Per establir una relació comercial a través d’Internet amb els clients no és imprescindible tenir una botiga on-line o presència en un marketplace com ara Amazon. Es pot fer perfectament a través de xarxes socials o d’aplicacions com WhatsApp.
Es tracta d’una bona opció, sobretot si es té en compte que, segons l’Estudi Anual sobre Xarxes Socials 2019 de l’Asociación de Publicidad, Marketing y Comunicación Digital (IAB Spain), el 72% dels usuaris segueixen les marques en alguna de les xarxes socials i per al 26% genera confiança que hi tinguin un perfil.
Treure partit a aquest canal de comunicació pot ser el començament de la digitalització del petit comerç. Comptar amb assessorament extern ajuda a la gestió de tots els tràmits i a deixar les qüestions tècniques i més enutjoses a les mans de tercers. Per això, CaixaBank ha creat la solució SocialCommerce, pensada per facilitar als petits comerços l’obertura de noves modalitats de venda de manera ràpida i segura.
La proposta se centra en la gestió de compres on-line a través de xarxes socials i aplicacions de missatgeria. D’aquesta manera, el negoci pot fer vendes a partir d’ofertes llançades des dels seus perfils a Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Telegram o qualsevol altra via de comunicació amb el client final, sense necessitat de mantenir una botiga virtual o una pàgina web pròpia. La solució de CaixaBank ajuda el comerç a convertir seguidors en potencials compradors i a cobrar per les comandes rebudes a través de canals de comunicació directes
Pel que fa als clients, aquests reben les ofertes a través dels perfils i d’aplicacions de missatgeria del comerç. Si els agrada el producte, el poden comprar a través d’un enllaç que els porta directament a les instruccions de pagament. El comerciant rep la informació de la venda que acaba de fer i pot gestionar-ne l’enviament.
El llançament de SocialCommerce es complementa amb PayGold, una solució pensada per rebre pagaments on-line, per correu electrònic o per SMS. Tot això sense necessitat que el comerç hagi de tenir un lloc web propi i preparat per oferir una resposta àgil, la qual cosa pot ser crucial en el moment actual per mantenir un negoci obert.
L’e-commerce pot ser un important facilitador d’alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, tot un seguit de fites que l’organisme ha fixat per assolir la prosperitat de tothom sense renunciar a la sostenibilitat. En concret, el seu ús, sobretot en la situació actual, pot resultar especialment valuós per a l’objectiu número 8 (Treball digne i creixement econòmic). Estar al costat del petit comerç en aquests moments és necessari i la venda on-line pot ser una eina fonamental perquè molts d’ells continuïn endavant.