SOSTENIBILITAT

“Gent que abans donava aliments, ara necessita suport”

Temps de Lectura: 5 minutos

“Gent que abans donava aliments, ara necessita suport”
Avatar

CaixaBank

23 Juny, 2021


José Ramón, militar d’aviació; Carmelo, professor de Disseny Gràfic; Antonio, militar a la reserva; Rosa, mestressa de casa; José, empleat d’estructures metàl·liques, i Julio, exempleat de banca, no semblen tenir gaire en comú.

Només a primera vista, perquè els sis comparteixen compromís amb FESBAL, la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments a Espanya, un ‘equip’ del qual formen part més de 3.000 voluntaris que ocupen el 96 % dels llocs de responsabilitat de l’entitat.

La jubilació els va arribar a uns abans que als altres, però el que tots van tenir clar era que no ocuparien el seu temps només en oci. “Vaig passar a la reserva amb 56 anys i no em veia a casa sense fer res”, explica en José Ramón, que va veure a la premsa un anunci de la feina que feien en el Banc d’Aliments de Las Palmas  i no ho va dubtar.

Han passat ja onze anys des d’allò i després de diferents càrrecs de responsabilitat, sempre com a voluntari, en José Ramón destaca la gran tasca que fan des del Banc d’Aliments de Las Palmas: “el 2020 vam atendre 35.000 persones i vam repartir més de 4,3 milions de quilos d’aliments”. Dades molt superiors a les de l’any anterior, ja que el risc de pobresa severa i exclusió s’ha disparat a l’illa, com a conseqüència de la crisi econòmica generada per la COVID-19.

Unes xifres que també s’han incrementat en l’àmbit nacional. Des de FESBAL assenyalen que l’any passat van repartir 158 milions de quilos d’aliments i van atendre més d’1,5 milions de persones en situació de vulnerabilitat. “Gent que abans ens donava aliments, que tenien un petit comerç, ara, com a conseqüència de la COVID-19, han tancat i són ells els qui ens demanen suport”, assenyala el voluntari.

La María Soledad, voluntària a l’Associació Veïnal i Solidària d’Arenales (AVESAR), comparteix també aquesta experiència. A través de la Fundació “la Caixa” col·labora amb l’associació ubicada a Las Palmas en la classificació i entrega d’aliments a les persones que acudeixen al centre. “Abans del confinament les persones que acudien pertanyien, principalment, a col·lectius en risc d’exclusió, com ara dones maltractades o persones amb addiccions”, comenta. “Ara, acudeixen a l’associació persones que han tingut un nivell de vida mitjà i que, com a conseqüència de la pandèmia, s’han vist obligades a demanar ajuda, com ara parelles joves, dones embarassades o famílies que han perdut la feina”, explica.

Compromís humà

I és que la pandèmia de la COVID-19 ha portat a les files de les entitats socials un perfil de persones que fins llavors no es trobaven en situació de vulnerabilitat.

Persones com els alumnes de Carmelo García, voluntari del Banc d’Aliments d’Alacant, que va decidir unir-se a l’entitat després de conèixer la realitat a què s’estaven enfrontant molts d’ells.

El vincle entre professor i alumne no és només pedagògic, és humà, i l’instructor de Disseny Gràfic no podia mantenir-se al marge i únicament impartir l’assignatura als seus alumnes de Formació Professional. La COVID-19 va arribar i va arrasar, no només amb la salut de moltes persones, sinó també amb la seva ocupació. “Em feia mal veure que alumnes que eren bons i tenien un futur deixaven els estudis per buscar una feina en agricultura o en serveis perquè els seus pares havien perdut la feina”, relata el voluntari que, a més d’organitzar tres dies per setmana els palets per ser distribuïts entre les associacions beneficiàries, ajuda amb els seus coneixements web, i fins i tot ha desenvolupat un programa per identificar la càrrega i el volum dels paquets que entren.

El funcionament dels voluntaris en els bancs d’aliments és com una gran empresa. Cadascú té encomanada la seva tasca i, de manera coordinada i com “una família”, segons relaten diversos voluntaris, “repartim les tasques”.

Recepció de mercaderies, operacions de magatzem, conducció de furgonetes, tasques administratives, informàtiques o tasques comercials i de comunicació, són només algunes de les feines de què s’encarreguen els voluntaris.

En José va treballar tota la seva vida amb estructures metàl·liques. Des d’abans de jubilar-se ja pensava a col·laborar amb el Banc d’Aliments de Valladolid i va ser un cop jubilat, als 65 anys, quan va començar a gestionar els fons europeus per a persones desafavorides al centre. “Encara que les entitats beneficiàries a les quals donem els aliments més o menys es mantenen en nombre, la quantitat de beneficiaris, de persones que reben l’ajuda, s’ha incrementat”, explica el voluntari.

Els productes bàsics que es reparteixen són pasta, arròs, llegums, llet, aliments infantils, sopes, fruita en conserva, tomàquet, oli i farina. A més, hi ha empreses alimentàries que entreguen centenars, fins i tot milers dels seus productes, que es classifiquen i s’inclouen en el repartiment sempre que es pot.

Estar al lado de los que más lo necesitan

L’Antonio coneix bé la mercaderia que entra i surt dels magatzems. Militar a la reserva, fa 13 anys que és voluntari en el Banc d’Aliments de Saragossa. És el “cap de dia” o responsable de l’entrada i sortida dels aliments. Té la sort de compartir el seu compromís amb la Rosa, la seva dona, qui dedicada a la feina de casa tota la seva vida, sentia que li “faltava alguna cosa quan els fills es van independitzar”, explica.

Tots dos remarquen com n’és de gratificant el seu voluntariat. “M’hi vaig enganxar des del principi i m’omple de vida, és una experiència desinteressada, que em fa molt feliç. Quan em sona el despertador per venir, faig un bot per preparar-me”, assenyala la Rosa, i el seu marit apunta: “és molt reconfortant tornar a les persones, que desgraciadament ho necessiten, una mica de la nostra ajuda”.

Un sentiment que comparteix en Julio, exempleat de CaixaBank i voluntari en el Banc d’Acció Solidària de València. “Quan un sent que ha estat afortunat a la vida, només et queda contribuir a revertir aquesta sort i donar un cop de mà amb el que bonament es pugui”, explica en Julio qui, a més de col·laborar amb el banc d’aliments, imparteix classes d’espanyol per a immigrants. “Sempre m’ha agradat la docència”, apunta.

Un gran exemple el d’en José Ramón, en Carmelo, l’Antonio, la Rosa, en José, la María Soledad i en Julio, que posen en relleu la gran feina i compromís dels voluntaris dels bancs d’aliments. “Encara que hem passat por per la pandèmia, no volíem deixar d’estar al costat dels qui més ho necessitaven”, explica en José Ramón des de Las Palmas.

Persones altruistes que, com en Carmelo, arriben a casa cansades “perquè la feina és molt física”, però que, psicològicament, els omple de força. “Em sento útil i ofereixo ajuda a persones que no conec”, afirma.

Per atendre les necessitats més bàsiques, Fundació ”la Caixa ” i CaixaBank han posat en marxa, juntament amb FESBAL, la campanya #CapLlarSenseAliments. Les donacions es poden fer a través de la xarxa de caixers automàtics de CaixaBank; mitjançant CaixaBank NOW, tant a l’app com en el web, i per mitjà del portal CaixaBank.es, per als qui no són clients de l’entitat. Una altra opció de col·laboració és a través de Bizum, enviant el donatiu al número 38014.

Accepto les condicions d'ús.