ECONOMIA

Fons europeus per fer del turisme un sector més sostenible i digitalitzat

Temps de Lectura: 5 minutos

Fons europeus per fer del turisme un sector més sostenible i digitalitzat
Avatar

CaixaBank

07 Juliol, 2021


El sector turístic és estratègic per a l’economia espanyola, tant per la seva contribució directa com per l’impacte indirecte que té en altres sectors. Mostra d’això és que per cada treball generat en turisme es generen 1,41 llocs de treball a la resta de l’economia.

Tanmateix, la irrupció de la pandèmia per COVID-19 ha suposat un dur cop per al sector, que ha vist com el PIB turístic queia un 70% el 2020 en comparació de l’exercici anterior. Un any després de l’inici de la crisi, el turisme comença la seva reconstrucció enfrontant-se a una sèrie de reptes, segons detalla un estudi realitzat per Monitor Deloitte amb líders del sector:

• Reforçar un teixit empresarial que ara és fràgil. A prop del 90% de les empreses té menys de sis empleats i una capacitat limitada d’inversió.

• Lluitar contra l’alta estacionalitat i la concentració a les zones de costa.

• Modernitzar una planta hotelera obsoleta, amb una edat mitjana de més de 9,5 anys per edifici.

• Digitalitzar-se.

• Aconseguir atreure un turisme de més valor. El turisme espanyol té alta dependència del Regne Unit, Alemanya i França, però els turistes procedents d’aquests països gasten entre un 20% i un 40% menys a Espanya del que invertirien en altres països.

• Aprofitar l’oportunitat del turisme receptiu. A Espanya per a les agències de viatges i turoperadors espanyols és principalment un negoci emissor.

• Invertir per mantenir la sostenibilitat del sector. Espanya és líder en aquest àmbit, però necessita inversió per mantenir la posició

Com ajudaran els fons europeus a la recuperació del sector

El Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d’Espanya (PRTR), a través del qual es canalitzaran els fons europeus Next Generation, preveu en el component 14 el Pla de modernització i competitivitat del sector turístic, amb una inversió total estimada de 3.400 milions d’euros per a quatre grans línies:

1) La transformació del model turístic vers la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial

2) La transformació digital dels destins i les empreses turístiques

3) La posada en marxa de plans de resiliència específics en territoris extrapeninsulars

4) L’impuls a la competitivitat mitjançant el desenvolupament del producte turístic, de l’eficiència energètica i de l’economia circular

Oportunitats per a empreses turístiques

Les oportunitats que ofereixen aquestes línies d’inversió recollides en el Pla per a les empreses del sector turístic resideixen en:

“Industrial data space”. Consisteix en el desenvolupament d’un espai de dades amb intercanvi massiu per a l’impuls del big data i la intel·ligència artificial. Les empreses interessades podran accedir-hi a través d’instruments de col·laboració publicoprivada (subvencions, compra pública innovadora i convocatòries competitives per a projectes pilot). Està previst que el 2022 es dugui a terme un desemborsament de 40 milions d’euros i el 2023 arribin un total de 60 milions.

Entorn de solucions digitals estil “app store”. Desenvolupament d’un entorn col·laboratiu per proveir un catàleg de solucions digitals per als processos de gestió del sector turístic. Es podrà accedir a aquesta línia mitjançant un consorci de col·laboració publicoprivada que gestionarà les inversions, l’operació i el manteniment de les solucions digitals.

Convocatòries per a les empreses perquè presentin els seus projectes innovadors focalitzats en l'”Última milla”. Programes adreçats a associacions d’empreses, preferentment pimes, per al desenvolupament de projectes d’innovació i de base logística: internet de les coses, big data, 5G, ciberseguretat o apps mòbils. Seran convocatòries anuals de subvencions que s’espera que siguin en concurrència competitiva. Està previst que es desemborsin 25 milions el 2021, 45 milions el 2022 i 10 milions el 2023.

Economia circular i eficiència energètica. Actuacions centrades en la transició i la renovació del parc d’edificis turístics per anar cap a un model “més verd”, gestió de residus i millores en instal·lacions i equips. Està previst que aquestes mesures s’activin a la darreria del 2021. Les ajudes es distribuiran a escala autonòmica i hi haurà tres convocatòries anuals de projectes, amb coinversió privada d’aproximadament el 30% i justificació anual del grau d’execució. En aquest cas, es combinarà el finançament no reemborsable i els préstecs reemborsables amb càrrec al pressupost nacional del Fons per a la Competitivitat Turística (FOCIT). La previsió és que el 2021 es desemborsin 50 milions d’euros; el 2022, 120 milions i el 2023, a prop de 50 milions d’euros.

Tot i que encara queden aspectes per definir, la Comissió Europea ja ha donat el vistiplau al PRTR, que permetrà l’arribada de 150.000 milions d’euros a Espanya durant el període 2021-2023 per a la recuperació econòmica. A l’expectativa de concretar-ne els detalls, les empreses poden començar a preparar projectes relacionats amb les principals línies del pla que els permetin accedir als fons Next Generation a través de les diferents convocatòries.

Accepto les condicions d'ús.