SOSTENIBILITAT

El 45% dels pares no parla amb els seus fills dels ingressos que entren a casa

Temps de Lectura: 3 minuts

El 45% dels pares no parla amb els seus fills dels ingressos que entren a casa
Avatar

CaixaBank

02 Maig, 2023


La cultura financera és fonamental perquè persones i llars gestionin adequadament els seus recursos i, per tant, per al seu benestar. Tanmateix, no en solem parlar en família.

Un estudi de Funcas revela que, malgrat que el 97 % de mares i pares enquestats atribueix a la família la responsabilitat principal en l’educació financera dels seus fills, el 45 % mai parla amb ells sobre els ingressos que entren a casa cada mes i el 47 % afirma que no els comenta els impostos que paguen.

A més, aquest informe apunta que només el 14 % dels pares i mares enquestats assigna una paga mensual o setmanal —un instrument recomanable d’educació financera— als seus fills durant l’educació primària i que no arriba a un terç (29%) els que ho fan durant la secundària.

Aquestes carències en l’educació financera, que comencen en la infància, tenen conseqüències quan s’arriba a l’edat adulta: el 46 % de la població enquestada en l’informe de Funcas qualifica de «baixos» o «molt baixos» els seus coneixements financers.

Planificar el futur

Tal com destaca Funcas, els resultats de diferents estudis internacionals mostren dificultats dels ciutadans per entendre qüestions financeres elementals, problemes per gestionar la situació financera i avaluar riscos, falta de planificació financera, no elecció de productes financers adequats per a les necessitats plantejades i sobrevaloració dels coneixements financers propis.

L’estudi «Habilidades financieras y planificación económica de la vejez en España: una aproximación a partir de la Encuesta de Competencias Financieras» aprofundeix en aquest aspecte i mostra que el 38 % dels entrevistats no està planificant la seva vellesa o que ho està fent malament o molt malament. Només un 24 % considera que ho està fent bé o molt bé.

Promoure la cultura financera

En aquest context, és fonamental promoure la cultura financera entre la població. CaixaBank compta amb el seu propi Pla de Cultura Financera, que comprèn iniciatives adreçades a diferents públics.

N’és un exemple el programa Molt per fer, amb contingut divulgatiu i de conscienciació sobre finances difós a través de diferents mitjans digitals. Per part seva, el programa Aula de formació sobre economia i finances ajuda els accionistes de l’entitat i petits inversors a ampliar coneixements per prendre les millors decisions.

El Pla de Cultura Financera de CaixaBank també inclou el projecte CaixaBank Talks, una sèrie de xerrades sobre estalvi, protecció i planificació financera en diferents situacions vitals; el programa de Voluntariat CaixaBank, que imparteix tallers sobre finances bàsiques, tant en format digital com presencial, o els cursos CaixaBankLab Campus per a emprenedors de negocis de restauració.

Accepto les condicions d'ús.