclar il·limitadament sense que perdin la seva qualitat i estalviant en recursos i energia.
  2. Cada vegada que es recicla un envàs, a més d’estalviar recursos naturals imprescindibles per a la seva fabricació, també estalviem aigua. Des del 1998, gràcies al reciclatge, hem estalviat 408 milions de m3 d’aigua.
  3. La fabricació de paper reciclat consumeix un 62% menys d’energia i un 86% menys d’aigua que la de paper nou. Per aquest motiu, a CaixaBank el 98% del paper que consumim és reciclat. El 2017 vam aconseguir reduir un 22% l’ús de paper respecte al 2016.
  4. Espanya i Alemanya són els únics països d’Europa que reciclen bosses i embolcalls flexibles. Aquests dos països emmagatzemen i donen una nova vida a envasos de tipus flexible.
  5. Gràcies al reciclatge a Espanya, des del 1998 s’ha evitat el consum de 26,6 milions de MWh d’energia. Des de CaixaBank també contribuïm a la reducció del consum energètic: a la nostra xarxa territorial, entre el 2008 i el 2017 hem disminuït el 25% del consum mitjà i als edificis de serveis centrals l’any passat vam superar el nostre objectiu de reducció de consum energètic marcat, de l’1,5%, que va arribar a ser del 5,35%.
  6. L’ús de l’alumini reciclat per a la fabricació de llaunes de begudes estalvia un 95% d’energia, mentre que en el cas de l’acer l’estalvi energètic assoleix el 75%.
  7. Segons el tipus de residu, triga un temps o un altre a degradar-se a la natura. Per exemple, el paper usat pot trigar 1 any; una llauna, 500 anys, i el vidre, fins a 5.000 anys.
  8. Es calcula que al voltant de 10 milions de tones de plàstic acaben als oceans cada any, cosa que perjudica milions d’animals.
  9. Segons ACNUR, està demostrat que la infraestructura necessària per crear plantes de reciclatge en ciutats, municipis o regions crearia més llocs de treball.
  10. A Espanya, el 1998 es reciclava el 4,8% dels envasos domèstics. El 2016, el 76%. Des de CaixaBank contribuïm a una recollida selectiva i a una gestió dels residus perquè aquesta xifra continuï sent positiva any rere any.

Dia Mundial del Reciclatge

Aprofitant que avui se celebra el Dia Mundial del Reciclatge, us animem a reflexionar sobre els residus i la importància d’una bona gestió. És important recordar que cada vegada que reciclem contribuïm a la millora del medi ambient, evitem l’acumulació de residus i allarguem la vida útil dels materials. Així mateix, estem estalviant recursos naturals, primeres matèries i energia i reduïm les emissions de CO2, que agreugen el canvi climàtic.

Accepto les condicions d'ús.