Els números ho avalen: les empreses espanyoles donen cada vegada més importància a la tasca de promoure un talent més divers que les ajudi a evolucionar. Així ho apunta l’informe La innodiversidad en el tejido empresarial español 2022, promogut per IE Center for Diversity i la Fundación Diversidad, que monitora l’evolució en la gestió de la diversitat de les companyies a Espanya.
En la seva última edició, l’estudi assegura que les empreses han incrementat de manera significativa el seu interès en les diversitats cognitives. En les tres edicions de l’informe, l’interès en la diversitat en pensament crític de les empreses recurrents de l’estudi ha evolucionat del 23 % del primer informe al 61 % del tercer; en resolució de problemes, s’ha passat del 37 % del primer informe al 74 % del tercer; en personalitat, del 37 % al 74 %, i en lideratge, del 49 % al 76 %.
Per part seva, la diversitat demogràfica és la de més interès per a les empreses espanyoles i és en la que inverteixen més esforç: fins al 89,3 % de les 786 analitzades s’interessa per la dona i el 72,4%, pel talent de les persones amb discapacitat. Encara que la diversitat del talent LGTBI+ encara no arriba a un grau tan alt d’interès, és dels que més evoluciona: ha pujat del 47 % al primer informe al 70 % del tercer entre les empreses recurrents de l’estudi.
La promoció i la gestió de la diversitat no només desperta un gran interès entre les empreses, sinó que també l’apliquen cada vegada millor. Així, doncs, les empreses que han participat en l’estudi entre el 2019 i el 2022 han aconseguit duplicar pràcticament la seva puntuació en gestió de la innodiversitat.
Tot i que es podria arribar a pensar que la promoció i la gestió de la diversitat són només cosa de grans empreses, també les de mida més petita mostren un interès creixent per gaudir dels avantatges de comptar amb talent més divers. De fet, són aquestes empreses les que lideren l’interès per gestionar el talent sènior i el de persones LGTBI+. També la diversitat cultural té proporcionalment més rellevància en la petita empresa que en la gran.
A què es deu aquest interès creixent per la diversitat? En realitat, són diversos els factors que empenyen les empreses a incloure diferents perfils en els seus equips. D’una banda, hi ha els propòsits corporatius de les companyies mateixes, que cada vegada s’orienten més cap a la sostenibilitat. I, en aquesta qüestió, la diversitat és essencial.
D’altra banda, la diversitat afavoreix la captació de finançament davant la creixent tendència dels inversors a apostar per companyies sostenibles.
A més, resulta que les empreses amb equips diversos innoven més i millor. I quina empresa no voldria generar noves i millors idees en un context de canvi constant?