ECONOMIA

Fons Next Generation: així serà el PERTE agroalimentari

Temps de Lectura: 5 minutos

Fons Next Generation: així serà el PERTE agroalimentari
Avatar

CaixaBank

03 Novembre, 2021


El sector agroalimentari és la primera indústria d’Espanya, amb unes exportacions de 53.848 milions d’euros el 2020 i un superàvit de 18.693 milions, segons l’últim informe de comerç exterior del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).

Per promoure el desenvolupament integrat de tota la cadena agroalimentària mitjançant la digitalització de processos i la innovació, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme estan treballant conjuntament en el desenvolupament del projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) de la cadena agroalimentària.

Aquest projecte, que previsiblement aprovarà el Consell de Ministres abans de final d’any, estarà dotat de 1.000 milions d’euros i es troba dins del component 12 del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) del Govern espanyol, a través del qual es canalitzaran els fons europeus Next Generation a l’economia.

Amb aquest es pretén facilitar l’accés a aliments sans i segurs per poder cobrir les necessitats d’una població amb més demanda d’aliments saludables i sostenibles mediambientalment.

Processos transversals

Els ministeris encarregats de desenvolupar aquest PERTE han fixat tres blocs d’actuació que contindran mesures de caràcter individual i col·lectiu centrades en:

Competitivitat: englobarà projectes d’automatització de processos, robòtica, sensorització, digitalització, automatització de logística o intel·ligència artificial per a la previsió de demanda, entre d’altres. A l’hora de seleccionar els projectes que podran optar als fons, es primaran aquells que siguin veritablement transformadors i que tinguin cert marge de risc.

Sostenibilitat: es tindran en compte projectes relatius a la reducció del consum d’energia, implantació de renovables, reducció de l’ús de consums (primeres matèries, reutilització i depuració d’aigües). També hi haurà elements d’inversions col·lectives, com ara processos de client-proveïdor que impliquin l’empresa amb tota la seva cadena per reduir la petjada ambiental o fer anàlisi del cicle de vida.

Traçabilitat i seguretat alimentària: està previst només amb actuacions col·lectives. Seran plans integrals de traçabilitat o de millora de la seguretat alimentària per a empreses.

Les convocatòries relacionades amb aquest PERTE es començaran a publicar el primer quadrimestre de 2022, per la qual cosa s’espera que l’impacte dels fons europeus Next Generation es percebi al llarg de l’exercici.

Les empreses del sector agroalimentari que estiguin pensant a participar en aquest PERTE han de presentar projectes transformadors que impulsin el creixement econòmic i la competitivitat del país, fomentin la creació de llocs de treball i aportin valor, sobretot a través de l’R+D+I.

Més de 53.000 milions en 7 anys

El Pla de recuperació, transformació i resiliència compta amb dos components específics per al sector agroalimentari: el component número 3, dotat de 1.051 milions d’euros per al sector agrari, i el component número 12, que compta amb 1.000 milions d’euros per a altres intervinents de la cadena agroalimentària i dins del qual s’inclou el PERTE. Si es té en compte el sector agroalimentari en el seu conjunt, la previsió de fons ascendiria a 2.500 milions d’euros, tenint en compte la inversió privada.

Els més de 1.000 milions d’euros del component 3 inclouran 959 milions d’euros destinats a l’agricultura, i les principals actuacions se centraran en regadius i explotacions. En aquest paquet entraran la modernització d’hivernacles, l’economia circular i la implantació de tecnologies d’agricultura de precisió.

Si se sumen totes les partides financeres de les quals es pot beneficiar el sector agroalimentari a través dels fons comunitaris, ja sigui en el marc financer plurianual o dins del PRTR, el volum de fons per als pròxims set anys ascendeix a 53.000 milions d’euros. A això caldria afegir la capacitat de mobilitzar finançament públic.

Les empreses interessades a accedir als fons poden anar preparant els seus projectes i buscar com encaixen en les diferents convocatòries publicades o anunciades. Per a més informació, consulta el cercador d’ajudes públiques a l’espai Fons europeus Next Generation de CaixaBank.cat.

Accepto les condicions d'ús.