ECONOMIA

E-commerce, la clau per no parar de vendre ha arribat per quedar-s’hi

Temps de Lectura: 5 minuts

E-commerce, la clau per no parar de vendre ha arribat per quedar-s’hi
Avatar

CaixaBank

28 Maig, 2020


Ja fa algunes setmanes que els negocis que no cobrien necessitats essencials van abaixar les reixes després de decretar-se l’estat d’alarma. De mica en mica, i dins de les mesures aprovades pel Govern, n’hi ha alguns que ja comencen a obrir portes. Tanmateix, aquest procés d’obertura encara trigarà diverses setmanes a completar-se, i en molts casos amb un futur incert.

Mentre això passa, els comerços estan cercant alternatives per oferir els seus productes i serveis als consumidors. Sense necessitat de contacte físic i sense restriccions en les vendes, el comerç on-line es presenta com una solució per a molts d’aquests negocis, sobretot en el cas dels més petits. Els canvis en els hàbits dels consumidors durant el confinament donaran pas a una nova era per a aquest tipus d’establiments, en què la modalitat on-line tindrà una importància molt rellevant.

El mercat de gran consum a Internet es va disparar durant la segona setmana de confinament al nostre país i va registrar un increment rècord de fins al 73,7% en comparació amb el mateix període de l’any anterior, segons dades de Nielsen. Això posa en evidència que fer servir els canals on-line per comunicar-se amb els clients ja no és un fet opcional per a la majoria dels comerços.

L'alternativa al comerç físic

La importància d’aquest canvi d’hàbits és tal que la situació derivada per la COVID-19 pot ser el detonant definitiu per a la consolidació de l’e-commerce a Espanya, segons asseguren des de The Valley. Entre els motius que esgrimeixen, hi trobem el fet de mantenir el flux de l’activitat comercial i conservar els llocs de treball, a més d’evitar el malbaratament d’articles peribles i possibles pèrdues.

Davant el tancament dels comerços físics, les empreses que ofereixen serveis i productes en un entorn on-line poden continuar generant ingressos. N’hi ha que fins i tot estan permetent que els compradors puguin fer ara les seves adquisicions i rebre la comanda, o gaudir del servei, quan la situació torni a la normalitat. Aquesta és una possibilitat que ajuda a mantenir les feines, encara que en alguns sectors —com ara el de l’alimentació o de les empreses de repartiment a domicili— fins i tot han hagut de reforçar les seves plantilles.

En mantenir l’activitat en línia, els comerços que aposten pel comerç electrònic tenen capacitat per donar sortida als productes que tenien al magatzem. Si no fos per aquesta via de venda, hi ha moltes les empreses que haurien registrat grans pèrdues per no haver pogut vendre articles que es farien malbé o que quedarien obsolets perquè són estoc de temporada.

La venda on-line ja forma part de l’estratègia de la majoria de les grans companyies, però no tant del petit comerç, possiblement el més vulnerable en aquesta crisi. La manca de formació i el desconeixement de les eines necessàries per posar en marxa les vendes on-line són alguns dels motius que explicarien aquesta falta de digitalització.

Vendes on-line sense botiga a Internet

Per establir una relació comercial a través d’Internet amb els clients no és imprescindible tenir una botiga on-line o presència en un marketplace com ara Amazon. Es pot fer perfectament a través de xarxes socials o d’aplicacions com WhatsApp.

Es tracta d’una bona opció, sobretot si es té en compte que, segons l’Estudi Anual sobre Xarxes Socials 2019 de l’Asociación de Publicidad, Marketing y Comunicación Digital (IAB Spain), el 72% dels usuaris segueixen les marques en alguna de les xarxes socials i per al 26% genera confiança que hi tinguin un perfil.

Treure partit a aquest canal de comunicació pot ser el començament de la digitalització del petit comerç. Comptar amb assessorament extern ajuda a la gestió de tots els tràmits i a deixar les qüestions tècniques i més enutjoses a les mans de tercers. Per això, CaixaBank ha creat la solució SocialCommerce, pensada per facilitar als petits comerços l’obertura de noves modalitats de venda de manera ràpida i segura.

La proposta se centra en la gestió de compres on-line a través de xarxes socials i aplicacions de missatgeria. D’aquesta manera, el negoci pot fer vendes a partir d’ofertes llançades des dels seus perfils a Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Telegram o qualsevol altra via de comunicació amb el client final, sense necessitat de mantenir una botiga virtual o una pàgina web pròpia. La solució de CaixaBank ajuda el comerç a convertir seguidors en potencials compradors i a cobrar per les comandes rebudes a través de canals de comunicació directes

Pel que fa als clients, aquests reben les ofertes a través dels perfils i d’aplicacions de missatgeria del comerç. Si els agrada el producte, el poden comprar a través d’un enllaç que els porta directament a les instruccions de pagament. El comerciant rep la informació de la venda que acaba de fer i pot gestionar-ne l’enviament.

El llançament de SocialCommerce es complementa amb PayGold, una solució pensada per rebre pagaments on-line, per correu electrònic o per SMS. Tot això sense necessitat que el comerç hagi de tenir un lloc web propi i preparat per oferir una resposta àgil, la qual cosa pot ser crucial en el moment actual per mantenir un negoci obert.

L’e-commerce pot ser un important facilitador d’alguns dels  Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, tot un seguit de fites que l’organisme ha fixat per assolir la prosperitat de tothom sense renunciar a la sostenibilitat. En concret, el seu ús, sobretot en la situació actual, pot resultar especialment valuós per a l’objectiu número 8 (Treball digne i creixement econòmic). Estar al costat del petit comerç en aquests moments és necessari i la venda on-line pot ser una eina fonamental perquè molts d’ells continuïn endavant.

Accepto les condicions d'ús.