INNOVACIÓ

Smartphones i vehicles, cada vegada més connectats

Temps de Lectura: 5 minutos

Smartphones i vehicles, cada vegada més connectats
Avatar

CaixaBank

11 Agost, 2020


Són dos companys de viatge habituals per a molts ciutadans, així que és normal que els seus camins acabessin per creuar-se. Els telèfons mòbils i els vehicles formen part del dia a dia de milions de persones. Els trobem a bona part de la nostra vida, pel fet d’estar presents en molts moments inoblidables: escapades, vacances, i fins i tot, esdeveniments familiars, no serien el mateix sense aquests dos companys fidels, que ens transporten i immortalitzen aquests moments.

La presència d’aquests dos elements en la vida de tants conductors ha portat als fabricants d’automòbils a integrar les funcionalitats del telèfon mòbil en els seus models. És estrany el vehicle nou que no incorpora algun sistema d’infoentreteniment que aporti a la conducció els avantatges de la connectivitat.

Les últimes tendències en aquest sentit, no obstant això, van molt més enllà de permetre’ns accedir al nostre mòbil de manera segura quan estem al volant. De fet, els smartphones serveixen als automòbils per oferir serveis als seus conductors fins ara mai vistos. Des d’obrir i tancar el vehicle en remot, a limitar la seva velocitat quan un conductor sense experiència s’asseu al volant, les possibilitats són cada vegada més grans.

Claus a la carta

La tecnologia en automoció ja permet prestar-li el vehicle a un altre conductor sense necessitat de quedar per donar-li les claus. A través d’apps que connecten el vehicle amb l’smartphone, aquests permeten avui crear accessos limitats, perquè terceres persones puguin conduir-los.

Aquesta funció facilita, entre altres possibilitats, l’ús compartit del vehicle. De fet, permet al convidat localitzar-lo a través del GPS i desbloquejar-lo amb un simple toc en el mòbil. És un sistema que ja utilitzen de manera massiva les companyies de carsharing que operen en diverses ciutats espanyoles.

Les apps d’automoció que es poden utilitzar amb l’smartphone habiliten altres opcions que eren inimaginables fins fa poc temps. Per exemple, limitar tant la durada com la velocitat màxima a la qual pot circular un convidat. Aquesta opció pot resultar especialment útil en el cas de conductors novells.

La compra en línia, en el maleter

Una altra de les funcionalitats relacionades amb els smartphones, cada vegada més estesa entre els fabricants de vehicles, és l’entrega de paquets en el maleter dels seus models. Són diverses les marques que ja permeten aquesta opció, en col·laboració amb empreses de logística.

De fet, la integració de smartphone i vehicle pot resoldre un dels principals maldecaps per als operadors de paqueteria i també per als consumidors: l’entrega de la compra. No sempre resulta senzill que missatger i client es trobin per efectuar-la. Utilitzar el vehicle mentre està estacionat per rebre els paquets és una manera d’evitar malentesos i problemes en aquest sentit.

Aquests sistemes solen funcionar a través d’una aplicació mòbil que permet al propietari del vehicle fer les seves compres online i autoritzar la seva entrega en el seu vehicle. El repartidor localitzarà el vehicle mitjançant GPS i accedirà exclusivament al maleter per dipositar-la, sempre amb el permís previ del client.

Smartphones i vehicles elèctrics

Els vehicles elèctrics més moderns també han trobat un important aliat en l’smartphone per salvar un dels seus principals punts de fricció amb el conductor: la recàrrega de les seves bateries.

Alguns vehicles elèctrics ofereixen als seus propietaris la possibilitat de programar les seves recàrregues sense necessitat que estiguin presents. Només cal tenir connexió a internet per indicar des de l’smartphone quan ha d’iniciar o aturar-se el procés. Es tracta d’un avantatge important, ja que els conductors d’aquest tipus de vehicles solen calcular el millor moment per carregar les bateries, especialment quan el preu de l’energia resulta més avantatjós.

El telèfon mòbil també els ajuda a conèixer l’estat de la bateria en temps real per decidir si necessiten iniciar una recàrrega, i fins i tot, localitzar i reservar una plaça en un punt de recàrrega pública pròxim.

Comoditat abans d'entrar en el vehicle

La comoditat durant la conducció és un altre dels aspectes que es veuen afavorits gràcies a la integració de smartphones i automòbils. Ara, els telèfons mòbils ens ajuden a tenir a punt el vehicle abans, fins i tot, de pujar-hi. Des de la temperatura interior al desentelat de les llunes, són diversos els paràmetres que es poden controlar a distància gràcies a les noves tecnologies.

Existeixen ja diversos models capaços d’encendre la climatització del vehicle abans que el conductor accedeixi al seu interior. A més de trobar una temperatura agradable a l’interior, aquesta funció ajuda a desentelar les llunes quan les temperatures descendeixen massa i estalvia temps al conductor. De cara a l’estiu, alguns vehicles permeten fins i tot encendre el motor amb antelació des del mòbil perquè funcioni l’aire condicionat.

La integració dels vehicles amb uns altres dispositius és una tendència que molt probablement es mantindrà en un futur, per estar cada vegada més connectat. La Internet de les coses establirà cada vegada més ponts entre els nostres wearables, smartphones, llars i vehicles intel·ligents. Obrir i tancar el vehicle amb el telèfon mòbil és només el primer pas d’allò que està per arribar.

Accepto les condicions d'ús.