ECONOMIA

Com sol·licitar les beques per a estudiants del Ministeri d’Educació 2024-2025

Temps de Lectura: 5 minuts

Com sol·licitar les beques per a estudiants del Ministeri d’Educació 2024-2025
Avatar

CaixaBank

20 Març, 2024


Les beques del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports per a estudis postobligatoris per al curs 2024-2025 ja tenen obert el termini de sol·licitud.

En aquest article trobaràs resposta a:

Per a quins estudis es poden sol·licitar les beques?

Estudis no universitaris

Batxillerat.

Cursos d’accés i de preparació per a proves d’accés a la formació professional i cursos de formació específics per a accés a cicles formatius de grau mitjà i superior, impartits en centres públics i privats concertats.

Formació professional de grau bàsic, mitjà i superior.

Ensenyaments artístics: professionals i superiors.

Ensenyaments d’idiomes en escoles oficials, inclosa la modalitat a distància.

Ensenyaments esportius.

Estudis religiosos superiors.

Estudis universitaris

– Curs d’accés a la universitat per a majors de 25 anys impartit per universitats públiques.

– Ensenyaments universitaris per a títols de grau i de màster. Això inclou els estudis de grau i màster que s’imparteixen en centres universitaris de la Defensa i de la Guàrdia Civil, així com crèdits complementaris o complements de formació per accedir o obtenir el títol de màster o grau.

Això sí, cal tenir en compte que aquesta convocatòria no inclou els estudis de tercer cicle o doctorat, els estudis d’especialització i els títols propis de les universitats.

Qui pot sol·licitar les beques per al curs 2024-2025?

Per poder demanar les beques del Ministeri d’Educació cal complir una sèrie de requisits generals, econòmics i acadèmics, a més de cursar ensenyaments com els que hem recollit al punt anterior.

Quan es poden sol·licitar les beques

Aquestes beques del Ministeri d’Educació per al curs 2024-2025 es podran sol·licitar fins al dia 10 de maig a les tres de la tarda, hora peninsular.

L’organisme recomana no deixar la sol·licitud fins a l’últim dia, ja que durant el procés pot reclamar alguna dada que l’alumne haurà de cercar. Fins i tot aconsella sol·licitar-la com més aviat millor encara que no es tingui clar quins estudis es cursaran, quines notes s’obtindran aquest curs o si es continuarà estudiant el curs vinent. En aquest moment, es demanaran unes quantes dades provisionals que es podran modificar més endavant.

El Ministeri d’Educació també concedeix ajudes al suport educatiu, però en aquest cas caldrà esperar al mes de maig, que és quan està previst que s’obri el termini de sol·licitud.

Les beques es podran sol·licitar fins al 10 de maig

Són les ajudes que s’adrecen a persones amb certes necessitats específiques que requereixen aquesta mena de suport per discapacitat, trastorn greu de conducta o de la comunicació i el llenguatge, trastorn de l’espectre autista o altes capacitats.

Com sol·licitar les beques per al curs 2024-2025

Per sol·licitar les beques cal acudir a la seu electrònica del Ministeri d’Educació i seguir aquests passos:

Registre

Són necessaris en aquest punt un usuari i una contrasenya. Si ja t’hi has registrat prèviament per a algun altre tràmit, el compte continuarà sent vàlid i no caldrà que t’hi tornis a registrar. Si és el primer cop que utilitzes la seu electrònica, hauràs de fer clic a “Registreu-vos-hi” i seguir els passos per crear el compte.

Formulari

Un cop dins el sistema, es pot accedir a la sol·licitud de beca mitjançant sistema Cl@ve o certificat digital, o bé amb el mateix usuari i contrasenya del registre.

Per demanar la beca cal emplenar el formulari <i>online</i> corresponent. En aquest pas encara no cal aportar documentació, ja que la Unitat de Beques corresponent s’encarregarà, en primer lloc, de consultar amb l’Administració tributària les dades necessàries per comprovar que l’alumne compleix amb els requisits econòmics. Només en certs casos es podria sol·licitar informació addicional. Després es comprovaran els requisits generals i els acadèmics del sol·licitant.

Com conèixer l'estat de la sol·licitud

Es pot conèixer l’estat de la sol·licitud a través de l’apartat “Els meus expedients” de la seu electrònica.

A més, el servei informarà a través de l’apartat “Les meves notificacions” qüestions importants relacionades amb la sol·licitud, com resolucions provisionals, la resolució definitiva o la petició de documents. És molt recomanable visitar aquest apartat almenys una vegada a la setmana per evitar que expirin alguns terminis.

Novetats per al curs 2024-2025

Aquesta convocatòria de beques porta aparellades algunes novetats que faciliten l’accés a aquestes ajudes i que cal tenir en compte:

Llindars de renda

La principal novetat de la convocatòria de beques per al curs 2024-2025 té a veure amb els llindars de renda. En aquesta convocatòria, s’incrementen un 5% per adequar-los a la pujada de l’IPC i els salaris.

Discapacitat

Disminueix el percentatge de discapacitat per a l’alumnat amb necessitat específica de suport educatiu: passa del 33% anterior al 25% actual.

Víctimes de violència sexual

Es flexibilitzen els requisits acadèmics d’accés a les beques a les víctimes de violència sexual menors d’edat, igual que ocorre amb les víctimes de violència de gènere.

Habitatge

Les ajudes que es reben per al lloguer de l’habitatge habitual ja no compten per al còmput dels rendiments patrimonials.

Quina és la quantia de les beques?

Les beques consten d’una quantia fixa i una altra de variable.

– Quantitat fixa: s’estableix cada any en la convocatòria i consta de diversos components, com la beca de la matrícula o les quanties fixes per renda familiar, per canvi de residència o per excel·lència acadèmica.

– Quantitat variable: un cop assignades les beques de quantia fixa, es reparteix l’import que ha sobrat del pressupost total. Per calcular el que li correspondria a cada sol·licitant, es tindran en compte l’expedient acadèmic i la renda per càpita familiar.

Accepto les condicions d'ús.