INNOVACIÓ

Els hackers seran els pròxims lladres de cotxes: com evitar els seus atacs

Temps de Lectura: 4 minuts

Els hackers seran els pròxims lladres de cotxes: com evitar els seus atacs
Avatar

CaixaBank

08 Novembre, 2022


El 2015, dos hackers van aconseguir controlar els comandaments d’un Jeep Cherokee. Els experts van aconseguir, des de casa seva, engegar l’aire condicionat i posar la música a tot volum. També van accionar els frens i fins i tot van parar el motor en una autopista. No et sembla una bona idea saber com evitar que et hackegin el cotxe?

Com es hackeja un cotxe

En realitat, no cal arribar tan lluny en el hackeig d’un cotxe. Simplement interceptant el senyal del comandament a distància, un lladre hàbil ja té via lliure per accedir a l’interior del vehicle.

El que passa és que, amb vehicles cada vegada més connectats, les possibilitats d’interactuar-hi sense permís es multipliquen. Així ho va comprovar l’OCU quan va analitzar dos models molt populars a Europa. L’organisme va concloure que, sense gaires coneixements informàtics i amb un equipament barat, és senzill hackejar un cotxe connectat.

Les portes d’entrada dels ciberdelinqüents són variades: des dels sensors que indiquen la pressió dels pneumàtics fins a la connexió Bluetooth, el port OBD2 del vehicle o la xarxa wifi mateixa si en tenen. I les conseqüències també són diferents: des d’accionar els llums fins a manipular la ràdio, intervenir en el fre d’emergència o prendre el control del canvi de marxes i el volant.

Fins i tot ens poden fer creure que tenim una roda en mal estat i fer que baixem del vehicle, en una actualització de la vella estafa de la roda punxada, per desvalisar el nostre vehicle. Què podem fer per evitar que ens hackegin el cotxe?

Com evitar que et hackegin el cotxe

Com evitar que et hackegin el cotxe

En general, amb un vehicle convé recordar i seguir els consells habituals per evitar qualsevol mena d’atac informàtic. Tanmateix, hi ha certes característiques més específiques que cal tenir en compte.

1. Consciencia't

El primer que cal fer és conscienciar-se que no hi ha cotxes invulnerables. Qualsevol vehicle és susceptible de patir un robatori. Això sí, segons el seu grau de digitalització i connexió, serà més o menys accessible per als ciberdelinqüents. Per això convé familiaritzar-se amb les seves possibles vulnerabilitats per poder-lo protegir.

Això cal tenir-ho en compte des del moment en què es compra el cotxe. Si és de segona mà, comprova que s’hagin esborrat les dades del conductor anterior i revocat tots els seus permisos d’accés. Fes el mateix si ets tu qui ven el vehicle. És tan fàcil com restablir la versió de fàbrica del sistema d’infoentreteniment.

2. Actualitza el programari

Convé instal·lar sempre les noves versions del programari que proporciona el fabricant del vehicle per evitar que et hackegin el cotxe. Tot i que és cert que de vegades les vulnerabilitats poden arribar de la mà de certes actualitzacions de programari, és molt més arriscat deixar el cotxe sense actualitzar. Precisament la majoria d’aquestes actualitzacions solucionen bretxes de seguretat que s’han anat detectant.

3. Desconnecta les connexions quan no les facis servir

Aquest és un altre clàssic de la seguretat en dispositius electrònics. Apagar la connexió Bluetooth o la connexió wifi quan no les estiguis fent servir forma part de l’ABC de la seguretat d’un smartphone. El mateix passa amb un vehicle: com més portes tinguis tancades, més difícil ho tindrà un hacker per accedir-hi.

4. Escaneja els dispositius que connectis al cotxe

Si vols connectar un USB o qualsevol altre dispositiu al teu cotxe, assegura’t sempre de passar-li abans un antivirus per comprovar que no tingui cap programari maliciós. Aquests dispositius poden facilitar una porta d’entrada fàcil als ciberdelinqüents si no estan correctament protegits. Compte amb el port OBD2 del vehicle si penses connectar-hi algun aparell, per exemple, per llegir codis d’avaria o controlar el teu estil de conducció.

5. Protegeix les contrasenyes

Si el teu cotxe té wifi, no deixis mai la contrasenya apuntada en un paper a la guantera i assegura’t que no es vegi a cap pantalla quan la introdueixis. Això és especialment útil si comparteixes el teu vehicle amb altres persones.

6. Atenció amb les apps

Smartphones i vehicles estan cada vegada més connectats. Es pot fer servir el telèfon mòbil per obrir i tancar un cotxe, per localitzar-lo quan no recordem on l’hem aparcat, per engegar la calefacció una mica abans de pujar-hi o fins i tot per aparcar-lo en remot. Precisament per això cal extremar les precaucions a l’hora de baixar qualsevol aplicació al telèfon mòbil, ja que pot oferir una porta d’entrada als hackers a totes aquestes funcions.

7. Protegeix el comandament del cotxe

És important evitar que ens puguin duplicar el comandament a distància del cotxe i aconseguir els codis que utilitza el vehicle per obrir i tancar les portes. Per començar, si has detectat alguna cosa sospitosa als voltants o no et refies del lloc on ets, sempre que puguis obre el cotxe manualment amb la clau. Tampoc no sobra fer servir una funda especial per al comandament que produeixi un efecte de gàbia de Faraday i eviti que altres hi accedeixin sense permís.

Accepto les condicions d'ús.