ECONOMIA

Cinc preguntes que t’has de fer abans de sol·licitar els fons Next Generation

Temps de Lectura: 5 minutos

Cinc preguntes que t’has de fer abans de sol·licitar els fons Next Generation
Avatar

CaixaBank

12 Setembre, 2021


El Pla per a la Recuperació, Transformació i Resiliència, a través del qual es canalitzaran els fons europeus Next Generation a l’economia espanyola, comença a agafar ritme. Ja hi ha convocatòries obertes i s’espera que el procés s’acceleri durant l’últim trimestre de l’any, o sigui que les empreses ja poden començar a preparar els seus projectes per intentar beneficiar-se d’aquestes ajudes.

Però abans de presentar-se a les convocatòries, els interessats s’han de plantejar cinc preguntes per determinar si la seva proposta encaixa amb el que se sol·licita.

A quina mena d'ajuda vull optar?

Les empreses que es vulguin acollir als fons europeus Next Generation poden optar a:

• Subvencions: diners a fons perdut que es poden gastar d’acord amb els termes que recull la convocatòria i que no caldrà tornar.
• Crèdits: un préstec de diners amb condicions més favorables.
• Combinació de subvenció i crèdit.

Quants diners puc sol·licitar?

L’import de l’ajuda que es rebrà pot estar subjecte a diferents variables, com un percentatge de digitalització del negoci o una millora de l’eficiència energètica del local comercial.

Has de tenir en compte si els fons que sol·licites per al teu projecte es troben dins el rang o si cal fragmentar o consolidar projectes per ajustar-s’hi.

Com m'hi he de presentar?

La modalitat de presentació dependrà de la convocatòria. De vegades es fomentarà que els projectes es facin mitjançant agrupacions o consorcis d’empreses (i altres entitats, com ara organismes de recerca), mentre que en altres es podran presentar projectes de manera individual.

Quines despeses implica per a la meva empresa?

Cal determinar el tipus de despesa que s’haurà de fer per adaptar-se a les condicions requerides, com per exemple inversions en personal, en equipaments o en col·laboracions amb serveis externs. Si l’empresa ja ha sol·licitat altres ajudes, és oportú analitzar si són compatibles amb els fons Next Generation o si presentar-se a la convocatòria suposa un cost d’oportunitat.

Quins terminis he de tenir en compte?

Caldrà prestar atenció al moment de recepció de les ajudes, que s’indicarà en el plec de la convocatòria un cop s’hagi publicat. Es podrà rebre un avançament total o parcial dels fons o contra justificació de les despeses durant l’execució del projecte o quan finalitzi.

També són importants la data d’inici del projecte i les despeses associades. Per poder sol·licitar els fons, caldrà tenir en compte si és un projecte ja iniciat o si és de nova creació, ja que no totes les convocatòries cobreixen despeses anteriors a la sol·licitud (aplicant el que es coneix com a “efecte incentivador”).

Accepto les condicions d'ús.