ECONOMIA

Calendari econòmic per planificar les teves finances el 2023

Temps de Lectura: 4 minuts

Calendari econòmic per planificar les teves finances el 2023
Avatar

CaixaBank

16 Gener, 2023


En aquest calendari econòmic de 2023, hem recopilat les fites més rellevants de l’any perquè puguis avançar-te i tenir-ho tot sota control. Organitza’t i posa al dia la teva economia personal i familiar.

GENER

Autònoms i empreses

Cada any arrenca amb intensitat per a autònoms i empreses amb declaracions, liquidacions i domiciliacions d’impostos corresponents al tancament del quart trimestre de 2022, així com del mateix exercici. Si ets autònom, tingues en compte el nou sistema de cotització i càlcul dels trams.

Novetats fiscals

El gener de 2023 també es comencen a aplicar diverses novetats fiscals relatives a impostos com l’IRPF o l’impost de societats.

Presentació de resultats empresarials anuals

Si ets accionista, cal que estiguis atent a la presentació de resultats corresponents a l’exercici anterior, que sol tenir lloc a finals del mes de gener. Dels resultats en depèn, entre altres assumptes, el pagament de dividends.

MARÇ

Unió Europea

L’Eurogrup es reuneix el 13 de març, el Banc Central Europeu es reuneix el 16 de març i el Consell Europeu es reuneix el 23 i el 24 de març. En aquestes trobades es definirà l’esdevenir econòmic dels països de la Unió Europea: la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica, la inflació o els tipus d’interès segur que ocuparan les sessions. Si tens una hipoteca a interès variable, hauràs d’estar atent, ja que es podran fixar canvis en els tipus d’interès.

Final de trimestre

Empreses i autònoms han de presentar les seves declaracions trimestrals l’abril de 2023. Per fer-ho, cal començar a recopilar la documentació necessària amb antelació per evitar les presses d’última hora.

ABRIL

Setmana Santa

El 2023, Diumenge de Rams cau el 2 d’abril, així que Dijous i Divendres Sant cauen el 6 i 7 d’abril. Dilluns de Pasqua serà el 10 d’abril. Tingues en compte aquesta informació per organitzar el teu any.

Resultats del primer trimestre

Durant aquest mes, les empreses comencen a presentar els resultats dels tres primers mesos de l’any. Cal estar atents per prendre les nostres decisions en inversió.

MAIG

Declaració de la renda

Des de l’11 d’abril fins al 30 de juny es podran presentar per Internet les declaracions de renda i patrimoni 2022.

Des del 3 de maig fins al 29 de juny es podrà sol·licitar cita prèvia perquè l’Agència Tributària confeccioni per telèfon la declaració a aquells contribuents que ho sol·licitin. El període en què Hisenda confeccionarà les declaracions anirà del 5 de maig al 30 de juny.

A partir de l’1 de juny i fins al 30 de juny, l’Agència Tributària farà la declaració de la renda presencialment a les seves oficines. La cita prèvia es podrà demanar des del 25 de maig fins al 29 de juny.

Unió Europea

Nova reunió del Banc Central Europeu el 4 de maig, que perfilarà la política monetària durant els mesos següents.

JUNY

Unió Europea

El 15 de juny es reuneix el Banc Central Europeu, així com l’Eurogrup. El 29 i el 30 de juny es reunirà el Consell Europeu. S’esperen novetats, en especial en política monetària, energètica i amb relació als fons europeus.

JULIOL

Resultats del primer semestre

Les principals cotitzades presenten habitualment els resultats del primer semestre. Segueix de prop aquesta informació si ets accionista o t’interessa invertir en alguna d’aquestes.

Rebaixes

Les rebaixes d’estiu estan previstes per a l’1 de juliol de 2023, però algunes comunitats autònomes podrien avançar-ne l’inici.

Final de trimestre

Es tanca el segon trimestre de l’any i empreses i autònoms han de presentar les seves corresponents declaracions i liquidacions.

AGOST

Vacances

Segons l’Observatori Nacional del Turisme Emissor (ObservaTUR), en una informació recollida per la COPE, el 2022 el 42 % dels espanyols va triar l’agost com el mes per gaudir de les vacances. Amb una previsió similar per a 2023 dins la tendència, sabem que l’agost és un mes atípic per a les despeses domèstiques. D’una banda, els que gaudeixen de vacances han de planificar amb antelació els seus viatges per evitar desemborsaments no previstos i ajustar la despesa. De l’altra, cal no perdre de vista el setembre, que sol comportar despeses extra com la tornada a l’escola.

SETEMBRE

Tornada a l’escola

El mes de setembre implica despeses extra per a les famílies amb membres en edat escolar. Segons l’OCU, la despesa mitjana és d’uns 500 euros. Per això, cal planificar amb antelació el pressupost de la tornada a l’escola.

Unió Europea

El Banc Central Europeu ha programat una reunió sobre política monetària el 19 de setembre. Caldrà estar-ne pendent per si es prenen decisions relatives als tipus d’interès.

NOVEMBRE

Compres i descomptes

El Black Friday, el Cyber Monday o el Dia del Solter (11 de novembre) són dates on s’acumulen ofertes i promocions. Molts aprofiten per fer les compres de Nadal. És recomanable donar una ullada a aquests consells i estar sempre atent a les estafes online.

Unió Europea

El mes presenta una cita per al Banc Central Europeu el dia 30, amb la política monetària en el focus.

DESEMBRE

Factura fiscal

El mes de desembre ens planteja l’oportunitat de millorar la nostra organització fiscal de cara a 2024. Aportacions a plans de pensions, donacions o amortitzacions d’hipoteca són algunes de les possibilitats que hem de valorar i aplicar en la mesura que ens beneficiïn.

Autònoms i empreses

Arriba el final de l’any i, amb això, el tancament de l’últim trimestre. Autònoms i empreses hauran d’afrontar, a inicis de 2024, declaracions, liquidacions i domiciliacions d’impostos corresponents al tancament del quart trimestre de 2023, a més del tancament de l’exercici de 2023. Per això, desembre és el mes clau per anar organitzant la documentació per tenir-ho tot llest de cara a gener.

Unió Europea

El Consell Europeu té previst reunir-se el 14 i el 15 d’aquest mes. El Banc Central Europeu farà el mateix el 14 de desembre. En aquestes dates, és recomanable estar atents als seus anuncis, que poden influir en les nostres decisions financeres.

Nadal

Deloitte estima que, el Nadal de 2022, cada llar va gastar uns 634 euros de mitjana. De cara a 2023, es mantindrà aquesta línia. Regals, menjar i beguda, oci i restauració o viatges són alguns dels béns i serveis en què més gasten els espanyols en aquestes dates. Per això, cal planificar bé les despeses, avançar-nos en les compres per evitar presses d’última hora.

Accepto les condicions d'ús.