ECONOMIA

El Nasdaq, la història d’un gegant borsari

Temps de Lectura: 5 minutos

El Nasdaq, la història d’un gegant borsari
Avatar

CaixaBank

19 Setembre, 2017


L’escoltem gairebé cada dia en els mitjans de comunicació i constitueix un dels indicadors econòmics més importants del món, però ben poca gent sap què és exactament. Es tracta del Nasdaq (National Association of Securities Dealers Automated Quotation), la borsa de valors electrònica automatitzada més gran dels Estats Units i la segona borsa més gran del món.

Tot i que el Nasdaq no estigui ubicat en un parquet físic, s’estima que fa aproximadament transaccions de 6 bilions d’accions al dia. Però, com ha arribat el Nasdaq a convertir-se en una de les borses més influents?

Tot va començar el 1961, quan el Congrés dels Estats Units va demanar a la SEC (la comissió que regula la borsa) que fes un estudi sobre la seguretat dels mercats. D’aquest informe es va extreure que els mercats no regulats (extraborsaris, que no compleixen els requisits mínims) eren poc transparents i, per tant, insegurs, motiu pel qual se’n va proposar l’automatització. D’aquí naixeria el Nasdaq, la primera borsa electrònica del món.

La primera sessió va tenir lloc el 8 de febrer del 1971, una jornada en què ja es van començar a cotitzar més de 2.500 accions de productes electrònics. Això no obstant, no seria fins al 1980 que el Nasdaq es consolidaria i aconseguiria esdevenir l’índex Dow Jones de les accions tecnològiques.

Uns anys més tard, entre el 1982 i el 1986, les deu companyies més grans del Nasdaq van decidir organitzar-se i separar-se de les més petites, i d’aquesta manera van donar lloc al Mercat Nacional del Nasdaq. Aquest mercat es va perfeccionar i va oferir als inversors la cotització de les accions en temps real i els marges de guanys. El Nasdaq s’assemblava cada cop més a Wall Street.

Però encara n’hi ha més. El 1992 es va permetre que aquest mercat actués en horaris diferents. I així va ser com va començar a negociar amb accions fora dels Estats Units: Europa, el Japó, etc. I, per fi, ho va aconseguir: el 1994, el Nasdaq va superar Wall Street en volum anual de negociacions.

Érem al davant d’un gegant del mercat borsari. Finalment, l’any 2000 va començar un procés de privatització que culminaria el 2006 amb una borsa de valors nacional.

El NASDAQ en l'actualitat

El Nasdaq es caracteritza per integrar empreses d’alta tecnologia de sectors molt diversos. Els principals índexs que el componen són el Nasdaq100 (companyies no financeres), el Nasdaq Composite (companyies del sector de la banca, informàtica, finances, empreses industrials, assegurances, telecomunicacions i transports) i el Nasdaq Biotechnology (empreses biotecnològiques o farmacèutiques).

La principal diferència del Nasdaq enfront d’altres borses és que no s’hi compren ni s’hi venen accions directament entre venedor i comprador, sinó que es fa a través de brokers. Actualment, el Nasdaq té més de 3.800 companyies i més de 7.000 accions.

Accepto les condicions d'ús.